Linköping HC

Hem » Lag » Linköping HC
Linköping HC

Foto: Bildbyrån

Linköping Hockey Club, eller Linköping HC som vi oftast förkortar det till, har en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1970-talet. Året var 1976 då föreningen BK Kenty efter 30 år avslutade sin ishockey sektion, där istället Linköpings HC bildades. Året innan hade det byggts en ny ishall i Linköping med konstis, något som gett Kenty anledning att satsa, man vara nära att ta sig in i den nya serien SHL (dåvarande Elitserien). Det till trots ville föreningen inte satsa mer pengar på ishockeyn, fotbollen skulle prioriteras. Därav bildades Linköpings HC efter en lokal namntävling (tänk om LHC hade hetat Viggen Hockey eller Filbyter Hockey!).

De kommande årtiondena kom Linköping att pendla mellan Division 1 och Division II. Ett ständigt problem för klubben var den ekonomiska situationen. Redan från start hade man fått ärva en skuld på 120,000:- från BK Kenty. En skuld som kom att växa. I slutet av 1980-talet var den uppe i 1,5 miljoner och varje år gick klubben med förlust. Klubben gjorde sitt bästa med att försöka omförhandla hyror, annordna mässor och marknader, med mera. Men 1991 är konkurshotet nära. Klubben lyckades omförhandla sina avbetalningar för att minska skuldsumman. Detta var något Svenska Ishockeyförbundet reagerade på och tvingade ned LHC från Division I till Division II då man ansett att de fått fördelar över andra lag i Division I. Detta trots att både Djurgårdens IF och Västerås IK kommit undan med att göra exakt samma sak ett par år tidigare.

Trots frustrationer kring tvångsnedflyttning skulle det visa sig ha en positiv verkan på klubben. Spelarlönerna sänktes framförallt, det blev också mindre och kortare resor till bortamatcherna, ofta använda spelarna sina egna bilar då det var så korta avstånd. Mat till spelarna var hemlagat istället för att beställa från någon dyr cateringfirma. Det slutade så bra att man hade ett överskott på 400,000 kronor efter säsongen, samtidigt som de lyckades vinna Division II. I kvalserien till Division I misslyckades Linköping att avancera.

Åter därpå plockade man in en överkvalificerad, poängkunnig amerikan vid namnet Michael Helber som stod för 29 mål och 29 assist säsongen 1992/93. Då tog Linköpings HC äntligen steget upp i Division 1 igen. Detta blev starten på att återigen etablera sig inom svensk ishockey. Säsongen 1994/95 lyckades den mest fruktade kedjan i Division göra hela 179 poäng tillsammans, bestående av Michael Helber, Ulf Söderström och Mattias Nilimaa. Laget vann Division 1 Södra och slutade på en total fyra i HockeyAllsvenskan. Avancemang till SHL via kvalserien fick dock. Men varje efterföljande år finslipade Linköping på sitt slutresultat. Den bästa prestationen kom säsongen 1998/99 då man först vann Division I, slutade tvåa i HockeyAllsvenskan och sedan toppade Kvalserien, där man till slut säkrade avancemanget till SHL för första gången i klubbens historia.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Snabbfakta Linköpings HC

  • Grundades: 1976
  • Hemmaarena: Saab Arena
  • Säsonger i SHL: 24
  • SM-Guld: 0 (2 SM-silver)
  • Bästa ögonblick: SM-final 2006/07
  • Ikonisk spelare: Magnus Johansson
  • SHL Ranking säsongen 2021/22: 10:a

Linköpings HC i SHL

Första året i SHL blev inte direkt som fansen kunnat hoppats. Om man tar ett uppslagsverk och tittar efter “tabelljumbo” hittar man en bild på Linköping HC:s SHL lag säsongen 1999/00. Omedelbar nedflyttning och epitetet “skam för Elitserien” (SHL).

Inför säsongen 2001/02 var man återigen uppe i SHL. De två efterföljande säsongerna huserade man i botten av tabellen och var nära att åka ur. Sen kom storsatsningen 2002/03 då man värvade flera välmeriterade spelare, resultaten fick dock vänta efter en omtumlande säsong. Säsongen 2002/2003 kom tränaren Roger Melin till Rögle, samt stjärnmålvakten Fredrik Norrena. Det året slutade Linköping på en fjärdeplats i grundserien och kvalificerade sig till sitt första SHL slutspel någonsin. Där förlorade LHC direkt i kvartsfinalen med 1-4 mot Timrå.

Inför nästa säsongen stod den nybyggda Cloetta Center klar (som sedan kom att byta namn 2014 till det nuvarande Saab Arena). Samma år var det NHL lockout och många NHL spelare hittade till SHL. Linköping lyckades snappa upp ett par stycken och laget förstärktes avsevärt. Samtidigt som flera viktiga nyförvärv och återvändare kom tillbaka till LHC. Tvåa i grundserien men återigen utslagna i kvartsfinalen. 2005/06 slutade man trea i grundserien och tog sig sedan till semi-final för första gången, där de åkte ut emot Frölunda.

Året efter tog man sig dock äntligen till SM-final för första gången efter att ha slagit ut både Luleå Hockey och Färjestad BK, dock föll de i finalen mot tabelltrean MODO Hockey. Året därpå, 2007/08 återuppreade LHC bedriften med att ta sig till SM-final för andra året irad. Det året slog man ut Djurgårdens IF och Färjestad BK på vägen till finalen. Även i SM-finalen inledde LHC bra, de tog ledningen med 2-0 i matcher men tappade sen helt och förlorade med 2-4 i matcher mot HV71. Sedan dessa “glansdagar” har Linköpings HC lyckats etablera sig som ett lag som hör hemma i SHL. I skrivande stund spelare LHC sin 22:a raka säsong i SHL.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Linköpings HC SM-Guld

Än så länge har det inte blivit några SM-guld för Linköpings HC, endast två SM-finaler och silver säsongerna 2006/07 och 2007/08.

