Växjö Lakers

Hem » Lag » Växjö Lakers
Lagen i SHL Växjö Lakers

Foto: Bildbyrån

SHL-klubben som kan konsten att bygga ett mästarlag. Växjö Lakers har en kort, men rik historia. Med fler SM-guld än lag som spelat i högsta ligan sedan 70-talet. Klubbens fulla namn är Växjö Lakers Hockey Club, förkortat till Växjö Lakers HC, eller bara Växjö Lakers. Klubben bildades 1997 efter att klubben Växjö HC gått i konkurs. Samma år återtog klubben spel i vad som idag är division 4. Två år senare, 1999, befann man sig i Division 2. Ytterligare två år senare hade man tagit klivet upp i Division 1. Sex år efter starten, 2003, tog Växjö Lakers steget upp i HockeyAllsvenskan.

Snabbfakta Växjö Lakers

 • Grundades: 1997
 • Hemmaarena: VIDA Arena
 • Säsonger i SHL: 11
 • SM-Guld: 3
 • Bästa ögonblick: SM-Guldet 2015
 • Ikonisk spelare: Robert Rosén
 • SHL Ranking säsongen 2021/22: 3:e

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Växjö Lakers i SHL

Efter att Växjö Lakers tagit steget upp i HockeyAllsvenskan 2003, krigade man på i sex år innan man får första gången fick chansen i kvalserien för första gången 2009. Men spel i SHL fick vänta två år till, då man 2011 vinner kvalserien och gör premiär i SHL. Tajmingen var perfekt då den nya hemmaarenan stod klar i tid för att SHL säsongen 2011/12 skulle starta.

De första två säsongerna i SHL var tuffa för nykomlingarna. Säsongen 2011/12 slutade man 9:a, och säsongen 2012/13 blev det en 10:e plats. Sedan gick det fort. Säsongen därpå slutar Växjö 3:a i grundserien och tar sig för första gången till slutspel. I slutspelet slår de ut Luleå Hockey men blir sedan utslagna av Färjestad BK.

Året därpå, säsongen 2014/15, slutar man återigen på en 3:e plats i grundserien. Desto bättre går det den här gången i slutspelet. Man vinner mot Örebro HK i kvartsfinalen och Frölunda HC i semifinalen, därefter väntade Skellefteå AIK i SM-finalen. Den första SM-finalen någonsin, där de vann sitt första SM-guld någonsin genom att besegra SAIK med 4-2.

Sedan dess har man bara missat SHL slutspelet en gång, och vunnit två till SM-guld. Totalt har det blivit tre SM-guld under 11 säsonger för Växjö Lakers.

Växjö Lakers SM-Guld

Växjö Lakers har trots sina korta tid i högsta ligan, mäktat med hela tre SM-guld på tre SM-finaler:

 • SM-guld 2014/15.
 • SM-guld 2017/18.
 • SM-guld 2020/21.

Växjö Lakers Speltips säsongen 2022/23

Som vi redan skrivit, Växjö Lakers har vunnit tre SM-guld sedan 2015. De är regerande Svenska Mästare. Det råder ingen tvivel om att det är en av de ledande klubbarna i SHL. De har en enastående förmåga att få motståndarna att tappa koncentrationen i de allra viktigaste matcherna. Inledningsvis i säsongen 2021/22 har de fortsatt imponera. De är utan tvekan det laget som hållit högst nivå genomgående i alla omgångar och toppar i skrivande stund tabellen. Tidigare idag la vi SHL speltipset där  tipsade vi om att Växjö kommer att vinna sin nästa match och spä på serieledningen ytterligare. På den här sidan vill vi istället tipsa om ett långtidsspel.

Vi har som sagt tippat Växjö Lakers from trea den här säsongen, något som ger poängkunniga spelare underlag till att vinna poängligan. Den spelare som fanns med på oddslistorna innan säsongen började ligger för nuvarande in toppen. Det är ingen mindre än legendaren Robert Rosén. För nuvarande har Rosén 13 poäng på sju matcher. I nästa match förväntar oss vi att han drygar ut sin poängskörd. Samt att han håller tempot under grundserien. Med facit i hand så hamnde Växjö på en stark 5e plats i grund serien och tyvärr gick det inte hela vägen för Rosén att vinna mål ligan, vi får se hur det går inför SHL 2022/23 säsongen. Vi passar på att ge er ett första SHL speltips inför 2022/23 – Vinner Växjö Lakers SHL 2022/23?

 • SHL Speltips Växjö Lakers: Vinnare SHL 2022/23 till 11.00 i odds hos Betsson.

