Frölunda HC

Hem » Lag » Frölunda HC
Frölunda HC

Foto: Bildbyrån

Laget som bytt identitet mer än en gång men där hockeyandan alltid blåst lika starkt. Frölunda HC (tidigare kända som Västra Frölunda HC och Frölunda Indians) grundades 1944, då Västra Frölunda Idrottsförening plockade in ishockey i sitt program. Klubben hade namnet IF fram till 1984, först då blev hockey sektionen en egen förening och antog namnet Västra Frölunda HC. Klubbmärket fick sig en omstyling också, den snygga indian logotypen som de har än idag.

Sin första match i Sveriges seriesystem spelades 1946. Under det följande 50-talet spelade man i Division 3 och Division 4. En bidragande orsak till den dåliga kvaliteten på Frölundas lag var den korta säsongen som följd av milda vintrar. 1959 invigdes Gamla Ullevis ishockeyrink med konst-is och träningsbana. Något som gjorde att säsongen blev längre och gav fler tillfällen för att träna. Med andra ord var det dags för en satsning i Frölunda. Den riktiga startpunkten för Frölunda numera anrika historia kom i samband med nyförvärven av “Sura” Pelle Pettersson och Lars Erik Lundwall. Med nya förutsättningar och ett bättre lag kunde Frölunda snabbt avancera i seriesystemet. Den första stora framgången kom säsongen 1961/32, då man tog sig till SM-final och tog silver efter finalförlust mot Djurgårdens IF. Laget fortsatte ånga på och säsongen 1964/65 kom Frölundas första SM-guld. Den säsongen ingick flera legendariska ifrån hockeysveriges historia: Ulf Sterner, Arne Carlsson, Göte Boström och Roger Olsson.

1971 stod nya SHL arenan Scandinavium klar. Fram tills dess hade man delvis spelat på utomhusrinken i Gamla Ullevi och i Frölundaborg. I samband med den nya arenan var förväntningarna skyhöga, planen var att Frölunda skulle ta en ledande roll inom svensk ishockey. Men så blev det inte, både resultaten och således publiken uteblev. Ekonomiska problem började hopa upp sig. Men man fortsatte spela i högsta ligan och var med i de första säsongerna av ny SHL (dåvarande Elitserien) som startades 1975/76.

Snabbfakta Frölunda HC

 • Grundades: 1930 (1944)
 • Hemmaarena: Scandinavium
 • Säsonger i SHL: 43
 • SM-Guld: 5
 • Bästa ögonblick: SM-gulden 2002/03
 • Ikonisk spelare: Joel Lundqvist
 • SHL Ranking säsongen 2021/22: 4:a

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Frölunda HC i SHL

1980-talet började bra, -80 tog man sig äntligen till SM-finalen efter att ha slutat trea i grundserien. Den gången blev det bara silver efter att ha förlorat mot Brynäs IF. De ekonomiska problemen inom föreningen fortsatte under större delen av 80-talet. 1984 åkte man ut ur SHL och tillbringade flera år i HockeyAllsvenskan. Som vi redan skrivit var det runt denna tidpunkt som ishockey sektionen knoppades av, vilket först försvårade Frölundas ekonomiska situation. Men som samtidigt gav klubben en chans att börja om från scratch och bygga upp en renodlad ishockey klubb – något som gav utdelning på sikt.

Säsongen 1989/90 hade Västra Frölunda HC tagit sig tillbaka till SHL. Framgångarna i högsta ligan fick vänta dock, de första åren var det skakigt med bland annat besök i kvalserien. 1995/96 tog man sig dock till SM-final igen, framförallt efter en helt fantastisk säsongen från finnen Christian Ruuttu. Där blev det “bara” ett silver efter en svår finalserie emot Luleå Hockey. Med undantag för den säsongen var 90-talet en besvikelse, återigen kantad av ekonomiska svårigheter.

Sen kom äntligen det glada 2000-talet, Frölundas guldålder som ännu inte slutat. I en modern tid av svensk ishockey där kvaliteten på lagen är både högre och jämnare har vi inte sett samma typ av dominans från ett enskilt lag likt till exempel Djurgården under 1950-talet och sedan Brynäs IF storhetsperiod. Fyra SM-guld har det blivit och det första i ordningen kom säsongen 2002/03 som du kan läsa mer om längre ned på sidan. Satsningen från 70-talet bar äntligen frukt, stjärnspelare ville spela i Frölunda HC, resultaten var bra och ishockeyn var rolig, publiken flockades in på Scandinavium och så ser det ut än idag. Ingen kan argumentera emot av Frölunda HC är ett av de bästa SHL lagen hittills under 2000-talet.

