”Pettersson kan bli lika bra som Bäckis”

Hem » SHL Podcast » ”Pettersson kan bli lika bra som Bäckis”

Bild: Bildbyrån

I tisdags gick Växjös supertalang Elias Pettersson om Nicklas Bäckström som den junior som gjort flest poäng i SHL på 2000-talet. Pär Arlbrandt tror att Pettersson har potential att bli lika bra som Washingtons superstjärna.
– Jag tror han har kapaciteten att göra lika mycket poäng som honom, säger Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.

Säsongen 1975/76 gjorde Kenta Nilsson 54 poäng på 36 Elitseriematcher vilket fortfarande är rekordet för antal poäng av en junior i högsta serien i Sverige. Drygt trettio år senare gjorde Nicklas Bäckström 40 poäng vilket fram till i tisdags var mest under 2000-talet.

Då gjorde Växjös supertalang Elias Pettersson sin 41:a poäng och gick därmed om ”Bäckis”. Lovorden haglar över 19-åringen och jämförelserna med Bäckström, som totalt gjort 766 poäng på 782 NHL-matcher börjar komma.
– Jag tror han kan bli lika bra som Bäckis. Det känns som att han passar bättre för att spela med seniorer. I junior-VM tror jag han kände ett väldigt tryck att det var han som skulle leverera. Då blev det att han höll i pucken lite för länge och jag tycker han har varit mycket bättre i Växjö än med juniorerna. Det är nog för att han utnyttjar sitt spelsinne på ett annat sätt och han tar skotten i stället för att stå och kladda med pucken, säger Pär Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.

– Han är inte lika dominant i spelet över hela plan som Bäckis men jag tror han har kapaciteten att göra lika mycket poäng som Bäckis.

Tisdagens 41:a poäng i krossen mot Mora (7-2) kom med ett vackert handledsskott, som Arlbrandt menar visade upp Petterssons skills på tydligaste möjliga sättet.
– Målet han gjorde igår när han klev över 40 poäng, det är ganska signifikativt för hans spetsegenskaper. Han läser spelet totalt, flyttar sig en meter och går ner och tar en puck i magen när Mora-backen ska skicka ut den. Han kliver upp, är kylig med pucken och snärtar iväg en handledare upp i krysset. Hans spelsinne och skott, det är det som verkligen utmärker honom. Ett riktigt fint mål för att visa hans egenskaper.

ELIAS PETTERSSON PÅ SHL.SE
ELIAS PETTERSSON PÅ ELITEPROSPECT

Gör Pettersson nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om Pettersson är runt 16.30)