Niklas “Pajen” Persson: “Det kommer att gräma mig resten av livet”

Hem » SHL Podcast » Niklas “Pajen” Persson: “Det kommer att gräma mig resten av livet”

År efter år har Linköpings HC gjort allt i sin makt för att ta klubbens första SM-guld genom tiderna, men hittills har östgötarna inte lyckats. Något som fortfarande plågar klubbikonen och den assisterande sportchefen Niklas “Pajen” Persson.
– Vi slarvade bort det på ett sätt som kommer att gräma mig under hela livet, säger “Pajen” i Betssons podcast SHL-podden möter.

Linköpings HC har varit en SHL-klubb varje säsong sedan 2001 och laget har bara missat en gång sedan 2003, men trots det så saknar östgötarna fortfarande ett SM-guld. Klubben assisterande sportchef, Niklas “Pajen” Persson, har själv spelat över 200 SHL-matcher och två SM-finaler för klubben och i Betssons podcast SHL-podden möter ger han nu sin syn på varför de ännu inte fått lyfta Le Mat-pokalen.

– Det enkla svaret är att vi inte har varit tillräckligt bra under något enda år hittills och det ligger väl någonting i det helt enkelt. Jag har varit med och torskat två finaler här och vi borde ha vunnit någon av dem. Borde är lätt att säga, men jag tycker att vi borde ha vunnit framförallt den andra mot HV71. Den slarvade vi bort på ett sätt som kommer att gräma mig under hela livet fram tills att jag åstadkommer någonting med den här klubben, säger “Pajen” och fortsätter:

– Jag har ju också, med en dåres envishet, hävdat att vi hade nått fler finaler om vi inte hade stött på Skellefteå i semifinal jag vet inte hur många år i följd. Skellefteå var det bättre laget och Sveriges bästa lag, så där hade vi kanske kunnat hämta någon mer finalförlust om vi ska säga så.

Persson menar vidare att förklaringen kan ligga i allting från truppernas bredd till skador på nyckelspelare.

– Nära har det varit, men det har inte räckt hela vägen fram. Vad det beror på exakt är väldigt svårt att säga, men vi har bevisligen inte haft ett tillräckligt bra lag med tillräcklig bredd. Vi har haft skador på fel personer ibland som gjort att ett lag helt enkelt kan totalt misslyckas. Jag vet inte om du blev något klokare på det svaret, men det enkla är att vi inte har varit tillräckligt bra.

Stör det dig fortfarande att du aldrig vann med Linköping?

– Oerhört mycket. Man blir ju påmind om det rätt ofta och jag har tittat på de där matcherna ett par gånger. Det är ett par situationer i de där matcherna som gör att jag blir rätt bitter och långsint.

“Pajen” menar att matcherna inte bara ger honom en känsla av besvikelse, utan även minnen av en mycket rolig tid i karriären.

– Eftersom det även är otroligt roliga minnen. Finalerna här i dåvarande Cloetta Center, nuvarande Saab Arena, mot HV71 är ju några av mina bästa minnen, även om det är några av mina värsta minnen också. Det trycket som var här inne och den publiken som var här och skapade den inramningen… Det är en av de “värsta” inramningarna jag har varit med om. Det var ett sånt jäkla liv här inne. Vissa saker vet man att man aldrig kommer att glömma och man kunde nästan ta på stämningen, säger han och fortsätter:

– När pucken släpptes första gången i matchen så var det så jäkla häftigt och när jag tittar på de matcherna så ser jag att det gick väldigt fort i början. Jag tror att vi revs med där och sedan i match sex när HV71 gör 1-0 så blir publiken ännu mer galen efter ett par tveksamma utvisningar. Då kom publiken igång ännu mer och det var jäkligt häftigt. Det är både mina bästa och värsta minnen.

– Lyssna på SHL-podden i iTunes