SHL Nyhet: Linköping värvar NHL forwarden Patrick Russell

Hem » SHL Nyheter » SHL Nyhet: Linköping värvar NHL forwarden Patrick Russell

Dansken Patrick Russell befann sig i Linköping redan för 12 år sedan. Då var Russell 16 år, han hade tagit sig in på Linköpings hockeygymansium. Där spelade han för både Linköping HC J18 och J20, visst fanns det redan då drömmar om få spela för A-laget. Nu är cirkeln äntligen sluten då Klas Östman lyckats signa NHL forwarden som närmast kommer från Edmonton Oilers. Tajmingen för LHC var perfekt, de har varit på jakt efter en duktig forward till sitt lagbygge inför SHL säsongen 2021/22.

Det var nog en lättnad för Russell också som haft det tufft i NHL och på senare tid blivit nedflyttad till AHL där han gjort bra ifrån sig. Att komma över till SHL är ett steg i rätt riktigt. I Linköping återförenas han inte bara med Östman, utan också före detta lagkamraterna Marcus Högberg, Mattias Bäckman och Jesper Pettersson. Patrick Russel förväntas ansluta till återsamlingen och bidra på isen i bortapremiären mot Luleå Hockey 11 September klockan 18:00. Där är Linköping underdogs till oddset 4.10 hos Betsson.

 

SPELA PÅ SHL HOS BETSSON

 

Patrick Russel karriär fram till SHL säsongen 2021/22

Den 28 år gamla Dansken Patrick Russell inledde som sagt sin karriär i Linköping, där han spelade hockey i gymnasiet för J18 och J20. Därefter Russell över till staterna där han spela för USHL och senare för NCAA laget St. Cloud State University is NCHC. 2016 lyckades de vinna sin Conference i hösta NCAA divisionen. Han hade fram tills dess ej blivit draftad till NHL men fick ändå ett tvåårskontrakt med Edmonton Oilers 2016. Han var då den tolfte Danska spelaren att spela i NHL. I samband med det började han spela med Bakersfield Condors i AHL. I AHL gjorde han 67 poäng på 119 matcher.

NHL debuten kom 2018 i en match mot Calgary Flames. Totalt blev det 59 matcher i NHL för Patrick Russell. Han hade mer utav en defensiv roll hos Edmonton och gjorde endast 7 assist totalt. Troligtvis kommer han ha en mycket mer aggressiv roll hos Linköping HC där han kan bidra över hela isen, både framåt och bakåt.

 

Vad den nya Linköping spelaren Patrick Russel säger om laget och sin roll

– Han (Klas Östman) vet vem jag är, hur jag spelar och hur jag är som person och jag vet vem han är. Jag har haft bra säsonger under honom tidigare, så det känns bra att få testa det igen och se hur det går, säger Patrick Russell till hemsidan.

– Jag tror inte det har ändrats så mycket. Jag har inte spelat så mycket offensivt när jag har varit i NHL, så jag ser fram emot att få ha pucken lite mer och skapa lite mer offensivt. Men fortfarande en hårt jobbande spelare som gillar att tacklas och sådant.

 

Hur förbättrar värvningen Linköping HC:s chanser i SHL nästa säsong?

Patrick Russel kommer definitivt ha en större inverkan på Linköpings spel än vad han haft i NHL. Där har det varit både lite speltid, få chanser och framförallt inte särskilt kvalitativ istid. Som han själv sagt, han lär hålla i pucken mer och få chans att vara en kugge framåt i anfallet. Att han redan spenderat fyra år med Klas Östman och tre utav sina blivande lagkamrater är självklart ett stort plus. Det är mindre frågetecken kring hur han kan passa in, Östman vet nog precis hur han kan få det bästa av Russel redan i första matchen emot Luleå Hockey den 9 September. Hur pass stor påverkan Russel har återstår att se. Luleå är storfavoriter till att vinna matchen, de har oddset 1.71 hos Betsson i skrivande stund. Nyheten kring Patrick Russels anslutning till Linköping HC har än så länge inte haft någon inverkan på oddsen för Linköping hos Svenska bolag. Men vi får som sagt se om Linköping prisas lägre i kommande matcher under hösten. Närmare inpå första omgången kommer vi skriva mer ingående om matcherna här på SHL-Bloggen, inklusive SHL speltips.