Skellefteå tillbaka i gammalt slag?

Hem » SHL Podcast » Skellefteå tillbaka i gammalt slag?

Skellefteå AIK har inte blivit svenska mästare sedan 2014 då man vann två säsonger i följd. Inför årets säsong gäller laget åter som en liten outsider, och går in i grundserien med en i stora stycken spännande trupp. Speciellt på forwardssidan finns det ett antal spelare som sticker ut på förhand.
– Den här känns riktigt vass tycker jag. Det är många spelare man gillar där, menar Pär ”Arla” Arlbrandt i Betssons SHL-podden.

Det var Luleå som dominerade grundserien förra säsongen, men bland lagen strax bakom i tabellen fanns Skellefteå hela tiden med som en outsider inför slutspelet. När slutspelet ställdes in fick vi aldrig chansen att se om det här var ett lag som skulle kunna resa sig ytterligare i den avgörande fasen av säsongen.

Men inför årets säsong finns nya förhoppningar, och nya drömmar, om att åter bärga ett SM-guld. Det vore det första sedan 2014, och det vore ett efterlängtat sådant. I år är det kanske lagets forwards som ska göra det? Enligt både Pär ”Arla” Arlbrandt och Christian ”Fimpen” Eklund är det en av lagets tydligaste styrkor.

– Men hur länge orkar (Joakim) Lindström och (Oscar) Möller? Det frågar vi oss varje år. Kan de bära, det är ju helt sjukt? Men det gör de uppenbarligen, säger Christian ”Fimpen” Eklund.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Vid sin sida har Joakim Lindström och Oscar Möller ett antal unga, hungriga spelare som vill axla mer ansvar, göra poäng och vara tongivande i bland annat powerplay. Pär ”Arla” Arlbrandt ser en forwardsbesättning med många inslag som han personligen gillar.

– Den här känns riktigt vass tycker jag. Det är många spelare man gillar där, säger Pär ”Arla” Arlbrandt.

– (Andreas) Wingerli, jag har väntat länge på att han ska få det där jättegenombrottet, jag tycker han har kvaliteterna. (Rickard) Hugg fick inte ut vad de förväntade sig, men nu har han fått ett år till. Jonathan Johnson ska bli superintressant att se, Jacob Olofsson också. (Darren) Nowick var grym i Västervik förra året och kan bli riktigt bra.

Just Darren Nowick har förstärkt Skellefteå inför säsongen, och skulle kunna bli en nyckelspelare som levererar många poäng för sitt lag.

– Nowick vet jag inte jättemycket om. Enligt statistiken snittade han över en poäng per match förra året. Då är man en bra spelare. (Toumas) Kiiskinen vet vi däremot om. Den (forwardsbesättningen) är för mig riktigt vass.


Silly season

In:
Jonathan Johnson (F), MODO Hockey
Oskar Nilsson (D), IK Oskarshamn
Arvid Söderblom (G), Frölunda HC
Tyler Morley (F), Tappara

Ut:
Filip Berglund (D), Linköping HC
Toni Kallela (F), Unknown
Mantas Armalis (G), Djurgårdens IF
Adam Pettersson (F), Brynäs IF
Anton Holm (F), AIK
Jonathan Pudas (D), Jokerit
Patrik Norén (D), Leksands IF

Arla och Fimpens betyg på Skellefteå

Målvakter
Gustaf Lindvall (G)
Arvid Söderblom (G)

Betyg
Arla: 4
Fimpen: 4

Backar
Jacob Andersson (D)
Philip Broberg (D)
Niclas Burström (D)
Oscar Eriksson (D)
Petter Granberg (D)
Arvid Lundberg (D)
Oskar Nilsson (D)
Adam Wilsby (D)

Betyg
Arla: 2
Fimpen: 3

Forwards
Jonatan Berggren (LW/RW)
Jesper Frödén (RW)
Rickard Hugg (C/LW)
Jonathan Johnson (C)
Tuomas Kiiskinen (LW)
Joakim Lindström (RW)  “A”
Linus Lindström (C)
Tyler Morley (C)
Oscar Möller (LW)  “C”
Darren Nowick (RW/C)
Jacob Olofsson (C)
Albin Sundsvik (C)
Andreas Wingerli (W/C)  “A”

Betyg
Arla: 4
Fimpen: 4

Tränare
Huvudtränare: Andreas Falk
Assisterande: Stefan Hedlund
Assisterande: Stefan Klockare

Betyg
Arla: 3
Fimpen: 2


Total

Arla: 13
Fimpen: 13

Tips

Arla: 7
Fimpen: 9