SHL arenor runtom i Sverige

På den här sidan tar vi en titt på SHL-arenorna runtom i Sverige. Vi kommer inte ranka de bästa arenorna utefter faciliteter eller hur grymma fansen är. Istället kan du läsa kort om de olika arenorna som används i SHL. Samt vilka krav som gäller på en klubbs arena för att få kunna delta i SHL. Du kan också hitta listor som beskriver vilka SHL arenor som är störst, samt äldst. Om du är intresserad att läsa mer om en specifik arena, till exempel vilka tröjor som är upphissade i taket inne på Malmö Arena, då kan du klicka dig vidare in på den dedikerade sidan som bara handlar som Malmö Redhawks och deras Malmö Arena.

Alla SHL arenor

Sida om SHL Arenor
SHL arenor. Foto: Bildbyrån

Malmö Redhawks – Malmö Arena

Malmös hemmaplan är den största arenan i SHL. Samtidigt är Malmö Arena “bara” den näst största hockeyarenan i Sverige. Globen används också i SHL emellanåt och har mer kapacitet Men det är inte Djurgårdens officiella hemmaplan. Eller AIK heller för den del, men dem har vi inte sett skymten av på ett tag. Maxkapaciteten i Malmö Arena är 12,600 och där spelare Malmö Redhawks alla sina hemmamatcher.

Malmö Arena håller absolut världsklass och står sig bra internationellt. Utanför Sveriges gränser klassas det som en av de bästa hockeyarenorna i Europa. Men smakar det så kostar det, slutpriset på arenastaden var cirka 750 miljoner kronor.

Frölunda HC – Scandinavium

Frölunda HC har en anrik arena vars väggar inte bara bevittnat tusentals hockeymatcher i högsta ligan, flera internationella hockeylandskamper och Europeiska Mästerskap har arrangerats där. Scandinavium är en av få SHL arenor som fått behålla sitt namn. Scandinavium invigdes 1971 och är en stor del av svensk idrottskultur. Frölundas hemmaplan Scandinavium kan ta emot 12,044 hockeyfans.

Framtiden för Scandinavium är oviss då det nyligen bestämdes att man ska riva Scandinavium för att ge rum för en multiarena och en modern arenastad. Oavsett hur det kommer se ut, hoppas vi att namnet Scandinavium behålls. Tillsammans med Globen och Hovet är det en del av kulturarvet inom svensk idrott.

Inga tillgängliga matcher

Färjestad BK – Löfbergs Arena

Inget lag, eller SHL arena är lika förknippat med en färg som Färjestads hemmaplan Löfbergs Arena. Trots att man tagit bort “Lila” ur namnet så tänker nog alla på den färgen när man hör Löfbergs Arena. Lila neonlampor lyser dock fortfarande upp arenan när Färjestad BK bjuder upp till dans under de mörka vinterkvällarna nere i Karlstad. Löfbergs Arena är relativt nybyggd, den stod klar 1999 och har en kapacitet på 8,500 åskådare.

Leksands IF – Tegera Arena

Flera SHL arenor kan närmast liknas som tempel, Skellefteås hemmaplan kallas till exempel “Templet” i folkmun. Men knappast kan någon annan stad i Sverige mäta sig med Leksands fanatiska inställning till ishockey. Leksands IF är en av de få lagen som äger sin egen SHL arena.

Maxkapaciteten inne på Tegera Arena är 7,650. Tack vare att Leksandsinvånarna är så hockeytokiga gör det att hemmamatcher oftast är slutsålda. Rekordet för mest antal åskådare inne på Tegera Arena är 8,017 personer. Detta sattes efter ett klassiskt derby mot ärkefienderna Mora under säsongen 2006/2007.