SPELA PÅ ATT VÄXJÖ LAKERS VINNER SHL 22/23 HOS BETSSON

Bästa ögonblicket från Växjö Lakers historia

From zeroes to heroes. Så kan man summera Växjö Lakers resa från Division 4 fram till SHL säsongen 2014/15. Resan till högsta divisionen var relativt snabb, men också väldigt turbulent. Växjö Lakers var i starten ett konkursbo, och klubben fortsatte att ha ekonomiska svårigheter under sina första 10 år. Pö om pö blev man sakteligen bättre, 2014/15 var ett genombrottsår där man slutade 3:a i grundserien och för första gången kvalificerade sig för slutspelet. Inför säsongen 2014/15 gjordes en stor satsning. Spelare som Christopher Nihlstorp, Teemu Laakso, Nick Johnson och Tuomas Kiiskinen värvades inför säsongen. Och redan på förhand var alla ense om att Växjö Lakers mycket väl kunde vinna SM-guldet. Startskottet på demoncoachen Sam Hallams succébygge. Sagt och gjort. Växjö slutade 3:a i grundserien och kunde återigen spela i slutspelet. Där besegrade man först Örebro HK i kvartsfinalen, sedan Frölunda HC i semifinalen. I SM-finalen ställdes Växjö emot grundserievinnarna Skellefteå AIK, som man besegrade med 4-2 för att bärga hem SM-guldet för första gången.

Ikonisk spelare från Växjö Lakers

Robert Rosén gjorde sin första match i Växjö-tröjan redan 2005/06. Under tiden i HockeyAllvenskan. Första säsongen var sisådär, och Rosén spenderade ett par matcher på lån i Division 1. De nästkommande två säsongerna såg det bättre ut, han gjorde först 33 poäng på 44 matcher och sedan 25 poäng på 45 matcher. Därefter började han dominera i HockeyAllsvenskan. Det blev 44 poäng på 44 matcher säsongen 2008/09, samt 6 poäng på 10 matcher i kvalserien. Nästa säsongen hade han 57 poäng på 52 matcher, samt 7 poäng på 10 matcher i kvalserien.

Inför säsongen 2010/11 blev Rosén trejdad till SHL-laget MODO Hockey. Säsongen därpå SHL-laget AIK. Det året blev han även uttagen till Tre Kronor. Sedan kom den efterlängtade comebacken till Växjö Lakers säsongen 2012/13. Han hade två hyggliga säsonger som varvades med internationellt spel fram till guldåret 2015. Robert Rosén var instrumental i Växjös framgångar och producerade 44 poäng på 53 matcher under grundserien, och gjorde sedan 12 poäng på 18 matcher i slutspelet.

Efter Växjös andra SM-guld värvades Rosén till ryska klubben Sochi i KHL. Detta efter en annan fenomenal säsong på vägen till SM-guldet. 40 poäng på 49 matcher i grundserien och därefter 14 poäng på 10 matcher i slutspelet.

Robert Rosén spenderade två säsonger i KHL innan han återvände till Växjö Lakers. En klubb som under de två säsongerna varit i fritt fall. Först blev det en 7:e plats utan Rosén, sedan en 10:e plats. Tiondeplatsen omnämndes som den största motgången i Växjö Lakers historia. Men sen kom Rosén tillbaka inför säsongen 2020/21. Och vi alla vet vad som hände då. Som vanligt gjorde han ett stort avtryck och gjorde genast sina medspelare bättre. Kedjan tillsammans med Emil Pettersson och Richard Gynge briljerade igenom hela säsongen. Ett till SM-guld blev det och Rosén förbättrade sin poängskörd i Växjö-tröjan med ytterligare 40 poäng, plus 8 poäng på 14 slutspelsmatcher.

Även om det inte gick hela vägen för  Robert Rosén att vina poängligan säsongen 2021/22,och man inte gick hela vägen att vinna SHL 21/22 så är  en sak som är säker är att hans tröja kommer hissas upp i taket i VIDA Arena den dagen han lägger skridskorna på hyllan.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

24 januari 2022
SHL Live Stream och Matchinfo: Växjö Lakers – Skellefteå AIK   SHL-match: Växjö Lakers – Skellefteå AIK Plats: ...
19 januari 2022
Svårt med SHL speltips nu då hälften av matcherna ställs in med kort notis. Vi hoppas att den ...
12 januari 2022
Underspelet på matchen mellan FBK och Brynäs IF satt ju som ett smack, så vi kör vidare på ...
9 januari 2022
Nästan dagligen har det rapporterats om ändring i SHL spelschemat, detta till följd av Covid-19 smitta i trupperna. ...
4 januari 2022
SHL Live Stream och Matchinfo: Växjö Lakers – Rögle BK 6/1   SHL-match: Växjö Lakers – Rögle BK ...
8 december 2021
SHL Live Stream och Matchinfo: Djurgårdens IF – Växjö Lakers 9/12   SHL-match: Djurgårdens IF – Växjö Lakers ...
26 november 2021
Färjestad BK status Tredje raka segern för Färjestad igår när man var uppe i Norrland och krigade mot ...
8 oktober 2021
Dubbeln i Torsdags satt som ett smäck då både Skellefteå AIK och Växjö Lakers vann sina matcher. Nu ...
5 oktober 2021
Dubbeltrubbel för Linköping HC och Timrå IK i det här SHL speltipset.   Växjö Lakers – Linköping HC ...
25 september 2021
Vårt andra speltips inför dagens match. Du kan läsa om vårt första speltips för matchen mellan Leksands IF ...