Djurgårdens IF

Hem » Lag » Djurgårdens IF
SHL Lagen Djurgårdens IF

Foto: Bildbyrån

Givetvis handlar det nu om Djurgårdens IF Ishockeyförening. Stockholms klubben som vunnit flesta SM-guld i historien. Idrottsföreningen Djurgårdens IF bildades redan 1891, sektionen för ishockey tillkom inte förrän 1922. Djurgårdens IF ishockey firar därför 100 år nästa år. En anmärkningsvärd milstolpe för den anrika klubben som har fans över hela Sverige, mycket tack vare sin storhetstid under 90-talet.

Första året bestod laget av en femma plus målvakt. En normal samtida laguppställning. En andra femma tillkom 1923 och samma år blev DIF seriesegrare, samt distriktsmästare för Stockholmsregionen. Klubbens första SM-guld kom tre år senare, 1926. 1928 startades den första Elitserien i ishockey, året efter togs Djurgårdens IF in som en del av en expansion till sex stycken lag. Men intresset för hockey var svalt, 1934 slutade de äldre spelarna som varit med sedan starten. Detta ledde till att Djurgården lade ned ishockey sektionen. Senare under 30-talet återupptogs ishockeyn igen.

1950 var startskottet för Djurgårdens första era i svensk ishockey. Under åren 1950 till 1970 vann de SM-guld åtta gånger. Från tiden finns rekord som står sig än idag, till exempel 57 raka vinster i grundserien. Större delen av Tre Kronors trupp bestod utav Djurgårdare under denna period.

1975/76 ändrades seriesystemet till vad som idag är SHL (dåvarande Elitserien). Djurgårdens IF var självklart ett av de tio lagen som deltog.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Snabbfakta Djurgårdens IF

 • Grundades: 1922
 • Hemmaarena: Hovet
 • Säsonger i SHL: 41
 • SM-Guld: 16
 • Bästa ögonblick: SM-guldet 1991
 • Ikonisk spelare: Challe Berglund
 • SHL Ranking säsongen 2021/22: 12:a

Djurgårdens IF i SHL

Samma år som SHL grundades åkte Djurgården ut. Det blev en niondeplats, och för första gången på 28 år fick DIF lämna högsta ligan. Säsongen efter var man åter tillbaka i SHL efter segervinst i Division 1 och kvalserien. Inför 1977/78 värvade man en del nytt för att etablera sig i SHL, det slutade med en åttondeplats. 1978/79 satsade DIF ännu mer, vilket räckte till en tredjeplats och slutspel. Djurgården tog sig ända till SM-final där man föll emot MODO Hockey. 1981/82 var man återigen nära på att trilla ur efter att ha slutat på en niondeplats, men klarade sig med nöd och näppe i kvalet.

Säsongen därefter gick det däremot bättre, DIF kom tvåa i grundserien bakom Färjestad BK. De två lagen kom att mötas i SM-finalen där Djurgården vann och bärgade sitt första SM-guld i SHL formatet. Detta var under ledning av Leif Boork, en kontroversiell tränare som fick Djurgården att spela en ishockey som kan jämföras med NHL:s Broad Street Bullies. Utvisningarna haglade och Djurgården blev för utomstående en allmänt hatad klubb. Säsongen 1983/84 tog sig DIF till SM-final igen, men föll mot AIK med 0-3 i matcher.

Under ny tränare tog sig Djurgårdens IF återigen till SM-final 1984/85 efter att ha vunnit grundserien. Dock förlorade man återigen i finalen, denna gång mot Södertälje SK. De efterföljande säsongerna var det nya tränare till höger och vänster, med blandade resultat.

Sedan kan man säga att Djurgårdens andra era i Svensk ishockey startades: 5 SM-guld på 13 år. Ett högt snitt sett till den moderna ishockeyns standard. Det första guldet kom med Kenta Nilsson i truppen 1989. Sedan ett till 1990 med ännu fler namnkunniga spelare, inklusive Mats Sundin. Inför säsongen 1990/91 hade flera stjärnspelare lämnat och status på Djurgården var okänd. Få var det som trodde att laget skulle kunna vinna SM-guldet för tredje gången i rad, vilket man trots allt gjorde.

