Nobbade dubbla lönen: ”Inget svårt val”

Hem » SHL Podcast » Nobbade dubbla lönen: ”Inget svårt val”

Han har nobbat både miljoner utomlands och dubblad lön från en annan svensk klubb. För Karl Fabricius är Luleå viktigare än pengar.
– Luleå är på något sätt stället där jag alltid har velat spela, säger Karl Fabricius i Betssons SHL-podden möter.

Efter några år med Frölunda återvände den nu 37-årige forwarden till Luleå, klubben han debuterade i högsta serien med under 2000-2001. Men redan efter två säsonger valde Luleå att bryta kontraktet.

– De tyckte väl lite grann att jag ”bang for the buck”, tjänade för bra för det jag presterade, berättar Karl Fabricius i avsnittet.

Fabricius trodde att klubben skulle komma med ett nytt förslag, men trots att det aldrig dök upp berättar han för SHL-podden att det aldrig var några ”hard feelings” från hans sida.

– Jag kunde väl hålla med. Jag var inte nöjd med den säsongen jag hade presterat heller och tänkte väl kanske också att det kunde vara bra för mig att komma härifrån.

Efter en try out utomlands blev det i stället spel i den nybildade slovakiska KHL-klubben Lev Poprad.

– Jag hade en undangömd roll, men spelade faktiskt bra där. Fick ändå ett stort defensivt förtroende och hittade tillbaka till en otrolig glädje med hockeyn. Det var ett viktigt år för mig, vi tränade otroligt mycket och jag trivdes väldigt bra.

Efter en säsong i KHL med ett mål och sju assist kom sommaren och Fabricius var inställd på en ny säsong utomlands. Men då ville Luleå ha tillbaka honom. Det skulle dock dröja ett tag innan de till slut kom överens om ett ettårskontrakt.

– Just lite grann för att känna på varandra en säsong. Man kan ju tycka att de borde veta vart de har mig, vad de får, men det kändes bra för mig också. Och Luleå är ju på något sätt stället där jag alltid har velat spela.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL här


Fabricius berättar att Luleå aldrig varit klubben han tjänat några stora pengar i. För honom har det viktigare alltid varit att känna något för klubben han spelar för, få vara med och bygga ett lag och försöka vinna något tillsammans.

– Jag visste då att Luleå hade ett väldigt intressant lag och det skulle väl vara fan om inte jag var med när man hade chansen att gå hela vägen. Så jag var beredd att spela för en ganska låg peng när kan kom hem, och jag ångrar definitivt inte det.

Du droppade i lön från KHL alltså, undrar programledare Mårthen Bergman.

– Ja, det var väl inget konstigt kanske, men det var ganska mycket, säger Fabricuis och fortsätter:

– Men jag vet ju, de bästa kontrakten jag haft på bordet har jag aldrig skrivit under, så är det ju.

Men du har nobbat dubbla lönen?

– Ja, det har jag gjort. Efter 2013 när vi hade spelat final.

– Utan att säga för mycket nu var det en nykomling som erbjöd mig det. Och jag menar, att ändå tacka nej till en sån chans och vara kvar på ett ställe där du verkligen, verkligen vill spela också… För min del var det inget svårt val.