Vann Stanley Cup utan att lira: ”Spelade Mario Kart med superstjärnorna”

Hem » SHL Podcast » Vann Stanley Cup utan att lira: ”Spelade Mario Kart med superstjärnorna”

Alla hockeyspelare drömmer om att få lyfta Stanley Cup-pokalen och att få en egen Stanley Cup-ring. Allt det har Linköpingsbacken Viktor Svedberg redan gjort, men trots det så vill han inte se sig själv som en som har vunnit Stanley Cup.

I början av november skrev Linköpings HC på ett korttidskontrakt med den NHL-meriterade backen Viktor Svedberg och den senaste tiden har 27-åringen gjort sina första SHL-matcher sedan 2013. Däremellan har det varit spel i Nordamerika som gällt för den över två meter långe Göteborgaren. Främst har det blivit spel i Rockford IceHogs i AHL, men även ett par sejourer i Chicago Blackhawks NHL-lag. Bland annat en som sticker ut lite extra – när laget vann Stanley Cup 2015.

– Jag blev uppkallad när vår säsong var slut med Rockford och så var jag med och tränade och gjorde allt med laget, men jag spelade ingen match. Det var en upplevelse såklart att få vara med om allting runtomkring ett Stanley Cup-slutspel och att få vara med när de vann, så det var ju självklart en jätteupplevelse. Det är ett jäkla ståhej alltså och man förstår nog inte hur stort det verkligen är förrän man är inne i det, säger Svedberg i Betssons SHL-podden möter.

Svedberg berättar om ett antal intensiva veckor där han fick vara med på lagets samtliga aktiviter, fram till och med isuppvärmningarna, men något framträdande i skarpt läge blev det aldrig.

– Ja, jag var med laget på allt och åkte med i paraden efter att de vunnit. Jag gjorde nästan allt utom att spela (skratt).

Gud vad speciellt.

– Ja, det var ju verkligen det. Vår säsong tog slut i Rockford när vi åkte ur slutspelet där och då sa sportchefen till mig att min säsong inte var över, utan att jag skulle upp till Chicago och hjälpa till om det skulle behövas där. Så då fick jag komma in och sitta i omklädningsrummet där för första gången och det var ju en ganska cool upplevelse bara det. Sedan att få vara med hela vägen fram till att de vann är ju en upplevelse jag kommer att bära med mig.

Har du vunnit Stanley Cup officiellt?

– Nej, jag brukar inte säga att jag har vunnit Stanley Cup. Jag har varit med när ett lag har vunnit Stanley Cup. Jag fick en ring och jag fick hålla i bucklan, men jag spelade ju inte en minut innan vi vann, så jag brukar inte se mig själv som en Stanley Cup-mästare. Det är klart att det hade varit roligare om jag hade fått spela någon match i alla fall, så att jag hade kunnat ta åt mig lite mer ära, men jag är jätteglad att jag ens fick vara med runtomkring och hjälpa till och att få vara runt laget.

Snacka om front seat ändå. Du var ju ändå en del av världens bästa lag!

– Ja, precis. Jag satt där och spelade Mario Kart med stjärnorna, så det var ju coolt att bara få se allt det.

Vad gjorde du när finalserien avgjordes?

– Det är tradition att alla som är med laget byter om, så vi satt fem eller sex killar i omklädningsrummet och bytte om när det var fem minuter kvar av sista matchen och så fort slutsignalen ljöd så åkte vi ut på isen och firade.

Lyssna på SHL-podden möter på iTunes

SHL-podden på Twitter

SHL-bloggen på Twitter

SHL-podden är Betssons podcast om svensk hockey och produceras av Med Vän Kommunikation.