SHL Se & Hör: Ändring i SHL spelschemat har varit återkommande nästan dagligen

Hem » SHL Nyheter » SHL Se & Hör: Ändring i SHL spelschemat har varit återkommande nästan dagligen

Nästan dagligen har det rapporterats om ändring i SHL spelschemat, detta till följd av Covid-19 smitta i trupperna.

Ändring i SHL spelschemat som följd av smittspridning hos sju lag

Leksands IF, Malmö Redhawks, Oskarshamn IK, Djurgårdens IF, Linköping HC, Timrå IK och Skellefteå AIK. Som en konsekvens av detta har massivs med matcher blivit inställda vilket har lett till ändring i SHL spelschemat, som i sin tur kan leda till förseningar av slutspelet, samt mindre optimala schemaläggningar framöver. Exakt hur resten av säsongen kommer utspela sig är oklart, allra helst då det hänger i luften att fler lag riskerar att få smittspridning inom laget, eller att det tar längre tid för de drabbade lagen att bli redo för spel igen.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

Risk för förlängning av grundserien och formatändringar

Det vi alla kan hoppas på just nu är att alla situationen hos de smittade lagen stabiliseras. Samtidigt som andra lag ej får några utbrott. Det är trist att det händer då första halvan av säsongen gick så pass bra, samtidigt är det oundvikligt att slippa gå igenom en period av inställda matcher, i favör för att spelare kan bli friska, samt säkerställa delarna av truppen som ej är smittade. Tidigare säsonger har smittspridningen haft stora konsekvenser, det är bara att hålla tummarna att det inte bli så många fler uppskjutna matcher än vad vi har nu. Skulle det bli långdraget, med mer inställda matcher, fler ändringar i SHL spelschemat, då kommer grundserien definitivt påverkas. Antingen blir säsongen förlängd, eller att den förkortas och kanske får ett nytt format i slutspelet för att minska antalet matcher.

Debatten kring deltagande i OS hettas upp

Det har redan riktats mycket kritik till OS efter att NHL gick ut med att inga spelare kommer att delta. Många ledare inom hockeysverige har gått ut och sagt att detsamma borde gälla för SHL. Smittspridningen i SHL, och ändringarna i SHL spelschemat har nu öppnat upp för att vissa klubbar fortsätter spela under OS. Vanligtvis fungerar det ju som så att SHL tar uppehåll när många spelare är på landslagsuppdrag. Nu kan det vara så pass kritiskt att vissa lag som ej påverkas av OS kommer att spela ett par matcher under OS-uppehållet – så långt det går. Det SHL gör just nu är att de undersöker om det är sportsligt rättvist, eller ens möjligt att vissa lag spelar under OS-uppehållet. Vissa lag har inga SHL spelare borta under OS, tanken är då att dessa lag spelar de matcherna de ändå kommer behöva spela vid något tillfälle under säsongen.

I samband med det har Roger Rönnberg från Frölunda och Luleås Sportchef Stefan Nilsson varit starkt kritiska till deltagande i OS i favör för SHL. I veckan kom Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv med ett uttalande, med en ganska bestämd syn på situationen:

– Deras åsikter struntar jag fullständigt i. Det är spelarna som ska åka och inte tränarna. Så de enda åsikterna jag bryr mig om är spelarnas. De spelare som vi hittills har pratat med vill åka.

Garpenlöv har också gått ut med ett uttalande om deltagandet av SHL-spelare i OS. Att det kan handla om så mycket som 19 stycken spelare. Den exakta truppen kommer att rapporteras om cirka två veckor.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

SHL-klubbarnas ekonomi påverkas av restriktionerna

Det var i mellandagarna som de första matcherna ställdes in till följd av smittspridningen. De restriktioner som för nuvarande gäller kommer att gälla fram till den 16:e Januari. Detta får självklart stora konsekvenser då stora delar av den tilltänkta publiken blir tvingade att stanna hemma. Det ekonomiska tappet kan handla om så mycket som 70-80% av intäkterna. Det är just nu oklart om dessa restriktioner kommer att förlängas bortom den 16:e Januari. Det är också oklart vilken typ av ekonomiskt stöd SHL-klubbarna kommer att få. Får de något stöd eller hjälp? Hur mycket?

Djurgården värvar NHL-meriterad back

Djurgården skulle antagligen behöva spela som ett topp-4 lag resten av säsongen för att kunna ta sig från botten. Med andra ord behöver ett mirakel ske. Förstärkningen på backsidan i form av NHL-meriterade Cameron Schilling kommer att hjälpa en bit på vägen. Men han är knappast någon Messias som kommer att frälsa Djurgården. Schilling är den fjärde värvningen den nya Sportchefen K-G Stoppel landat sedan han tog över efter Joakim Eriksson i höstas. Sakta men säkert lappar de ihop truppen, fast det är nog “too little, too late”. Samtidigt som detta lämnar backen Josef Ingman som troligtvis kommer få ännu mindre istid i samband med att Schilling förstärker i försvaret.

Växjö förstärker på backsidan

Det är inte bara Djurgårdens IF som förstärker på backsidan, även Växjö Lakers har lyckats med en tung värvning. Det är unga tjecken Michael Krutil som för nuvarande spelar för de regerande mästarna i AHL, Rockford Icehogs. Det här har Växjös Sportchef Henrik Evertsson att säga om nyförvärvet:

– Michael är en ung lovande back som har sina kvaliteter i det defensiva spelet. Han är stor, stark och rörlig, en jobbig spelare att möta.

Hur slutade SHL kaoset?

Efter en rätt kaosartad SHL säsong med flertal uppskjutna matcher, sjuka spelare, tomma läktare så lyckades man tillslut slutföra SHL säsongen med Färjestad BK som vinnare av SHL 2021/22.
Nu väntar vi spänt på SHL 22/23 ska sätta igång som vi här på SHL-bloggen kommer täcka och ge dig bra SHL-speltips med höga SHL odds.
Håll dig uppdaterad med senaste SHL nyheterna om lagen, speltipsen och massa annat av intressant läsning.

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON