Scandinavium

Hem » Arenor » Scandinavium
Frölunda HC hemmaplan: Scandinavium

Foto: Bildbyrån

Scandinavium fakta

Hemmalag: Frölunda HC
Publikrekord i SHL: N/A
Kapacitet: 12,044
Ägare: Higab
Kostnad: 31 miljoner, 1971
Byggnadsår: 1971

Scandinavium klassik SHL arena

Scandinavium är en av få hockeyarenor i Sverige som inte sålt namnrättigheterna. Vilket är tur då Scandinavium är ett av de finaste arenanamnen i SHL enligt oss, tillsammans med klassiska Hovet. Arenan invigdes 1971 och är en av de äldsta hockeyarenorna i Sverige. Planer på att bygga en inomhusarena i Göteborg hade funnits sedan 1940-talet, men av ekonomiska skäl slog Göteborgs Stad aldrig slag i saken. Flera ombyggnationer har gjort i Scandinavium. Första spadtaget togs 1969, arenan invigdes som sagt 1971. Sedan skedde det renovationer 1991 och 2006. 2013 byggdes arenan om i samband med Inomhus-EM i friidrott som gick samma år.

Scandinavium – SHL:s näst störa arena

Förutom att Scandinavium har en anrik historia, med många spelade SM-finaler, är det också SHL:s näst största arena efter Malmö Arena. 12,044 platser mot Malmö Arenas 12,600 platser.

Framtiden för Scandinavium är oviss, i början av 2021 klubbade Göteborgs kommunfullmäktige igenom att det ska byggas en ny multiarena. I samband med det kommer arenan att rivas. Planen är att Frölunda HC då kommer att spela alla sina hemmamatcher på den nya arenan. Exakt när rivningen av arenan ska påbörjas är oklar. Planerna för den nya arenan är ännu inte spikade, troligtvis lär Frölunda HC ha Scandinavium som hemmaplan i minst ett par år till.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Upphissade tröjor Frölunda HC – Tröjor i taket

Trots en lång och anrik historia har Frölunda HC varit sparsamma med att hissa upp tröjor i taket. Senaste spelare att föräras var Niklas Andersson. Vi samma tillfälle som Andersson hyllades höjdes det röster höjdes om att Tomi Kallio borde få sin tröja upphängd på samma meriter. Men på grund av regler var det inte möjligt, Kallio hade endast spelat 9 säsonger för Frölunda och 10 säsonger är ett minimum krav. Nästa spelare att få sin tröja upphissad i taket är Mr Frölunda himself, Joel Lundkvist. Till dagens datum finns det sju stycken tröjor upphissade i taket:

  • #13 – Lars-Eric Lundvall
  • #14 – Ronald Pettersson
  • #14 – Patrik Carnbäck
  • #19 – Jörgen Pettersson
  • #23 – Ronnie Sundin
  • #24 – Niklas Andersson
  • #29 – Stefan Larsson

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

15 januari 2022
För tredje gången 2022 möts Frölunda HC och Rögle BK, detta blir dock den första SHL-matchen för året. ...
3 oktober 2021
Jacob Nilsson tvungen att opereras Frölunda HC åkte på en blytung smäll under veckan, eller rättare sagt, Jacob ...
28 september 2021
Vårt senaste speltips som inkluderade en match med Frölunda HC satt. Vi tittar nu på torsdagens match och ...
17 september 2021
Frölunda HC status Igår ställdes Frölunda HC emot Skellefteå AIK på bortaplan. Två förväntade topplag i SHL säsongen ...
9 september 2021
Nog är det väl dags för Frölunda HC att påbörja sin resa tillbaka till toppen av SHL? Två ...
9 april 2021
Då var det äntligen dags för kvartsfinaler, det är ju nästan det stadiet man gillar mest! Många lag ...