SHL Speltips Luleå Hockey - Djurgårdens IF 5:2

Matchanalys och SHL Luleå Hockey – Djurgårdens IF 5/21

Luleå Hockey

SHL Live Stream och Matchinfo: Luleå Hockey – Djurgårdens IF 5/2   SHL-match: Luleå Hockey – Djurgårdens IF Plats: Löfbergs Coop Norrbotten Arena Nedsläpp: 18:00 5/2-2022   Matchen mellan Luleå…

SHL Spelschema 2021/22 och SHL Live Stream

SHL Spelschema 2021/22 och SHL Live Stream

Luleå Hockey

Lagen i SHL Luleå Hockey
Foto: Bildbyrån

På den här sidan kan du läsa om Luleå Hockeys historia och diverse fakta. Om du är intresserad av att läsa vår analys och genomgång av Luleå Hockey i SHL 2021/22, då kan du läsa om det här.

Luleå Hockey är den nordligaste klubben i SHL. Klubben är 44 år gammal, grundades 1977. Vid tidpunkten att Luleå Hockey grundades gick det under det mindre attraktiva namnet “GroKo Hockey”. Det ursprungliga namnet kom ifrån en utav huvudsponsorerna, ett företag som numera är nedlagt. Två år efter grundandet, 1979, bytte man namn till nuvarande Luleå Hockey. Det var på den tiden då Luleå Hockey fortfarande spelade i divisionen under dåvarande Elitserien.

Snabbfakta Luleå Hockey

 • Grundades: 1977
 • Hemmaarena: Norrbotten Coop Arena
 • Säsonger i SHL: 37
 • SM-Guld: 1
 • Bästa ögonblick: SM-Guldet 1995/96
 • Ikonisk spelare: Jarmo Myllys
 • SHL Ranking säsongen 2021/22: 2:a

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Luleå Hockey i SHL (dåvarande Elitserien)

Första gången Luleå Hockey var och nosade på Elitserien var säsongen 1978/79. Då mötte man laget Huddinge IK i kvalet och förlorade alla matcherna. De följande åren fortsatte Luleå Hockey slåss mot andra klubbar i kvalet om att ta sig upp till Elitserien. Bland annat blev man utslagen av HV71 två år i rad mellan 1980 till 1982. Bland de andra lagen som var med och krigade från Norrland fanns även Timrå IK.

Klivet upp från Division I fick vänta ända fram till 1983/84. Den säsongen blev man först 1:a i Division I Norra, och sedan under vårserien (det gamla formatet) slutade man som 1:a i Allsvenskan där man besegrade Hammarby i finalen. Vilket resulterade i en uppflyttning, och säsongen 1984/85 var det första året som Luleå spelade i SHL (dåvarande Elitserien). Därefter har Luleå alltid spelat i högsta divisionen i Svensk ishockey. Efter Färjestads BK och Brynäs IF är Luleå den klubb som spelat längst i SHL, utan att ha åkt ur genom årens gång.

Totalt har det blivit 37 säsonger i SHL för Luleå Hockey.

Luleå Hockey SM-Guld

Luleå Hockey har trots stora framgångar genom åren endast vunnit ett SM-Guld. Säsongen var 1995/96. Luleå vann både grundserien och slutspelet. Det de flesta mest förknippar med den klassiska säsongen och finalserien emot Västra Frölunda är målvaktshjälten Jarmo Myllys. Ett ögonblick vi skrivit mer ingående om längre ned på den här sidan.

Förutom guldåret har Luleå Hockey förlorat tre stycken SM-finaler:

 • 1992/93 mot Brynäs IF.
 • 1996/97 mot Färjestad BK.
 • 2012/13 mot Skellefteå AIK.

Luleå Hockey Speltips säsongen 2021/22

Precis som vi skrev i vår nedräkning där vi rankade SHL:s bästa lag så har Luleå goda chanser till att vinna SM-Guld i år. Sett till tabellen ser det knackigt ut, Luleå sitter på andra halvan av tabellen, samtidigt släpar spelschemat tidigt i säsongen. Chansen är att Luleå förbättrar sig placering inom ett par matcher. Set till deras spel har de spelat väldigt effektivt, man har för nuvarande överlägset högst %CORSI och ett relativt hög %PDO. Vilket innebär att Luleå sett till sitt spel borde ligga mycket högre upp i tabellen efter de inledande omgångarna. Luleå har helt enkelt haft marginalerna på fel sida inledningsvis.

