Tärnström valde alltid AIK: “Som att vinna SM-guld”

Hem » SHL Podcast » Tärnström valde alltid AIK: “Som att vinna SM-guld”

Efter drygt 300 matcher i NHL valde backstjärnan Dick Tärnström att återvända till Sverige 2008, men trots att Elitserieklubbarna stod på rad så blev det spel i Hockeyallsvenskan med hans älskade AIK.
– För mig är det som att vinna SM-guld att ta sig upp i högstaligan med AIK, säger Tärnström till Betssons podcast SHL-podden Retro.

Under 90-talet satt AIK på en av Sveriges mest spännande backtalanger i Dick Tärnström och efter att ha etablerat sig i både Elitserien och Tre Kronor så tog New York Islanders chansen att plocka över honom till NHL som 26-åring 2001. Därefter blev det över 300 matcher i världens bästa liga och en Stanley Cup-final med Edmonton Oilers för Tärnström, men 2008 kände han och familjen att det var dags att återvända hem. En flytt som innebar ett stort kliv från NHL till Hockeyallsvenskan och AIK.

– Valet stod emellan att flytta en gång till i Nordamerika, men vår äldsta son skulle börja skolan så det var väl egentligen för hans skull vi sa att vi skulle flytta hem. Skulle vi ha flyttat här hemma i Sverige så hade vi lika gärna ha kunnat stanna där borta om jag inte hade valt AIK, säger Dick Tärnström till Betssons podcast SHL-podden Retro.

– Sedan tyckte jag att det fanns någonting spännande med att de ville ta sig upp till Elitserien igen. Så jag tänkte “Varför inte? Vi kör!”.


Lyssna på SHL-podden i iTunes


Tärnström blev direkt lagkapten i “Gnaget” och trots att han tillbringade säsongen i Hockeyallsvenskan så var han en del av det svenska VM-lag som tog brons i Schweiz 2009. Han menar även att landslaget betydde mycket för hans eget spel då det gav honom chansen att fortsätta tävla på högsta möjliga nivå.

– Jag tror att det var viktigt för mig att få komma iväg på de här landslagssamlingarna. Jag kom ändå direkt från NHL och Hockeyallsvenskan är inte samma sak, så jag tyckte att det var viktigt och roligt att få komma dit. Att få tävla på den nivån kontra hur det var i Hockeyallsvenskan, säger den nu 45-årige Tärnström.

– Jag visste ju vad jag gav mig in på, men det är klart att jag kunde bli frustrerad ibland. Både på motståndare och medspelare. Det kanske var någonting som jag tyckte var självklart, hur man skulle röra sig eller så, men så blev det inte så. Det var tufft. Första året var allting nytt och det rullade på, men andra året hade jag en väldig svacka under hösten där jag faktiskt tyckte att det var väldigt tråkigt. Fördelen var att vi hade ett mål och ju närmare vi kom det, desto roligare blev det.

Under de år som Tärnström var borta från svensk hockey så lyckades AIK aldrig ta sig tillbaka till dåvarande Elitserien och när NHL stängde igen sin butik för strejk 2004 så föll Tärnströms klubbval på Södertälje SK. Att spela för Stockholmsrivalerna Djurgården bara för att få spela i Elitserien menar han aldrig har funnits på kartan.

– Nej, det har aldrig varit aktuellt. Aldrig. Jag vet att de var på mig när det var lockout (2004/05) och jag var i Södertälje. Då fick jag frågan, men nej. Det har inte känts aktuellt och kommer inte att göra, säger han.

– Jag har fått frågan en gång tidigare också. När jag började min karriär i Sundbyberg så ringde både Djurgården och AIK samma vecka, men då var jag inte så gammal. Det är väl de två gångerna, men jag har alltid varit AIK:are så det steget har varit förbjudet för mig.

Det har dock funnits gott om intresserade klubbar även utanför 08-området genom åren, men kärleken till AIK tycks alltid ha vunnit dragkampen.

– Ja, absolut. Det har alltid funnits, men AIK är så starkt för mig. Jag har varit AIK:are sedan jag kröp, så jag gör nog hellre en sådan resa. För mig är det som att vinna SM-guld att ta sig upp i högstaligan med AIK. På det sättet kan jag väl säga att jag har vunnit ett par SM-guld, säger Dick Tärnström.