Wernblom: ”Bästa åren i min hockeykarriär”

Hem » SHL Podcast » Wernblom: ”Bästa åren i min hockeykarriär”

SHL-legendaren Magnus Wernblom var en av nyckelspelarna 2006 när Skellefteå tog sig tillbaka till högstaligan efter flera år i hockeyallsvenskan. Sedan dess har klubbens framgångar varit ett faktum.
– Skellefteå har gjort en jäkla härlig resa, det måste jag säga, säger Wernblom i SHL-podden Retro. 

Efter 14 år i Modo valde Magnus Wernblom att lämna klubben, 30 år gammal. Han och klubben kom helt enkelt inte överens om ett nytt kontrakt när det gamla gick ut, berättar han i SHL-podden Retro. När Skellefteå i stället visade intresse var flytten ett faktum.

– Det är klart att det var jobbigt. Du är ju en vanemänniska, du har farit till hallen, du kan allt det här. Så är det. Samtidigt så kanske det var ganska bra för mig att få komma iväg. Nu var det ju en ganska liknande stad jag kom till, Skellefteå som var ganska lik Ö-vik. Men jag hade en underbar resa där. Det var bland de bästa åren jag haft i min egen hockeykarriär. Så det ångrar jag inte i dag om jag säger så.

Flytten från Modo innebar dock en nedgång i division för Wernblom. Men det var inget han la speciellt stor vikt vid då.

– Jag var ju inställd på det, säger Wernblom och fortsätter:

– Om jag ska vara riktigt ärlig, jag visste att de hade varit uppe i högstaligan för längesedan, men jag fick ju reda på att det var 16 år sedan. Det är inget du tänker på som aktiv spelare, du har inte historien klar utan du vill spela hockey och hitta en ny väg för att ta dig vidare.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Och visst tog han sig vidare. Tillsammans med spelare som Anders ”Antos” Söderberg, Fredrik Öberg och Johan Åkerman gjorde Wernblom avtryck direkt. Inte minst med sina 37 mål på 42 matcher.

– Vi hade ett bra gäng för att vara i allsvenskan på den tiden. Öberg är väl ett år äldre och ”Antos” ett år yngre så vi var ju i den åldern, men samtidigt hade vi framför allt drivet kvar. Vi ville vinna, vi ville bli bättre hockeyspelare även fast vi var 30. Och har man det så kan man hålla på ett tag.

Efter två säsonger i allsvenskan blev det till slut avancemang till elitserien 2006. Där stod Skellefteåkaptenen för fjärde flest mål i hela ligan och var en stor bidragande faktor till att laget dessutom lyckades hålla sig kvar. Förutom en efterlängtad plats i högstaligan skulle avancemanget också bli startskottet på en era av flera raka SM-finaler.

– Skellefteå har gjort en jäkla härlig resa, det måste jag säga, konstaterar Wernblom och tänker tillbaka på året de tog sig tillbaka till elitserien.

– Man förstod ju hur stort det var när vi hade gjort det och dagarna efteråt. Det var många som brydde sig.