”Mora-spelarna ville ha mer noggrannhet från sin tränare”

Hem » SHL Podcast » ”Mora-spelarna ville ha mer noggrannhet från sin tränare”

Bild: Bildbyrån

I söndags sparkade Mora tränaren Mattias Karlin, trots en godkänd tolfte plats i tabellen. Pär Arlbrandt menar att det snarare berodde på Karlins tränarstil än bristen på resultat.
– Vad jag har hört så ville de ha mer feedback och mer taktiska genomgångar. Helt enkelt mer noggrannhet. Tränare som inte använder så mycket video brukar vara väldigt duktiga på att få ihop ett lag och ha en känsla för vilka som ska spela med varandra och har kemi. Men i Mora kände väl inte spelarna det helt enkelt, säger Arlbrandt i senaste avsnittet av SHL-podden.

Förra våren gick Mora upp till SHL, mycket tack vare tränaren Jeremy Colliton. Väl i SHL tvingades de dock klara sig utan kanadensaren, som fick ett huvudtränaruppdrag i AHL under sommaren. Mattias Karlin tog över, men i söndags fick han sparken, trots att Mora ligger ovanför kvalstrecket.
– Det är väl inte så konstigt. Vi tycker att vi behöver få in lite ny energi. Vi tror att vi kan få ut mer av laget och vi känner att det var en förändring som behövs för att kunna skapa det, sa Moras klubbchef Peter Hermodsson enligt Hockeypuls och fortsatte:

–  Det är väl just det här energitappet som laget har. Vi måste skapa den positiva atmosfären kring och i laget. Det är tungt att leda ett lag som har förlorat ganska mycket.

Moras tränarsituation diskuteras i det senaste avsnittet av SHL-podden och förre SHL-poängkungen Pär Arlbrandt menar att det handlar mer om hur Karlin var som tränare än de faktiska resultaten.
– Det är absolut förvånande utifrån resultaten. Men det är nog som Hermodsson (Morasklubbchef) sa, att de behöver en annan ledarstil. Vad jag har hört så jobbar de knappt med video och har inte lika hårda krav som de var så vana vid förra året. Det är väldigt likt Brynäs-affären på så vis. Under (Jeremy) Colliton var allting uppstyrt in i minsta detalj. Jag tror helt enkelt inte spelarna klarar av som det är nu och även om resultaten är som förväntat så känner väl spelarna själva och styrelsen att de kan få ut ännu mer av det här materialet. Jag tror mer det är tillvägagångssättet som ligger bakom det, men däremot är det väldigt underkänt för rekryteringen för man borde veta vilka metoder den tränare man anställer använder, säger Arlbrandt och fortsätter:

– Vad jag har hört så ville de ha mer feedback och mer taktiska genomgångar. Helt enkelt mer noggrannhet. Tränare som inte använder så mycket video brukar vara väldigt duktiga på att få ihop ett lag och ha en känsla för vilka som ska spela med varandra och har kemi. Men i Mora kände väl inte spelarna det helt enkelt.

Förre Rögle-lagkaptenen Andrée Brendheden tycker att Mora sett bra ut under säsongen och är aningen orolig för att beslutet att sparka Karlin får motsatt effekt.
– Jag tycker de har överträffat förväntningarna. Framför allt tycker jag de har spelat bra och har haft bra fart i spelet så det har sett intressant ut. Jag känner mer oro för efterträdarna. Jag har noll erfarenhet av (Johan) Rosén och (Daniel) Hermansson. Den senare har man ju mött men han har ingen rutin som ledare. Så jag har frågetecken för de som kommer in. Det är säkert en tillfällig lösning, de måste ha någon som står där, säger han i SHL-podden.

Vinner Mora nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om Mora är runt 09.00)