Hardt: “Kan lätt ägna två timmar per dag åt meditation”

Hem » SHL Podcast » Hardt: “Kan lätt ägna två timmar per dag åt meditation”

Utåt sett är 30-årige Nichlas Hardt en dansk SHL-stjärna med närmare 200 matcher i ligan och nära 80 landskamper på meritlistan, men därbakom finns mycket mer än så. Det finns en kille som har hittat sätt att må bättre på alla plan och att vara tryggare i sig själv.
– Det viktigaste för mig är att man vågar vara sig själv, säger Hardt i Betssons podcast SHL-podden möter.

Efter att ha gjort nio VM-turneringar, varit proffs i Finland och spelat över 320 matcher i SHL och Hockeyallsvenskan är det lätt att tro att det är mycket hockey i danske Nichlas Hardts huvud, men i Betssons podcast SHL-podden möter visar 30-åringen upp ett enormt intresse och engagemang för helt andra saker. Den nyblivne Växjö Lakers-forwarden har nämligen börjat hitta vägar för att må bättre, inte bara som hockeyspelare, utan som människa.

– Ju äldre jag har blivit desto mer har jag förstått att, visst, det handlar om hockey och det man gör på isen, men det handlar 95 procent om det som är uppe i skallen och hur man mår inuti. Hur mår man i livet i övrigt? Allting handlar inte bara om hockey. Om man bara går in i hockeyn och kommer hem efter match och ditt och datt, då mår du inte bra om du har en jobbig period med hockeyn, säger Hardt i podden och fortsätter:

– Efter att jag fick barn, nu har jag två stycken, så har det liksom blivit som att det finns en helt ny sida av livet. Det är ju väldigt naturligt och det är många som har sagt tidigare också, men just att även om man är hockeyspelare så finns det så mycket annat också. Det blir lätt monotont med samma omklädningsrum, samma snack, samma allting. Det har gått upp för mig ju äldre jag har blivit att det finns mycket annat som också är jätteroligt. Om inte till och med roligare ibland. Hockeyn är mitt jobb och min passion, men det finns annat där ute också.

Den tidigare Malmö Redhawks-stjärnan berättar med entusiasm vidare om hur framförallt meditation har hjälp honom framåt under de senaste åren.

– Jag är väldigt intresserad av personlig utveckling. Jag gillar bland annat att meditera mycket och jag har gått mycket åt det hållet att jag gillar det spirituella. Att det finns mycket mer med livet än vad jag och många med mig går och tror. Att man kan utveckla sig på många olika plan för att må bra inuti och att inte bara tro att “det här är mitt liv och såhär är jag”, utan att försöka utvecklas och bli precis den man vill. Det tycker jag är väldigt, väldigt spännande, säger dansken.

Mediterar du varje dag?

– Ja, jag började med lite olika appar, men nu har jag kommit bättre in i det. För mig är meditation bäst när… Du vet, när du börjar med det så kommer det tusen tankar direkt när du sätter dig och i början är det väldigt svårt att fokusera. Det är liksom “vad ska jag äta till frukost?”, “nu ska jag borsta tänderna” och “snart är det träning”. Då går det inte att få ett lugn, men när man kommer över det så är det som att man glömmer sig själv. Det är då man börjar känna effekterna av det och det har gått upp för mig att jag mår som bäst när jag gör det. Bara andas och tar det lugnt.

– Det finns så många olika faktorer som jag inte kan kontrollera i min vardag och överallt, hela tiden är det någonting. Är det inte barn eller tjej så är det träning. Ofta så hinner jag inte tänka över vad jag gör i mitt liv. Missförstå mig inte, men det är sällan man bara kan ta det lite lugnt för sig själv. Man är uppe i varv ganska mycket och det bara flyter på. Du agerar egentligen bara utan att tänka över vissa saker. Du gör det bara per automatik och jag tycker att det är väldigt intressant att när man går så i flera år så undrar man helt plötsligt vart tiden tog vägen. Jag vill gå åt andra hållet. Att allt jag har är här och nu, men det är svårt. Det är svårt när man har gjort på ett visst sätt i hela sitt liv. Det tar tid att komma in i.

Nichlas Hardt menar att han gärna lägger mycket tid på meditationen, om tillfälle ges, och att det även fått effekt på hans prestationer ute på isen.

– Det varierar, men nu har jag varit själv här uppe i Växjö ett tag och då kan jag lätt göra det två timmar per dag, säger han.

Får det effekt på hockeyspelandet också?

– Ja, absolut. Nu är jag själv ganska ny i det. Jag har väl gjort det i några år, men hur hjärnan fungerar, hur kroppen fungerar och hur allting fungerar… Det tycker jag är väldigt intressant. Det är väldigt lätt att förstå det, men att göra det… Det är väldigt svårt att sätta sig ner i 40 minuter och verkligen göra det. Helt plötsligt är det någon som ringer eller smsar, men den ron har jag kommit på att jag behöver för att må bra. Nu är det väl kanske inte så många som gör det, men det viktigaste för mig är att man vågar vara sig själv.

– Att jag mediterar var väl ingenting som jag gick och skyltade med i början, men ju mer säker man blir på sig själv desto mer förstår man att “det här är jag”. Det är det som är det viktigaste.

I podden berättar han vidare inte bara om vilken gammal lagkompis som han brukar prata meditation med, utan även känslorna kring att lämna Malmö, hockeybilder på Peter Forsberg, dansk hockeys utveckling och att våga följa sitt hjärta.

– Lyssna på SHL-podden på iTunes!