Var nära att lämna Leksand: “Hade nästan bestämt mig”

Hem » SHL Podcast » Var nära att lämna Leksand: “Hade nästan bestämt mig”

Klubbikonen Mikael Karlberg gör i år sin första säsong i tränarbåset för Leksands A-lag, men faktum är att 49-åringen var ytterst nära att lämna klubben inför säsongen.
– Det var ganska nära att jag lämnade, säger Karlberg i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Som spelare gjorde forwarden Mikael Karlberg närmare 500 grundseriematcher för Leksands IF och säsongen 2002/03 vann han poängligan i hela Elitserien. 2009 avslutades den aktiva karriären, men sedan dess har han mer eller mindre konstant haft någon typ av roll inom föreningen.

Förra säsongen var han huvudtränare för klubbens J20-lag som dominerade den norra SuperElit-serien. Framgångar som, trots att slutspelet blev inställt på grund av coronapandemin, ledde till att flera andra klubbar började höra av sig för att försöka locka “Challe” från Leksand för första gången på 25 år.

– Det var några klubbar som hörde av sig. Vi hade en bra säsong med vårt J20-lag i fjol och jag tycker att det var en av de roligaste säsongerna jag har haft som ledare, men jag kände också att jag ville vidare. Då var det några klubbar som hörde av sig och ställde frågan om jag ville komma och hälsa på, berättar Karlberg i Betssons podcast SHL-podden Retro och konstaterar.

– Jag träffade två klubbar.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Efter att ha varit Leksand trogen under så många år är det lätt att tro att beslutet att stanna tillslut berodde på ett starkt klubbhjärta eller en ovilja att flytta. Karlberg menar dock att det mesta handlade om att han länge inte visste hur spelplanen skulle se ut i Dalaklubben.

– Ja, så är det, men egentligen var det mer om vilka jag skulle hamna med. Vilka är förutsättningarna? Det viktiga var ju att det var någonting jag trodde på. Det var viktigare än vilken klubb det var faktiskt, säger han och fortsätter.

– Thomas (Johansson, general manager i Leksand reds. anm.) bad mig ligga lågt och jag höll honom underrättad om vilka jag pratade med. Jag sa att jag inte skulle göra någonting innan jag visste hur det skulle bli här. Då sa han “Ligg lågt. Jag tror att jag kan ha en lösning som du kommer att gilla”. Sedan började det ryktas om Björn (Hellkvist, huvudtränare) och då kände jag direkt att jag ville vara med om han skulle komma hit. Då blev det ett ganska enkelt beslut.

När det väl stod klart för 49-åringen vilken roll han skulle erbjudas i Leksand och vilka som skulle bli hans kollegor så menar han att det var enkelt att konstatera att det inte fanns någon anledning att byta bort jobbet i LIF mot ett liknande jobb i en annan klubb.

– Ja, så var det absolut. Jag skulle inte välja bort det här bara för att ta någonting liknande någon annanstans. Det skulle ju vara någonting som är mycket bättre i så fall, säger Karlberg, men konstaterar likväl att det var nära att det en flytt.

– Det var ganska nära att jag lämnade. Jag hade nästan bestämt mig för att det fanns ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till. Det var en jättechans, men när det sedan dök upp att Björn skulle komma hit så vände det på en gång. När jag inte visste vad det skulle bli här så var magkänslan att jag skulle göra någonting annat, men när jag väl visste det så blev det annorlunda.