SHL Nedräkning – Topp 10 lagen inför SHL säsongen 2021/22: Frölunda HC

Hem » Uncategorized » SHL Nedräkning – Topp 10 lagen inför SHL säsongen 2021/22: Frölunda HC

Nog är det väl dags för Frölunda HC att påbörja sin resa tillbaka till toppen av SHL? Två sjundeplatser senaste året är långt borta från de tidigare åren. Så sent som 2017 och 2019 utsågs Frölunda HC som inte bara Sveriges bästa lag, utan även Europas bästa lag. Eller har vi en situation i 2021/22 som är likt den för 10 år sedan då Frölunda huserade mellan 5:e till 9:e plats i ett par säsongen, innan de återigen kunde bryta sig in i toppen. Tittar man på antalet nyförvärv så ser det inte ut som att det blir någon topp 3 placering för dem i år.

 

Snabbfakta Frölunda HC SHL säsongen 2020/21:

 

 • Placering 2020/21 – 7
 • Mål: 133 (10:e)
 • Insläppta Mål: 131 (4:a)
 • Powerplay: 77,02% (14:e)
 • Boxplay: 78.98% (8:e)
 • Poängkung 2020/21: Max Friberg

 

 

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

 

 

Frölunda HC nyförvärv inför SHL säsongen 2021/22

Endast fem nyförvärv finns hos Frölunda HC. Många hade nog kunnat tänkt sig att Frölunda kunnat plocka in mer bredd och spets i truppen, en forward till kanske, och framförallt en duktig offensiv back. Men överlag ser det rätt bra ut, faktum är att Frölunda har en bra stomme med välbalanserade kedjor, behovet av större förändringar är därför små. De följande nyförvärven har Frölunda HC plockat in inför SHL säsongen 2021/22:

 

 • Matt Tomkins (M)
 • Christian Folin (B)
 • Michael Spacek (F)
 • Jacob Nilsson (F)
 • Ryan Lasch (F)

 

Både Frölunda fans och även hockeyälskare i Sverige vet vem Ryan Lasch är. Han har spelat i högsta ligan flera gånger genom åren, och har alltid haft en bra poängskörd. Tillsammans med Frölunda har han vunnit SHL två gånger tidigare. Det är framförallt i Frölundas färger han haft sina bästa säsonger i SHL:

 

 • 2014/15: 14 poäng på 12 matcher i grundserien + 3 poäng i slutspelet.
 • 2015/16: 51 poäng på 51 matcher i grundserien + 19 poäng i slutspelet.
 • 2017/18: 55 poäng på 49 matcher i grundserien + 3 poäng i slutspelet.
 • 2018/19: 50 poäng på 46 matcher i grundserien + 16 poäng i slutspelet.
 • 2019/20: 48 poäng på 48 matcher i grundserien.

 

Totalt sett i SHL:s historia leder Lasch den Nordamerikanska poängligan. Lasch kommer därmed bli extremt viktig för Frölunda nästa säsong, deras största svaghet är just spetsen i laget. Att Lasch återfinns så långt ned över spelare som har chansen att bli skyttekung känns därför konstigt, i alla fall om man tittar på oddsen från Svenska spelbolag. Vi anser därför att Lasch är värt ett spel inför säsongen nu när han återigen är på plats:

 

 • SHL Speltips: Ryan Lasch att bli skyttekung i SHL 2021/22 till 30.0 i odds hos Betsson.

 

 

SPELA PÅ RYAN LASCH HOS BETSSON

 

 

Lika många i Frölundaborgen kommer att välkomna Christian Folin med öppna armar. Folin gick på Frölunda hockeygymnasium där han gjorde bra ifrån sig som junior. Tajmingen är perfekt också, Frölundas försvar har sett lite grått ut emellanåt. Folin klivet in som en av SHL:s mest välmeriterade NHL spelare med 250 matcher spelade, inklusive 6 Stanley Cup matcher. En ny, trygg, backgeneral på plats.

 

Spelare att hålla koll på i Frölunda HC

Ryan Lasch blir närmast en nyckel för Frölunda HC nästa säsong. Max Friberg gjorde endast 30 poäng förra året vilket gjorde att han blev lagets poängkung. Lasch kedja kommer att bli en förstakedja, en kedja som inte riktigt funnits i Frölunda de senaste två säsongerna. Det är bra att ha en struktur som är konkurrenskraftig, samt inspirerade och ledande. Förutom att plocka poäng, så är Lasch en ledarfigur som har både meriter och erfarenhet. En för SHL unik instinkt och vision i anfallet, spelfördelare och grymma händer, och vrister som kan få iväg ett snabbt skott i svåra situationer. Lasch ska nog kunna få fart på hela Frölundas anfallsspel, så håll ett öga på honom och hans kedjekamrater redan i premiären den 11/9 mot Brynäs IF

I avdelningen Ryan Lasch är det också värt att hålla koll på hans påverkan i powerplay, förra året var Frölunda det minst produktiva laget i överläge. Lasch är en power play specialist som kommer få mycket speltid i PP-situationer, något som garanterat kommer förbättra Frölundas facit.

 

First-round pick från NHL draften 2021

En annan spelare att hålla ett öga på är Simon Edvinsson, 18-åringen från Onsala som blev draftad 6:e i ordningen av Detroit Red Wings i NHL draften 2021. 2018/19 blev han utsedd till TV-puckens bästa försvarare. Han har spelat för Sverige U16, U17 och U18 – alltid gjort bra ifrån sig. Förra säsongen gjorde han 10 matcher för Frölunda HC och förstärkte sedan Västerås IK i kvalet i HockeyAllsvenskan. Under försäsongen har han hunnit med 2 poäng på 4 matcher för Frölunda. Simon Edvinsson har hela paketet, något NHL scouterna ej misstagit sig på trots att Edvinsson saknar erfarenhet på senior nivå. Trots sin ringa ålder kan han ha en bra påverkan på Frölundas defensiv och offensiv. Bubblare till största genombrottet nästa säsong.

 

Frölundas chanser i SHL nästa säsong

Frölundas ser bra ut med spelare som Folin, Edvinsson och Mattias Norlinder. Målvaktssituationen hade däremot kunnat se bättre ut än vad den gör. Niklas Rubin är grym, men Matt Tomkins är något av ett frågetecken. Risken är att Tomkins inte kommer spela lika många matcher som Johan Matsson gjorde vilket betyder att Rubin kommer ha ett blytungt ansvar i kassen.

Frågetecken finns också kring anfallet, förra året var Frölundas offensiv rent ut sagt dålig. Med förstärkning av Lasch och Jacob Nilsson ser det bättre ut. Men frågan är om inte deras offensiv ser fortsatt trubbig ut under säsongen?

 

SHL Bloggen tips för Frölunda HC

Lyfter Joel Lundqvist pokalen för sista gången? Njae, det tror i alla fall inte SHL-bloggen. Nyförvärven är få, men med hög kvalitet. Frölundas betyg under sommaren är därav ett av de högsta i ligan. Vi tror Frölunda kommer förbättra sig från de två tidigare säsongerna, men inte mycket mer än så, en fjärdeplats spår vi Frölunda HC till i nästa säsong. Det finns nog utrymme för att plocka in en forward till eller duktig tvåvägsback under säsongen, och om målvakterna kan täppa till när det verkligen gäller, då kan Frölunda möjligtvis utmana till toppen.

 

 • SHL speltips: Head-to-Head Färjestad BK – Frölunda HC, Färjestad att sluta före Frölunda i ligan till 1.67 i odds hos Betsson.

 

 

SPELA PÅ FÄRJESTADS BK HOS BETSSON