Tipset till SHL-lagen: ”Backa hem”

Hem » SHL Podcast » Tipset till SHL-lagen: ”Backa hem”

Taktiken med ett stort fokus på presspel har varit ett mode i SHL de senaste åren, menar SHL-podden-panelen. Men kanske är en liten ändring i sikte?
– Det är fler och fler lag som faktiskt backar hem lite, säger Christian ”Fimpen” Eklund i veckans avsnitt.

Att Svenska Hockeyligan har bjudit på ett spel där mycket fokus har lagts på hög fart och press över hela banan utan puck har varit ett återkommande ämne i SHL-podden senaste året. I veckans avsnitt kommer ämnet upp igen, och nu ser panelen en liten riktningsförändring.

– Det är fler och fler lag som faktiskt backar hem lite. Växjö har börjat med det nu, mot Brynäs märkte man det verkligen. Nu är det två lag som är i en sådan position också, men det var inte alls det som man kanske kan se från Luleå eller Frölunda. Man brukar märka när säsongen har gått en stund att ”Okej, vi klarar inte av det här. Det kanske är lika bra att vi backar hem och spelar för poängen”, säger förre Djurgårdsprofilen Christian ”Fimpen” Eklund i podden.

Kollegan Pär Arlbrandt, själv en spelare som levde mer på smartness än fart, håller med och menar att det är ett sundhetstecken från ett par av lagen.

– Det är klokt ju. Känner man att vi klarar inte av det här spelet, då är det dags att göra något annat och inte bara borra ner huvudet och köra ännu hårdare. Många lag har kommit till den punkten att backarna nu när de får tid på sig, de vet inte vad de ska göra. De är så vana att ha en gubbe i ryggen hela tiden och skicka lång rundel eller göra ett enkelt pass. Det är rätt intressant att se hur många blir lite skärrade. ”Jaha, vad händer här, får jag tid på mig?”


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL här


Fimpen konstaterar också att det kan vara ett motmedel mot just lagen som blivit väldigt skickliga på att möta en hög press, eftersom deras vassaste anfallstaktik plötsligt inte fungerar längre.

– Det är svårt att möta ett samlat försvar, oavsett hur skicklig du än är. Mycket av omställningsspelet som de duktiga lagen kör på går ut på att man möter forecheck, spelar bort första eller andra gubben och får komma 3 mot 3. Får man möta fem stycken hela tiden, absolut tråkigt att kolla på men du säkrar upp på ett helt annat sätt.

Pär Arlbrandt fyller i:

– Ja, men som att möta Luleå och känna att ”vi ska slå dem med deras egen medicin”. De är ju bäst i Sverige på det spelet, jag ser ingen anledning till att försöka utmana dem på det. Som du säger, låt deras backar vara kreativa i stället så tror jag att du kommer få många många fler kontringar.

Lyssna på hela avsnittet ovan. Taktiksnacket kommer ungefär 26 minuter in i klippet.