Resten av 90-talet gav och tog, både på och utanför planen. Ekonomiska kriser och skandaler avlöste varandra, men det till trots fortsatte Djurgårdens IF att prestera bra. Det blev SM-final 1992 och 1998, samt ett par grundserievinster och slutspelsfiaskon. Säsongen 1997/98 värvades Challe Berglund, Kenneth Kennholt, Tommy Söderström, och Mikael Johansson tillbaka till Djurgårdens IF. Man tog sig till SM-finalen men föll efter en klassisk finalserie där Färjestad BK avgjorde i sudden death i den avgörande matchen i Globen.

Sedan anslöt Hardy Nilsson till Djurgården, och “torpedhockey” nådde alla stugor runtom i Sverige. Redan första året med Hardy tog DIF SM-guld. Succén med Hardy fortsatte och Djurgården tog sitt andra raka SM-guld säsongen efteråt. Det 16 SM-guldet totalt, varpå de blev Mesta Mästarna genom att ha vunnit flesta SM-guld i svensk ishockey historia.

Efter säsongen 2011/12 åkte Djurgården ned i HockeyAllsvenskan efter att ha spelat i SHL i 35 år i rad. Två säsonger blev det i HockeyAllsvenskan innan man åter var tillbaka i SHL. Så sent som 2018/19 var DIF i SM-final. Men något SM-guld har det inte blivit sedan 2001.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Djurgårdens IF SM-Guld

Totalt genom åren har det hunnit bli 16 SM-guld och 10 SM-silver för Djurgårdens IF:

 • SM-guld: 1926
 • SM-guld: 1950
 • SM-guld: 1953/54
 • SM-guld: 1954/55
 • SM-guld: 1957/58
 • SM-guld: 1958/59
 • SM-guld: 1959/60
 • SM-guld: 1960/61
 • SM-guld: 1961/62
 • SM-guld: 1962/63
 • SM-guld: 1982/83
 • SM-guld: 1988/89
 • SM-guld: 1989/90
 • SM-guld: 1990/91
 • SM-guld: 1999/00
 • SM-guld: 2000/01

Bästa ögonblicket från Djurgårdens IF historia

Med undantag för de senaste 20 åren finns det gott om tillfällen från Djurgårdens historia som kan klassas som klassiska. Det bästa ögonblicket måste dock vara då man vann SM-guld för tredje gången i rad, året 1991. Inför säsongen 1990/91 hade Djurgården två raka SM-guld i ryggen. Stjärnspelarna Mats Sundin och Johan Garpenlöv hade tagit flygplanet över till USA och NHL. Men Djurgården hade ändå ett bra lag, framförallt en bra stomme kring försvaret. Framåt hade man trotjänare som Challe Berglund, Håkan Södergren och Jens Öhling.

Först vann de grundserien, två poäng före Färjestad BK. I kvartsfinalen slog man ut Södertälje (2-0), och i semifinalen slog de ut Västerås IK (2-0). På den tiden spelades finalen i ett bäst-av-fem format. Här ställdes Djurgården emot serietvåan FBK. Djurgården som hade rejält medvind i seglen vann med 3-0 i matcher. Det var, och är, första och enda gången i SHL:s historia som ett lag klarat av att ta tre raka SM-guld.

Ikonisk spelare från Djurgårdens IF

När det kommer till en ikonisk spelare från Djurgårdens IF föll valet Charles “Challe” Berglund. Challe spelade 487 matcher för Djurgårdens IF mellan åren 1987 till 2001. Tröjnummer två som numera hänger i taket på Hovet började sin karriär i Djurgården redan som junior. Han hade ju nummer två på grund av att han började spela som back, ett typiskt backnummer. Efter ett par skolningsår i Huddinge och Djurgårdens farmarlag Nacka HK var Challe redo för spel i högsta ligan. Året var 1987 och han var vid den tidpunkten omskolad till forward. Men hans skolning som back gjorde honom till en viktig spelare över hela isen.

