Ollas om sista resan med Leksand: ”Perfekta slutet”

Hem » SHL Podcast » Ollas om sista resan med Leksand: ”Perfekta slutet”

Jesper Ollas är en klubbikon i Leksand och älskad av fansen. I en lång intervju med SHL-podden berättar han om åren i klubben och vad som händer framöver.
– Det lockar att få jobba kvar med Leksand, säger han. 

Det var knappt så att segerjublet i Leksand hunnit lägga sig innan beskedet kom att klubbikonen Jesper Ollas inte kommer följa med laget upp i SHL. Veteranen har tillhört Leksand i stort sett hela sin karriär och trots en liten avstickare till Brynäs är han väldigt omtyckt av supportrarna.

I en lång intervju i SHL-podden berättar Ollas om när han kom tillbaka till Leksand 2016 och åkte ur SHL direkt, den stökiga säsongen i Hockeyallsvenskan året efter det och comebacken i år. Att Leksand skulle klara av att gå upp i år var däremot aldrig självklart. I början av säsongen radade laget upp förluster och såg länge ut att missa chansen att nå play off-serien. Men det är någonting Leksand är vana vid, i intervjun berättar Ollas att det finns ingen klubb som hanterar motgångar så som Leksands IF.
– Det är signifikativt för Leksand, motgång stärker klubben. Det blir fler medlemmar när man ramlar ur, fler sponsorer som vill hjälpa klubben tillbaka. Man vill verkligen dra åt samma håll. Det känns som att det är anledningen till de starka vändningarna.
Det finns aldrig något mellanting i Leksand. Antingen går det uruselt eller så flyger klubben fram, säger han och fortsätter:
– Den pressen som blir är just för att det är så många som bryr sig om den här klubben. När det går bra är det otroligt lätt och det blir otroligt roliga matcher att spela. Då rullar det på i hög fart.

190330 Leksands Jesper Ollas jublar efter 3-0 under direktkval 2 till SHL mellan Leksand och Mora den 30 mars 2019 i Mora.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

I år slog laget klubbrekord i flest antal raka förluster och det blev till slut oundvikligt att ha kvar tränaren Leif Carlsson. Istället kom en gammal antagonist in. AIK-profilen och Brynäs guldhjälte Roger Melin ställde sig i båset för att få ordning på klubben, och även om det till en början inte var mycket Melin ändrade på blev det en stor skillnad för spelarna i Leksand.
– Han ändrade bara småsaker i spelet egentligen. Framförallt kom han in och var den trygga gubben som vi behövde då. Han kunde stå och skratta under en matchgenomgång och det smittar av sig. Där släpper några stenar från axlarna, säger Ollas.
När Melin lyckats ge spelarna ny glädje kunde han börja fokusera mer på det hockeytaktiska. Hans sätt att coacha laget hårdare blev vägvinnande. Melin gjorde det klart för spelarna att de bara kommer få istid om de verkligen vill detta, säger Ollas.

190330 Leksands Jesper Ollas jublar efter 3-0 under direktkval 2 till SHL mellan Leksand och Mora den 30 mars 2019 i Mora.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Plötsligt var det ett helt nytt Leksand jämfört med säsongsinledningen och laget rusade mot slutspel. Leksand vann 15 av säsongens 16 sista matcher, och idag är det inte många som kommer ihåg de nio raka förlusterna i höstas.

Även om det ser väldigt grönt ut i segerkolumnen i slutet av säsongen var det små marginaler som tog Leksand till kvalet mot AIK. I bäst av tre matcher behövde de slå seriesegrarna, och det var där som Ollas verkligen började tro att det kan bära hela vägen i år.
– Vi håller på att tappa det flera gånger på vägen, men när vi lyckas ta oss tillbaka och vinna mötet mot AIK hade jag en bra känsla.

190401 Leksands Jesper Ollas och Moras Andrew Rowe under direktkval 3 till SHL mellan Mora och Leksand den 1 april 2019 i Mora.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

När de för tredje året i rad sedan skulle möta Mora var det med en helt annan känsla än de tidigare åren. 2017 hade de varit slagpåse i SHL, 2018 var inte gruppdynamiken den bästa, men 2019 föll allting på plats. Ollas berättar i podden hur hans lagkamrater såg att Moraspelarna inte kämpade tillräckligt för varandra och det gav dem energi. Även om Mora var tekniskt skickligare så kunde de inte slå ett Leksand som offrade sig för varandra och gjorde allt för att gå upp.
– Vi bestämde oss för att aldrig ge upp, även om Mora stundtals var väldigt överlägset.

I år hade Ollas sin bästa säsong på länge. Mycket för att han äntligen var helt skadefri och kunde träna för fullt på första gången på fem år. Men när den nye sportchefen Thomas ”Tjomme” Johansson ska sätta truppen inför nästa säsong finns den tidigare lagkaptenen med i planerna. Det här blev Ollas sista säsong som spelare i Leksand och det är någonting han är glad och stolt över.
– Jag gick in till mötet med Tjomme med en skön känsla. Jag är nöjd med hur det har blivit. Det kan kännas bra att det blir ett slut här nu.

190405 Leksands August Berg, Jesper Ollas och Jonas Arntzen jublar efter direktkval 5 till SHL mellan Mora och Leksand den 5 april 2019 i Leksand.
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / kod DR / COP 173

Slut som spelare i Leksand, ja. Det är däremot inte säkert att han är slut som spelare, eller slut i Leksand för den delen. klubben har erbjudit honom en tjänst som videocoach för juniorerna, ett uppdrag han tycker låter väldigt spännande, men det är inte helt säkert hur det kommer bli med ishockeykarriären.
– Min tanke är att hålla det öppet än så länge. Det lockar att få jobba kvar med Leksand och jag brinner en hel del för att hjälpa yngre, säger han och avslutar sedan med ett diplomatiskt svar:
– Jag har inte tagit något förhastat beslut. Jag vill hålla allting öppet.

Lyssna på hela intervjun i iTunes.