Nya direktiven – är det för nitiskt?

Hem » SHL Podcast » Nya direktiven – är det för nitiskt?

Nya, hårdare direktiv för spelförstörande moment, bland annat slashingar, har införts till årets SHL-säsong. Men har det blivit för petigt?
– Domarna måste nog försöka tänka lite där också. När är det spelförstörande? Inte bara att man slår på klubban, säger Christian ”Fimpen” Eklund i podden.

Har du upplevt att det tas extra många utvisningar för slashing i början på säsongen? Då kan det hänga ihop med de nya direktiven kring spelförstörande moment, där just slashing är något som ska beivras hårdare. Men är det bara till gagn för sporten och underhållningen? SHL-podden är inte helt säkra i veckans avsnitt.

– Arla, vad tyckte du om den här Oskarshamnsmatchen mot Luleå? Jag fick stänga av efter halva matchen för jag orkade inte se. Det var utvisning, utvisning, utvisning. Det har jag inte upplevt lika mycket på de andra matcherna. Jag säger inga namn, men den matchen jag såg på, den domaren var otroligt nitisk, säger Fimpen i podden och fortsätter.

– Jag är inte emot den här nya regeln. Men det finns domare som har fingertoppskänsla som ser att ”okej, det där är inte spelförstörande men DET är spelförstörande”. Sedan finns det domare som inte har spelförståelse, som tar på allt. Varenda slag mot klubban. Precis som det finns spelare som inte har spelförståelse också. Men domarna måste nog försöka tänka lite där också. När är det spelförstörande? Inte bara att man slår på klubban.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Förre poängkungen och offensive virtuosen Pär Arlbrandt instämmer i resonemanget, men menar att det kan krävas en nitisk nivå för att spelarna ska anamma regeltolkningen.

– Samtidigt, har de verkligen bestämt sig för att driva den här linjen, att det ska bli en förändring hela vägen. Då måste de ju vara så nitiska i 5-6 omgångar, sedan BORDE spelarna lära sig att du kan inte ens slå ett löst slag, som vi alla har gjort hela karriären. Driver du den linjen måste du vara konsekvent också, kan jag tycka, säger Arlbrandt.

Han menar också att fokus kanske hamnat för mycket på just slagen.

– Slagen kan ha gått till överdrift lite. Det blir såklart en bedömningsfråga, men ett lätt slag på byxa eller benskydd tycker inte jag är en tvåa. Däremot har vi sett två sena tacklingar i mitt tycke, som inte har blivit en utvisning. Didrik Strömberg, HV mot Rögle på Matson, och även Dick Axelssons mot Karl Henriksson är gränsfall. Det är sådana som kan vara mycket farligare, de tycker jag är bättre att diskutera och verkligen få bort än kanske ett slag på byxa, knä eller vad som helst.