Frölunda HC SM-Guld

Totalt genom åren har det hunnit bli 5 SM-guld och 5 SM-silver för Frölunda HC:

 • SM-guld: 1964/65
 • SM-guld: 2002/03
 • SM-guld: 2004/05
 • SM-guld: 2015/16
 • SM-guld: 2018/19

SHL Speltips Frölunda HC inför SHL 2022/23

Inför SHL säsongen 22/23 finns det just nu inte mycket SHL odds ute på marknaden, detta på grund av att SHL nyligen avslutades.  Dock så har vi hittat ett bra SHL odds som vi använder när vi lägger dagens SHL speltips på att Förlunda HC vinner SHL 2022/23.  I skrivande stund erbjuder svenska spelbolaget Betsson vinnaroddset 9.0 att Frölunda ska vinna SHL.

 • SHL Speltips Frölunda HC: Vinner SHL 22/23 till SHL oddset 9.0

SPELA PÅ RYAN LASCH HOS BETSSON

Bästa ögonblicket från Frölunda HC historia

Efter tre årtionden med skakiga resultat och kronofogden i hälarna lyckades Frölunda HC attrahera många bra spelare i början av 2000-talet. En hel radda med stjärnspelare fanns med säsongen 2002/03. Henrik Lundqvist, Fredrik Norrena, Magnus Johansson, Ronnie Sundin, Niklas Andersson och Tomi Kallio. Förväntningarna var höga och Frölunda levererade. Grundserien vann man med 9 poängs marginal.

I kvartsfinalen besegrade man enkelt sjundeplacerade MODO Hockey. I semifinal möte man underdogen Timrå IK som också haft en helt fantastisk säsong. Inledningsvis var serien mot Timrå jämn, det stod och vägde vid 2-2, men sen vaknade Frölunda till och vann med både 5-1 och 4-0 för att ta sig vidare till final.

Väl i finalen väntade Färjestad BK. Frölunda seglade upp till 3-0 i matcher. Fjärde matchen var ett riktigt rysare som gick till fem perioder, i sjätte och sista perioden avgjorde till slut Tomi Kallio inför 12,044 Frölunda fans i Scandinavium.

Ikonisk spelare från Frölunda HC

Säsongen 2020/21 passerade Joel Lundqvist 1,000 matcher i Frölunda HC. Ta en sekund och låt det funka in. 1,000 matcher, smått otroligt. Med sina 39 år har Joel hunnit med totalt 19 säsonger i SHL, inklusive den nuvarande 2021/22 säsongen. I egenskap av att spela på centerpositionen har han givetvis hunnit med att göra en och en annan poäng. I skrivande stund ligger Joel Lundqvist på 542 poäng, inklusive slutspel. Han befinner sig snart på topp 10 listan över spelare med flest poäng genom tiderna, där ligger Ove Molin och Tomi Kallio delad 10:a på 551 poäng. Tittar man på grundserien är Joel endast 9 poäng ifrån Niklas Andersson på topp 10 listan genom tiderna. Och för mesta poäng i SHL slutspelet ligger han på en nionde plats på topp 10 listan.

Joel kanske inte har det högsta poängsnittet men trotjänare som han är har han fått chansen säsong ut och säsong in, och alltid levererat på en jämn nivå. Sedan säsongen 2009/10 har han varit lagkapten för Frölunda HC.

Sen, det allra viktigaste. Joel har varit med och vunnit fyra stycken SM-guld med Frölunda HC (utav fem). I en era av ishockey där trotjänare blir alltmer sällsynta är Joel Lundqvist närmast unik med sina 1,000+ matcher i Frölunda tröjan.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

6 februari 2022
Silly season potential för SHL då KHL avslutar grundserien tidigare än planerat Igår kom det uppgifter om att ...
16 januari 2022
Johan Garpenlöv tar ut OS-truppen 2022 på fredag På fredag tar förbundskaptenen Johan Garpenlöv ut OS-truppen 2022. Enligt ...
15 januari 2022
För tredje gången 2022 möts Frölunda HC och Rögle BK, detta blir dock den första SHL-matchen för året. ...
2 januari 2022
Större delen av veckan SHL Se & Hör handlar om värvningar i SHL. Efter ett par månaders spel ...
26 december 2021
Nya Covid-19 restriktioner i SHL Då smittan ökat på senare tid har regeringen gått ut med nya Covid-19 ...
19 december 2021
Vinnare av halvtidsvilan i SHL? Tidigare i veckan blev det klart att Frölunda HC får två blytunga backförstärkningar ...
16 november 2021
Igår delade vi med oss av ett SHL speltips för matchen mellan Brynäs IF och Leksands IF som ...
22 oktober 2021
Det blev ganska bra igår ändå, krysset i Djurgårdens IF – IK Oskarshamn missade och nu ligger nog ...
3 oktober 2021
Jacob Nilsson tvungen att opereras Frölunda HC åkte på en blytung smäll under veckan, eller rättare sagt, Jacob ...
28 september 2021
Vårt senaste speltips som inkluderade en match med Frölunda HC satt. Vi tittar nu på torsdagens match och ...