Gulddrömmen: “Börjar nästan gråta när jag pratar om det”

Hem » SHL Podcast » Gulddrömmen: “Börjar nästan gråta när jag pratar om det”

2015 fick Johan Alcén återvända till barndomens favoritklubb Brynäs och sedan dess har forwarden blivit en enorm publikfavorit i Gavlerinken, men drömmen om att få fira ett SM-guld i Gävle är ännu inte uppfylld.
– Den känslan har blivit som en drog i kroppen, säger Alcén i Betssons podcast SHL-podden möter.

Efter att ha öst in poäng tillsammans med bland andra Nicklas Bäckström i Brynäs juniorlag och gjort A-lagsdebut redan som 17-åring så lämnade forwarden Johan Alcén Gävleklubben 2009 för spel i Rögle och mer istid. Därefter dröjde det sex år innan han tillslut fick chansen att åter kalla Gavlerinken för hemmaplan. Ett faktum som, minst sagt, betyder mycket för 30-åringen.

– Det betyder allt för mig. Eller ja, det är klart att jag har en fru och sådär som betyder allt, men att få komma tillbaka… Jag kommer ihåg när jag och pappa satt på ståplats när den var nere i det sydvästra hörnet och tittade på många av de spelarna som jag senare kom upp och fick spela med. De hade jag suttit och följt sedan jag var väldigt ung. Jag hade åkt från Sandviken för att titta och hade ju drömt om att spela med dem. När jag fick komma tillbaka och hade blivit lite vuxen och börjat förstå innebörden av det här… Den dagen var ju jättehäftig. Jag är jätteglad över att jag fick chansen att komma tillbaka och visa att jag kan bidra på den här nivån, säger Alcén i Betssons podcast SHL-podden möter och menar att han med åren lärt sig acceptera att han kanske inte är en poängkung i SHL.

– Jag vill ju inte bara vara här, utan jag vill ju bidra och nu spelar jag inte i första- eller andrakedjan, men vi vill vara ett av Europas bästa lag och vill jag ha den istiden så tävlar jag med väldigt bra spelare. Jag vill göra min roll så bra som möjligt och slita hårt som jag alltid har gjort. Nu är det mycket boxplay och där har vi vunnit boxplay-ligan två av tre år. Att kunna bidra på det sättet känns ju väldigt bra. Jag försöker ju bidra så att vi är bäst på det jag ska göra och därmed ge oss de bästa förutsättningarna att vinna.

Om du hade blivit erbjuden ett tioårskontrakt av Brynäs…
– Så hade jag förmodligen tagit det, ja.

Du är helt fine med att spela i Brynäs under resten av din karriär?
– Ja, men jag vill ha ett guld… Eller flera! Det där har blivit som ett gift i kroppen. Att vi var ett mål ifrån (i SM-finalen 2017 reds. anm.). Jag börjar nästan gråta när jag pratar om det. Jag får kalla kårar av att tänka på hur jag grät i bussen på väg hem från den matchen, men den där känslan som vi var så nära att få där har blivit som en drog och den vill jag uppleva många gånger. Tänk dig själv att få spela elithockey i din egen stad. Vi har folk som åker runt halva jordklotet för att få spela elithockey här och samtidigt får jag spela inför släkt och vänner där jag har växt upp och där jag har varit och tittat på hockey varje dag när jag var ung. Jag vill vinna guld på det här sättet och det har blivit som en drog.

– Många säger i USA att “när du har vunnit Stanley Cup en gång så vill du bara vinna igen” och jag förstår vad de menar, men på något sätt vill jag tro att det här är ännu starkare. Att få göra det på det här sättet skulle vara så sjukt häftigt.

Om du skulle välja mellan att spela i Brynäs utan att vinna SM-guld eller att vinna med en annan SHL-klubb då?
– Nej, men jag vill spela i Brynäs… Och vinna guld med Brynäs (skratt).

Lyssna på podcasten på iTunes