Linköping HC – Saab Arena

Saab Arena som länge hette Cloetta Arena är Linköping HC hemmaplan. I samaband med storsatsningar inom klubben i slutet av 90-talet och början av 2000-talet valde Linköping att bygga sin nuvarande arena. Bygget var klart 2004 till en kostnad på 249 miljoner kronor. Saab Arena kan ta emot 8,190 åskådare.

Djurgårdens IF – Hovet

Ingen av SHL arenorna i Sverige, förutom Djurgårdens Hovet, kan skryta om att ha haft Ingemar Johansson fightas “inne” på arenan. Redan 1957 försvarade han sin EM-titel på Hovet, som då var en utomhusarena. Senare, 1962 tillkom även ett tak och andra faciliteter, vilket är det år som Hovet anses ha byggts. Det är den äldsta arenan i SHL. Man har en kapacitet på 8,094 åskådare. Samtidigt spelar Djurgården vissa matcher i Globen som är Sveriges största hockeyarena, men Globen är inte Djurgårdens officiella hemmaplan. I varje fall inte för tillfället. Det finns nämligen planer på att renovera Globen och samtidigt riva Hovet.

Luleå Hockey – Coop Norrbotten Arena

Luleå Hockey har Coop Norrbotten Arena som sin hemmaplan, som i folkmun oftast kallas Delfinen. Arenan byggdes redan 1970 och är en av de äldre SHL arenorna fortfarande i bruk. Givetvis har flera renoveringar och ombyggnationer gjorts genom åren. Vad som alltid varit detsamma med Luleås hemmaplan är klubbens starka ställning uppe i norr. Det är alltid tufft för de gästande lagen när de är på besök uppe i Coop Norrbotten Arena. Kapaciteten inne i Coop Norrbotten Arena ligger på 6,150 åskådare.

IK Oskarshamn – Be-Ge Hockey Center

Arena Oskarshamn är en multiarena som ägs att Oskarshamns Kommun, nyligen såldes namnrättigheterna till företaget Be-Ge. Detta resulterade i namnet Be-Ge Hockey Center som är hemmaplan åt SHL-laget IK Oskarshamn. Utav alla arenor i SHL är Be-Ge Hockey Center den minsta med en kapacitet på 3,275 åskådare. Som tur var för IKO och svensk ishockey så slopade SIF (Svenska Ishockey Förbundet) de stränga, och löjliga, kraven på att det måste finnas plats för minst 5,000 åskådare. Detta gjorde det möjligt för nykomlingarna IK Oskarshamn att delta i SHL. Viktigt för HockeyAllsvenskan och alla andra mindre klubbar runtom i Sverige som aspirerar på att ta sig in i svensk hockeys finrum.

Monitor ERP Arena – Brynäs IF

Klassiska Gavlerinken som den kallas i folkmun har varit Brynäs IF hemmaplan sedan 1967 och är därmed en av de äldsta arenorna i SHL. Idag heter arenan Monitor ERP Arena efter ett samarbete med Monitor ERP System. Flera renovationer och ombyggnationer har skett under de senaste årtiondena och idag har Brynäs hemmaplan en kapacitet på 7,909 åskådare. Närmast gjorde man stora förändringar till en kostnad av 167 miljoner kronor.

Rögle BK – Catena Arena

Rögle BK har gått fram som en riktig virvelvind de senaste åren. Som tur var för alla hockeytokiga fans i Ängelholm så byggde man om gamla Ängelholms Ishall 2009. Förutom att maxkapaciteten ökats till 5,051 har Rögles hemmaplan också bytt namn till Catena Arena. I och med de fortsatta framgångarna för Rögle BK i SHL beslutade man så sent som 2020 att göra ännu mer ombyggnationer. Datumet för ombyggnadsplanerna är satt till 2022 och när de är klart kommer kapaciteten utökas till cirka 6,500 besökare.

