Arlbrandt: ”Plus/minus är blaha blaha”

Hem » SHL Podcast » Arlbrandt: ”Plus/minus är blaha blaha”

De senaste tio åren har man börjat föra statistik i hockey på ett helt annat sätt. Det har kommit mätverktyg som är långt mycket mer relevanta än plus/minus, det menar åtminstone Pär Arlbrandt i Betssons SHL-podden.

SHL:s grundserie är färdigspelad och dagen efter den sista omgången spelades ett nytt avsnitt av SHL-podden in, nummer 80 i ordningen. Mårthen Bergman, Stats-Jocke, Christian ”Fimpen” Eklund och Pär ”Arla” Arlbrandt summerade säsongen som gått och samtalet glider in på den individuella spelarstatistiken. Det konstateras att ligans poängkung Ryan Rasch fick väldigt dålig plus/minus-statistik, någonting som Arla inte alls tycker är särskilt problematiskt.
– Ni vet vad jag tycker, plus/minus är blaha blaha, säger han i podden.

Den tidigare poängligavinnarens kommentar sätter igång en diskussion i studion huruvida plus/minus är relevant. Med dagens statistikverktyg är det många som anser att plus/minus tillhör en svunnen tid, men något förvånande var det programledaren Mårthen Bergman och sidekicken ”Stats-Jocke” som vurmade mest för plus/minus-statistiken.
– Jag håller inte alls med, särskilt inte på backar. Alla backar som det laget jag håller på värvar vill jag ska ha plus i plus/minus. Jag tror man hade kunnat värva ihop ett helt gäng med bra plus/minus-statistik så hade det gått bra, säger Mårthen Bergman, som direkt får mothugg från Fimpen.
– Det beror ju på laget. Det är lättare att ha plus i ett lag som ligger plus. Har man minus i Mora är det inte så konstigt.
Fimpen är även inne på att det i många fall inte är ens eget fel om laget släpper in ett mål medan man är på isen.
– Jag kan inte rå för om någon back står på blålinjen och trixar så att motståndarna gör mål. Ska jag ha minus på den?
– Det finns mer intressant statistik. Zone entrys… Skott i skottsektorn… Sådana mer djupgående parametrar än plus/minus, säger Arla.

Lyssna på SHL-podden i iTunes