Redan första året var Challe med och vann grundserien, men föll tungt i slutspelet. Året efter vann med det första av tre SM-guld. Han fick sitt stora genombrott 1989/90, då han ingick i en kedja tillsammans med Mikael Johansson och stjärnspelaren Johan Garpenlöv. I den sista matchen i finalserien gjorde den kedjan 4 av de 5 målen i segern mot Färjestad BK. 1992 blev det som bekant ett tredje raka SM-guld där Challe var instrumental. Året därpå spelade han sin fjärde raka SM-final men föll i finalen emot Malmö efter en grym insats i hela slutspelet.

Säsongerna därefter kom inte Djurgården upp i samma kaliber. Efter en bra säsong individuellt 1994/95 lämnade Challe för spel i Schweiziska ligan. Han var borta i två säsonger innan han återvände 1997. Djurgården gjorde då en satsning och kallade tillbaka ett par gamla guldhjältar. Satsningen totalsågades i media då Challe & CO ansågs vara föredettingar. Det slutade dock med att man vann grundserien. Man tog sig även till SM-final efter ett stenhårt slutspel där man till slut föll i finalen till Färjestad BK. En snöplig finalserie som många ansåg Djurgården förtjänade att vinna. 1998/99 tog man sig åter till slutspel men åkte ut i kvarten. Challe fortsatt hålla en jämn hög nivå och placerade sig som fyra i interna poängligan för andra året i rad.

1999/00 kom Hardy Nilsson till klubben och introducerade den så kallade torpedhockeyn. Ett system som gick ut på att spela med fyra forwards och endast en back. Ett system som passade Challe perfekt då han var en av SHL:s bästa tvåvägscentrar. Challe blev även utsedd till lagkapten (för andra gången). Det blev succé och Challe tog sig fjärde SM-guld.

Inför säsongen 2000/01 var Challe 35 år gammal och gick ut med att det skulle bli hans sista säsong i karriären. Återigen fick Challe hissa SM-pokalen i luften. Ett mål i finalserien hann Challe med den gången, inför ett fullsatt Globen emot Färjestad BK. Därefterhar Challe varit både tränare och sportchef för Djurgårdens IF.

SHL speltips inför SHL 22/23

Vi tippar på att det inte är många av oss som  följer och spelar på SHL missade att Stockholms stolthet åkte ur Sveriges bästa hockey liga. Därmed blir det tyvärr inga dagliga SHL speltips på några Djurgårds matcher inför nästa SHL säsong. Vi hoppas att vi får se Stockholms stolthet i Sveriges högsta hockey liga inför SHL 23/23 så vi kan ge våra kära läsare Speltips med höga SHL odds.  Tills dess får rekare kolla speltips på andra matcher som du kan följa hos oss här på SHL-Bloggen.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

6 februari 2022
Silly season potential för SHL då KHL avslutar grundserien tidigare än planerat Igår kom det uppgifter om att ...
4 februari 2022
SHL Live Stream och Matchinfo: Luleå Hockey – Djurgårdens IF 5/2   SHL-match: Luleå Hockey – Djurgårdens IF ...
30 januari 2022
SHL Live Stream och Matchinfo: Färjestad BK – Djurgårdens IF 30/1   SHL-match: Färjestad BK – Djurgårdens IF ...
21 januari 2022
Vilket jädra målkalas det blev igår mellan Leksands IF och Växjö Lakers, 10 mål, i samma veva satt ...
9 januari 2022
Nästan dagligen har det rapporterats om ändring i SHL spelschemat, detta till följd av Covid-19 smitta i trupperna. ...
2 januari 2022
Större delen av veckan SHL Se & Hör handlar om värvningar i SHL. Efter ett par månaders spel ...
28 december 2021
Här tar vi en titt på tabelljumbon som tar emot tabelltvåan.   SHL Live Stream och Matchinfo: Djurgårdens ...
26 december 2021
Nya Covid-19 restriktioner i SHL Då smittan ökat på senare tid har regeringen gått ut med nya Covid-19 ...
19 december 2021
Vinnare av halvtidsvilan i SHL? Tidigare i veckan blev det klart att Frölunda HC får två blytunga backförstärkningar ...
8 december 2021
SHL Live Stream och Matchinfo: Djurgårdens IF – Växjö Lakers 9/12   SHL-match: Djurgårdens IF – Växjö Lakers ...