Timrå IK – NHC Arena

NHC arena, eller Isladan som den kallas uppe i Timrå är SHL-lagets Timrå IK hemmaplan. Arenan byggdes redan 1966 vilket gör NHC Arena till en av de äldsta arenorna i SHL. Flera legendarer har haft arenan som hemmaplan, inklusive Lennart “Lill-Strimma” Söderberg och Henrik “Zäta” Zetterberg. Stora ombyggnationer gjordes 2007 och 2008 vilket utökade max kapaciteten inne på NHC arena till 6,000 personer.

Växjö Lakers – Vida Arena

Den yngsta klubben i SHL är Växjö Lakers, de har också en av de nyaste och mest moderna arenan i SHL. Bygget av Vida Arena påbörjades 2010 och stod klart 2011. Strax efter detta byggde man ut Vida Arena med en “Gräddhylla” med loger som gjorde att maxkapaciteten utökades från 5,700 personer till 5,750 personer.

Örebro Hockey – Behrn Arena

Behrn Arena, eller Örebro Ishall som den oftast kallas lokalt, är hemmaplan för Örebro Hockey. Vistas man inne på arenan skulle man inte kunna gissa att den invigdes redan 1965 och är en av de äldsta arenorna i SHL. Tidigare bar arenan det vackra namnet “Vinterstadion”, som var i bruk under 1980-talet. Flera ombyggnationer har givetvis skett, senaste under 2015 då man kunde utöka maxkapaciteten inne på arenan till 5,500 personer.

​​Skellefteå AIK – Skellefteå Kraft Arena

Skellefteåfansen kallas oftast Skellefteå AIK hemmaplan för “Templet”, eller “Ladan”. Det officiella namnet på Skellefteås hemmaplan är Skellefteå Kraft Arena. I samband med att Skellefteå Kraft köpte namnrättigheterna på arenan 2007 gjorde omfattande ombyggnationer. Dessa utökade det maximala antalet åskådare som kan tas emot till 5,801 personer.

Globen – Tre Kronor (och Djurgårdens IF och AIK)

Sist men inte minst har vi Globen, som vi valt att inte ta med på listan över de största arenorna i SHL då Globen för nuvarande inte är en officiell hemmaplan åt någon SHL-klubb. Djurgården spelar utvalda matcher i Globen varje säsong. AIK gör detsamma. Globen är den största hockeyarenan i Sverige och har en maxkapacitet på 13,850 personer. Man kan säga att Globen är den officiella hemmaplanen för Tre Kronor. Det finns ett förslag till att göra Globen till officiell hemmaplan åt Djurgårdens IF och i samband med detta renovera Globen, samt riva det anrika Hovet.

Vilka klubbar äger sin SHL arena?

Lista över klubbar som äger sin egen SHL arena:

 • Brynäs IF
 • Färjestad BK
 • Växjö Lakers

Lista: största arenorna i SHL

Med den här listan besvarar vi frågan om vilket lag som har störst arena i SHL? Vi har endast tagit med de officiella hemmaarenorna, vi exkluderar därför Globen som har en maxkapacitet på 13,850. Från största till minsta:

 1. Malmö Redhawks hemmaplan Malmö Arena, maxkapacitet på 12,600 åskådare.
 2. Frölunda HC hemmaplan Scandinavium, maxkapacitet på 12,044 åskådare.
 3. Färjestad BK hemmaplan Löfbergs Arena, maxkapacitet på 8,500 åskådare.
 4. Linköping HC hemmaplan Saab Arena, maxkapacitet på 8,190 åskådare.
 5. Djurgårdens IF hemmaplan Hovet, maxkapacitet på 8,094 åskådare.
 6. Brynäs IF hemmaplan Monitor ERP Arena, maxkapacitet på 7,909 åskådare.
 7. Leksands IF hemmaplan Tegera Arena, maxkapacitet på 7,650 åskådare.
 8. Luleå Hockey hemmaplan är Coop Norrbotten Arena, maxkapacitet på 6,150 åskådare.
 9. Timrå IK hemmaplan är NHC Arena, maxkapacitet på 6,000 åskådare.
 10. Skellefteå AIK hemmaplan är Skellefteå Kraft Arena, maxkapacitet på 5,801 åskådare.
 11. Växjö Lakers hemmaplan är Vida Arena, maxkapacitet på 5,700 åskådare.
 12. Örebro HK hemmaplan är Behrn Arena, maxkapacitet på 5,500 åskådare.
 13. Rögle BK hemmaplan är Catena Arena, maxkapacitet på 5,051 åskådare.
 14. IK Oskarshamn hemmaplan är Be-Ge Hockey Center, maxkapacitet på 3,275 åskådare.

