Sjöström: “Tråkigt att den fysiska delen dör ut”

Hem » SHL Podcast » Sjöström: “Tråkigt att den fysiska delen dör ut”

Det är ingen direkt hemlighet att ishockeyn utvecklats mot att gå snabbare och snabbare. En utveckling som inte omfamnas av Frölundas sportchef Fredrik Sjöström, som istället känner att han saknar det rejält fysiska spelet från förr.
– Jag tycker att det är tråkigt att den fysiska delen av spelet dör ut, säger Sjöström i Betssons SHL-podden möter.

Frölundas sportchef Fredrik Sjöström gjorde själv närmare 500 matcher i NHL och drygt 130 i SHL under sin aktiva karriär och debuten i världens bästa liga kom säsongen innan ligan valde att ta krafttag mot spelförstörande moment, så som hakningar och interference. 35-åringen hann därmed själv uppleva den hockeyn han växte upp med att titta på och i Betssons SHL-podden möter blir “Fast Freddy Shoestring” nostalgisk och menar att han saknar sportens fysiska sida.


Frölunda tar guld? Odds 7,50 


– Spelet är ju otroligt bra idag. Det tycker vi alla efter att man tog bort hakningar och interference och sådär, men ett problem är att det går så fort därute och vi har alla de här skadorna. Jag tror inte att vi kommer kunna bromsa upp hastigheten i spelet eftersom alla blir skickligare och så, men det känns tråkigt att det fysiska spelet håller på att försvinna helt, mer eller mindre, säger Sjöström i podden och menar att det inte bara är utvecklingen i svensk hockey som han stör sig på.

– Jag var över förra säsongen och tittade på några NHL-matcher och jag tycker inte att det är sig likt. Det är knappt några tacklingar i NHL längre, det är väldigt lite fysiskt spel och det är ändå det som jag har växt upp med. Jag har ju sett Don Cherrys “Rock em Sock em” och de här highlights-filmerna med tuffa tacklingar, men det är schysst spel. Det håller på att försvinna och om det ska åtgärdas med en regeländring så kanske redline offside ska tillbaka, men jag vet inte. Jag tycker att det är tråkigt att den fysiska delen av spelet dör ut.

Frölunda-bossen menar vidare att det självklart är en svår balansgång för att kunna behålla det bästa av båda världar i framtiden.

– Det går så fort så att folk inte hinner med och spelare drabbas av allvarliga hjärnskakningar. Det vill ju ingen se, men om vi tappar den fysiska aspekten av hockeyn så tappar vi hockeyns DNA, säger Kungälvssonen, men är samtidigt tydlig med vilken del av spelet han uppskattar mest.

– Jag har ju växt upp med att titta på slutspelsserier mellan Colorado Avalanche och Detroit Red Wings och det var ju hockeygodis. Det var ju ett fullständigt krig mellan två lag som hatade varandra och du hade Claude Lemieux på ena sidan och Darren McCarthy på andra. För mig är det hockey när den är som absolut bäst och det handlar ju inte om att det inte var någon skicklig hockey. Det fanns ju otroligt skickliga spelare som Steve Yzerman och Sergei Fedorov, men det var en nivå på det fysiska spelet där det var blodvite vart och vartannat byte. Det saknar jag lite i dagens hockey. Det är inte på samma nivå.

Lyssna på hela intervjun nedan!

//Martin Gustafsson

Lyssna på SHL-podden i iTunes

Twitter: SHL-bloggen

SHL-podden produceras av kommunikationsbyrån Med Vän.