Nichlas Falk: ”Håller Sudden högre än Foppa”

Hem » SHL Podcast » Nichlas Falk: ”Håller Sudden högre än Foppa”

Vem som var bäst av Peter Forsberg eller Mats Sundin är en fråga som debatterats flitigt i Hockey-Sverige de senaste 20 åren. Djurgårdslegendaren Nichlas Falk, som spelade med båda, vet vem han tycker var bäst.
– Den bästa jag har spelat med är Mats Sundin. Jag hade turen att få spela ett VM med både honom och Foppa och jag håller Sudden lite högre, säger han i det senaste avsnittet av SHL-podden.

Att Peter Forsberg, Nicklas Lidström och Mats Sundin är Sveriges tre bästa hockeyspelare genom tiderna är relativt vedertaget. Men vem av de tre som faktiskt var bäst har det funnits många åsikter om, speciellt hemma i tv-soffan.

Djurgårdsikonen Nicklas Falk spelade med båda när Tre Kronor vann VM-guld 1998 och på frågan vem den bäste han spelat med tvekar han inte.
– Den bästa jag har spelat med är Mats Sundin. Jag hade turen att få spela ett VM med både honom och Foppa och jag håller Sudden lite högre, säger han.

Svårigheten att välja ”sida” mellan Foppa och Sudden gör sig påmind om man bara fokuserar på just den turneringen, båda gjorde elva VM-poäng och delade poängligasegern. Falk menar dock att Suddens roll som ledare väger över.
– Jag tycker att han är mer av en lagpådrivare och har mer lagegenskaper. Foppa är såklart fantastisk på sitt sätt i spelet och bidrar på det sättet men Mats är mer involverande.

Trots att Falk mötte Foppa under lockouten 2004/05 så håller han en slovakisk stjärna som den bäste han någonsin mött.
– Under lockoutåret åkte vi upp till Mora och där hade Marian Hossa hamnat av någon anledning. Jag har ingen aning om varför men han var där i alla fall, säger han och fortsätter:

– I den matchen var han hemsk bra. Han tog pucken och antingen höll den tills han åkte och bytte eller så gjorde han mål., Jag tror vi åkte dit med 6-1 eller något och han gjorde fyra påsar.

Christian ”Fimpen” Eklund, som totalt spelade 11 säsonger i DIF, var också med i den matchen och han instämmer.
– Det fanns bara två alternativ. Antingen fick man ett minusmål eller så blev man utvisad. Så bra var han.

– Det gick inte att komma åt honom. Han var hur stark som helst, hur snabb som helst och hur teknisk som helst. Det var många jättebra spelare i ligan det året men han stack verkligen ut. Jag visste inte ens att den nivån fanns, avslutar Falk.

Lyssna på senaste avsnittet av SHL-podden:

Lyssna på SHL-podden i iTunes