Lista: Äldsta arenorna i SHL

Det här är en lista över de äldsta arenorna i SHL, givetvis har ombyggnationer och renoveringar skett sedan arenan invigdes för första gången.

 1. Hovet – 1962
 2. Behrn Arena: 1965
 3. Skellefteå Kraft Arena: 1966
 4. NHC Arena: 1966
 5. Monitor ERP Arena: 1967
 6. Coop Norrbotten Arena: 1970
 7. Scandinavium: 1971
 8. Be-Ge Hockey Center: 1974
 9. Globen: 1989
 10. Löfbergs Arena: 2001
 11. Saab Arena: 2004
 12. Tegera Arena: 2005
 13. Malmö Arena: 2008
 14. Catena Arena: 2008
 15. Vida Arena: 2011

Licens och arenakrav i SHL och svensk elithockey

Svenska Ishockey Förbundet (SIF) har en licensnämnd som prövar och ger ut elitlicenser till klubbar i Sverige. Kraven för att få spela i SHL måste mötas innan ett lag kan delta i hockeyns finrum. På en hög nivå behövs det följande:

 • Stabil ekonomi;
 • God organisation;
 • Ungdomsverksamhet i rimlig omfattning;
 • Arena med kapacitet och kvalitet enligt SIF:s riktlinjer.

Exakt vad alla dessa riktlinjer innebär kan du läsa mer om här i ett dokument från SIF och licensnämnden.

Här är ett utdrag från licensreglerna gällande arenakrav i SHL:
“Hemmaarena i respektive serie ska uppfylla SIF:s krav beträffande publikkapacitet och övriga arenakrav enligt förbundets anvisningar. SIF:s arbetsgrupp för prövning av arenafrågor (enligt gällande samarbetsavtal), ska varje år inför licensprövningen undersöka arenornas kapacitet och kvalitet samt skriftligen avrapportera till nämnderna samt förse respektive nämnd med komplett beslutsunderlag innefattande föreningens handlingsplan (se nedan). Av underlaget ska framgå om gruppen tillstyrker eller avstyrker att licens beviljas. Förening med arena som inte uppfyller kraven på publikkapacitet ska genom en handlingsplan visa hur och när bristerna ska åtgärdas. Bedömer nämnden att föreningen visat att planen är realistisk och att det finns särskilda skäl kan föreningen beviljas licens. Licensen ska därvid villkoras och tidsbegränsas. Dispens från uppfyllandet av SIF:s krav enligt dess hallcertifieringsbestämmelser för evenemangshall (dvs utöver krav på arenakapacitet) ska lämnas endast om det föreligger synnerliga skäl.”

Sammanfatting SHL arenor

En fulllsatt SHL arena med jublande publik i het SHL match går knappast att slå. På denna sida har vi på Shlbloggen.se granskat alla de arenor SHL lagen spelar på, allt från den största, till den äldsta och mycket där emellan hittar du här. Vi hoppas att du fått en bra inblick i vad som krävs att får en godkänd SHL arena och vilka lag som spelar i vilken arena. Glöm inte att ha koll på våra SHL speltips där vi rekar de bästa matcherna i SHL med riktigt höga SHL odds, en perekt möjlighet att förhöja spänningen när du hejar fram till favorit SHL lag.