SHL Speltips Linköpings HC 2022/23

Enligt oddsen tar sig inte Linköping till slutspel, hos till exempel Betsson ser vi Linköping rankad som 12:e bästa lag i SHL under grundserien nästa säsong och med facit i hand nu när SHL säsongen 21/22 är slut så hade Betsson nästan rätt, laget hamnade på 11e plats och missade slutspelet.
Hur ser SHL oddsen ut för Linköpings HC inför SHL säsongen 22/23?
Just nu finns det nte allt för mycket spel i SHL att betta på, men ett bra SHL speltips kommer vi ge dig redan nu här nedan:

  • SHL speltips från SHL-bloggen: Linköping HC vinner SHL 22/23 till SHL oddset 25.00 hos Betsson

SPELA PÅ LINKÖPING HC HOS BETSSON

Bästa ögonblicket från Linköpings HC historia

Bästa ögonblicket från Linköpings historia var när de fyra år efter att ha nästan åkt ur SHL, och fem år efter att de kallats en “skam för SHL”, lyckades ta sig till SM-finalen för första gången. Säsongen var 2006/07 och Roger Melin plus stjärnmålvakten Fredrik Norrena lämnade laget. I deras ställe plockade man in tränaren Gunnar Persson och målvakten Roman Čechmánek. LHC plockade också in nyförvärven Ivan Majeský och Niklas Persson. Säsongen gick inledningsvis riktigt dåligt, tränaren fick sparken och senare fick även den nya målvakten lämna laget. Assisterande tränare fick ta över rollen som tränare och man värvade målvakten Rastislav Staňa som blev ny förstamålvakt. Tumultet till trots slutade Linköping på en fjärdeplats i grundserien och kvalificerade sig till slutspel. Väl i slutspelet slog man först Luleå Hockey med 4-0 i matcher, sedan Färjestad BK med 4-1 i matcher. Tråkigt nog föll Linköping till slut i finalen mot MODO Hockey, trots att man tagit ledningen med både 1-0 och 2-1 i matcher. Finalserien slutade 2-4 och Linköping tog sitt första SM-silver i historien. Ett extra härligt ögonblick sett till att man bara ett par år tidigare blivit benämnda som en “skam för SHL”.

Ikonisk spelare från Linköpings HC: Magnus Johansson

Magnus “Mange” Johansson spelade med Linköping HC A-lag redan säsongen 1990/91. Totalt gjorde Mange 16 säsonger med klubben och bar kaptensbindeln under majoriteten av åren. Förutom att gå ned i historien som Linköpings bästa back genom tiderna, tillhör han också en av SHL:s bästa backar genom tiderna. På 775 matcher gjorde han otroliga 459 poäng, inklusive slutspelsmatcher. Han innehar rekordet för flest backpoäng i SHL tillsammans med sina säsonger med Frölunda HC. Mange var högst bidragande kring stabiliseringen av LHC under 90-talet och dess etablering i SHL under 2000-talet. Inför en match mot Färjestad BK säsongen 2016/17 fick han se sin tröja upphissad i taket inne i Saab Arena. Efter spelarkarriären stannade Mange kvar i klubben som assisterande General Manager, men avträdde ett år senare.

Linköping HC första match SHL 22/23

SHL spelschemat för 2022/23  har nyss släppt och Linköping börjar borta mot Örebro HC den 17e September 2022. Vi på SHL-bloggen ser otroligt mycket fram emot en ny säsong av Sveriges bästa hockeyliga, där vi kommer hålla dig uppdaterad med bästa SHL speltips och höga SHL odds, allt så att du som vår kära besökare av SHL bloggen ska känna  sig uppdaterad.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

31 oktober 2021
Dukat för en riktig hockeykväll på Tisdag då sex matcher spelas. Både Djurgårdens IF – Färjestad BK och ...
29 oktober 2021
Leksands vann sin match enkelt mot IK Oskarshamn borta i Torsdags till 2.18 i odds. Örebro HK däremot ...
24 oktober 2021
Adam Mascherin skadad Adam Mascherin skadad i mitten av matchen mellan Skellefteå AIK åkte i mitten av förlustmatchen ...
5 oktober 2021
Dubbeltrubbel för Linköping HC och Timrå IK i det här SHL speltipset.   Växjö Lakers – Linköping HC ...
24 september 2021
Dålig utdelning för Linköping HC emot Färjestad BK igår gjorde att vårt speltips flög. Färjestad BK att vinna ...
20 september 2021
Linköping HC status Det var upplagt för fest i hemmapremiären i Saab Arena när Linköping HC tog emot ...
14 september 2021
Frölunda HC – Brynäs IF 2-4 Brynäs stod för den bästa insatsen i första omgången när de slog ...
9 september 2021
Äntligen! Premiären är runt hörnet, väntan är över. Som vanligt är det roligt att spela på ishockeyn (med ...
2 september 2021
Hur ser det ut för Linköping HC de senaste fyra SHL säsongerna? Det har gått utför, bokstavligt talat: ...
28 augusti 2021
Dansken Patrick Russell befann sig i Linköping redan för 12 år sedan. Då var Russell 16 år, han ...