Vi står fortfarande fast vid att Luleå Hockey har goda chanser att vinna guldet i år. De kan mycket väl vara svaret på “Vem vinner SHL 2021/22”.

 • SHL Speltips Luleå Hockey: Vinnare säsongen 2021/22, inklusive slutspel till 5.50 i odds hos Betsson.

SPELA PÅ LULEÅ HOCKEY HOS BETSSON

Bästa ögonblicket från Luleå Hockeys historia

Året var 1995/96 och serieettan Luleå Hockey mötte serietvåan Västra Frölunda i finalen. En finalserie som kan gå ned i SHL-historien som en av de brutalaste. Det var tuff och känslofylld ishockey med massvis med utvisningar.

Luleå Hockey fick en riktig smakstart, de tog ledningen efter 34 sekunder i första matchen och ångade på genom hela första perioden. Vid slutsignalen av första stod det 5-0. Matchen slutade till sist 7-1.

I andra matchen svängde det istället åt andra hållet. Västra Frölunda vann med 2-6 i en sammandrabbning som innehöll flera våldsamma tacklingar. Bland annat Luleås Johan Roséns tackling på backen Petteri Nummelin. Även Luleå åkte på två fula smällar där både Mikael Lindholm och Thomas “Bulan” Berglund hade tur med att klara sig undan utan skador.

Tredje matchen var desto jämnare. Luleå Hockey tog ledningen med 1-0 och lagen följde sedan efter varandra till 2-2. Tredje perioden var sedan en riktigt nagelbitare med fortsatt tufft spel från båda lagen. Till sist kunde Mikael Lindholm få in pucken efter att ha blivit nedsliten av Frölundas målvakt Håkan Algotsson. Luleå tog återigen ledning i finalserien.

Fjärde matchen (av fem möjliga), Påskafton 6:e April 1996, utspelades i Frölundaborg. Läktaren kokade, något som spillde över till planen där Frölunda drog på sig onödiga utvisningar. Vilket ledde till att Luleå återigen kunde ta ledningen i första perioden. Snabbt därpå gör Luleå ytterligare ett powerplay mål. I mitten av andra spär de på ledningen till 3-0. Efter det vaknade Frölunda till och gjorde på 3-1 och 3-2. I matchens slutsekunder hände något som kom att symbolisera finalserien och Luleås insats vid SM-guldet. Vid en tekning i egen zon kastar sig Thomas “Bulan” Berglund, ned för att täcka pucken, med en blodig matchtröja. En finalserie som innehöll blod, svett och till slut glädjetårar när slutsignalen gick.

Ikonisk spelare från Luleå Hockey

En av flera spelare som nådde kultstatus i Norrbotten tack vare SM-Guldet var målvakten Jarmo Myllys. Under slutspelet säsongen 1995/96 storspelade Myllys i målet. En räddningsprocent på .925 och endast 2.05 insläppta mål per match över 13 matcher var en stor anledning till Luleås framgångar.

Förutom guldåret gjorde Myllys flertalet säsonger i Luleå tröjan och nummer 35. Ett nummer som numera är pensionerat och hänger i taket uppe i Coop Norrbotten Arena. Han hade en riktig vinnarskalle och offervilja. Under sina sju år gjorde han många matchavgörande räddningar. Han har SHL rekordet för flesta nollar, 36 stycken. Förutom vad som kan förväntas av en målvakt stack Myllys ut på flera sätt genom sin yviga spelstil. Flera klackar runtom SHL (dåvarande Elitserien) sjöng ramsor om Myllys för att försöka sätta honom ur spel. Men Myllys lät sig aldrig påverkas.

Förutom SM-Guldet så stod Myllys för flertalet bedrifter som etsat sig in i både näthinnor och historieböcker. Under sin karriär i Luleå gjorde han två mål och 17 stycken assist. Han har också rekordet för målvakt med flest utvisningsminuter.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON