Tröjan i taket – nu vill Eriksson fälla Leksand

Hem » SHL Podcast » Tröjan i taket – nu vill Eriksson fälla Leksand

Som spelare representerade Niklas Eriksson ingen annan svensk klubb på elitnivå än Leksand, men när klubben nu går in i sitt första SM-slutspel på 18 år är Eriksson och hans Örebro det första hindret som masarna behöver ta sig förbi.
– Leksand är den stora favoriten och vi har en möjlighet att slå undan benen på dem, säger Eriksson i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Mellan 1987 och 2005 gjorde Niklas Eriksson över 500 matcher för Leksands IF, men något SM-guld blev det aldrig med den klassiska klubben. För två år sedan hissades hans tröja nummer 16 upp i taket på Tegera Arena, men någon vidare framgång i det stundande SM-slutspelet önskar han dock inte sin gamla klubb. Eriksson är sedan flera år tillbaka nämligen huvudtränare i Örebro Hockey och under söndagen inleds den kvartsfinalserie där lagen ställs mot varandra. Ett speciellt möte för Västervikssonen.

– På ett sätt är det lite speciellt att komma dit. Man känner mycket folk och det är där jag har fostrats i hockeyn. Framförallt i den gamla arenan, men när det väl är match så är det ett jobb. Man går in i en roll och då tycker jag inte att det spelar så stor roll vart man är. Då är man där för att göra ett bra jobb, säger han i Betssons podcast SHL-podden Retro.


Örebro tar guld: Odds (10.00)


52-årige Eriksson har tidigare även varit tränare i Leksand, men han konstaterar att det yrke han valt gör det omöjligt för honom att bara kunna tänka sig representera en förening även som tränare.

– Jag har accepterat den situationen jag är i. Jag har varit i den här situationen även i Hockeyallsvenskan när jag var i Almtuna. Vi mötte Leksand där och nu handlar det om en kvartsfinal. Det är på en högre nivå, men man möter ändå samma klubb. Jag har förlikat mig med den tanken, men jag kan förstå om det uppfattas som märkligt ur ett supporterperspektiv. Jag har valt det här som yrke och då kan sådana här situationer dyka upp. Jag kan inte vara tränare i Leksand i alla säsonger. Nu har jag valt att bli tränare och då får jag ta de här situationerna, säger han.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Leksand tar guld: Odds (9.00)


Vid sin sida i Örebro-båset har Eriksson även den tidigare Leksandskaptenen Christer Olsson och att de båda ser fram emot kvartsfinalserien är det inte tu tal om.

– Jag tycker att det ska bli lite extra kul. Både jag och Christer (Olsson, assisterande tränare reds. anm.) har långa historier i Leksand och vi har bott där i många år. Dels så känner vi tränarna i Leksand, de som är runt laget och Christer har ju varit där mer nyligen också, som juniortränare. Så jag och “Chrille” är toktaggade inför den här uppgiften, absolut, konstaterar Niklas.

Under grundserien var Örebro ett av blott två lag som lyckades ha plusstatistik mot Leksand, med tre segrar av fyra möjliga, och i slutomgången blev det mycket snack om att laget inte tog ut målvakten i slutminuterna mot Färjestad för att jaga poäng. Poäng som hade kunnat innebära ett annat kvartsfinalmotstånd än Leksand. Trots det så menar Niklas Eriksson att det är tabelltrean från Dalarna som är stora favoriter inför matchserien.

– Det är en inspirerande uppgift. Leksand har varit det bästa laget i serien under den sista tredjedelen och jag tycker att vi kommer in i den här matchserien med bara saker att vinna. Leksand är den stora favoriten och vi har en möjlighet att slå undan benen på dem. Det ser jag som inspirerande, säger han och fortsätter:

– Jag ser det på det sättet tack vare att de har varit så bra under den sista halvan av säsongen. Jag såg statistik på det att lag som lyckas i slutspel är de lag som har varit bra under den sista halvan. På de grunderna så tycker jag att de är favoriter.