Wallin hyllas av forna motståndarna: ”Otroligt respekterad”

Hem » SHL Podcast » Wallin hyllas av forna motståndarna: ”Otroligt respekterad”

Under en emotionell kväll förra veckan hissades FBK-legendaren Rickard Wallins tröja nummer 51 upp i Löfbergs Arena. Nu hyllas han ordentligt av de två tidigare motståndarna Pär Arlbrandt och André Brendheden, som talar mycket väl om Wallin i senaste avsnittet av SHL-podden.
– Han är otroligt respekterad av såväl lagkamrater som i media. Han hade en tanke med allt han gjorde på isen, en riktig vinnare, säger Pär ”Arla” Arlbrandt.

Rickard Wallin debuterade i Färjestadströjan 1999 och efter 669 matcher i klubben la han våren 2016 skridskorna på hyllan. I lördags hissades hans tröja nummer 51 i Löfbergs Arena.
– Jag vill tacka Färjestad för det här fantastiska arrangemanget. Det är ett hyfsat sällskap att ansluta sig till, jag är sjukt stolt, sa Wallin under hissningen.

Några som spelade mot Wallin är André Brendheden och Pär Arlbrandt. Den senare minns speciellt ett mål när han tänker tillbaka på Wallins karriär.
– Ett av mina starkaste minnen av Rikard är när han avgjorde i sjunde avgörande semifinalen mot HV71 2006 när Färjestad låg under med en minut kvar. Först kvitterade Jonas Höglund i powerplay, och sen fick Färjestad en två-mot-etta med tio sekunder kvar, då fick Wallin ett sidledspass och smällde dit den, säger ”Arla” i senaste avsnittet av SHL-podden och fortsätter:

– Han är en väldigt smart spelare som jag tror man uppskattar att spela med. Han har mycket skitjobb och ställer sig i vägen så att man får yta. Han hade en tanke med allt han gjorde på isen, en riktig vinnare.

André Brendheden ställdes mot Wallin flertalet gånger under sin SHL-karriär och fortsätter hyllningarna.
– Man har alltid tyckt att han har varit bra, när man tittat på tv eller mött honom. Han har haft en gedigen fin karriär och alltid presterat. Jag har alltid respekterat honom som en grym hockeyspelare som var en gedigen bra lagspelare som man visste vad man fick utav. Han var bra varje kväll. Han hade en superbra nivå hela vägen. En grym lirare, säger Brendheden.

Nu 37-årige Wallin gjorde totalt 393 poäng i FBK-tröjan och vann 4 SM-guld. Efter Färjestads första missade slutspel sedan 1994 gjorde Wallin 2015 en intervju i tv direkt efter slutsignalen där han lugnt och samlat svarade ärligt på frågorna med gråten i halsen. Arlbrandt minns Wallins uppträdande på och utanför rinken som något hedervärt.
– Han är otroligt respekterad av såväl lagkamrater som i media. Han är otroligt vältalig och väldigt duktig på att föra lagets talan. Jag kommer ihåg den intervjun och det var riktigt strongt, säger Arlbrandt.

I podcasten Tek så berättade Wallin för SHL-poddens Mårthen Bergman om hur jobbigt det var att stagnera och se lagkamraterna springa förbi honom vilket medförde att han fick en mindre viktig roll i laget. Det accepterade dock Wallin och skapade sig en ny, kanske ännu viktigare position som motivatör och drivkraft.
– Den symboliserar vem han var. Det är intressant hur man kan förändra sin självbild efter att ha varit den som gjort flest mål eller poäng. Det är inte lätt att helt plötsligt få mindre speltid och få en annan roll. Det är också en imponerande resa, avslutar Arlbrandt.

Lyssna på SHL-podden i iTunes