”Ska jag spela en hel säsong utan att göra mål?”

Hem » SHL Podcast » ”Ska jag spela en hel säsong utan att göra mål?”

Bild: Bildbyrån

Inför säsongen kom Tony Mårtensson tillbaka till Linköping som en hemvändande storstjärna men det tog 32 matcher innan han gjorde sitt första mål. Han erkänner att det var en tuff tid och att funderingarna började komma.
– Jag fick inte panik, men jag tänkte ”ska jag spela en hel säsong utan att göra mål? Det är helt sjukt isåfall.” Jag träffade ribban, stolpen, missade bra lägen. Men den ville fan inte in. Så nej, jag fick inte panik, men jag funderade på vad fan det var som hände, säger Mårtensson i senaste avsnittet av SHL-podden möter.

Senast Tony Mårtensson spelade i SHL gjorde han 63 poäng i grundserien och var samtidigt en av Tre Kronors mest lysande stjärnor. Det var 2009/10 och sedan dess har han hunnit spela fem säsonger i KHL samt två säsonger i Schweiz och när han vände hem till Linköping inför den här säsongen så var förväntningarna höga på att han skulle vara ”den gamla Tony” och ösa in poäng. Så blev det inte.

Efter 15 matcher hade han fortfarande inte gjort något mål. Han sa då i en intervju: ”Man har ju en del rutin så det är inte så att man har panik än.” Det gick ytterligare 16 matcher utan nätkänning och när han tittar tillbaka på den tuffa tiden så erkänner han att han började fundera.
– Jag fick inte panik, men jag tänkte ”ska jag spela en hel säsong utan att göra mål? Det är helt sjukt isåfall.” Så kände jag, absolut. För grejen var att jag sköt tre-fyra skott per match vilket är jättemycket för att vara mig. Jag träffade ribban, stolpen, missade bra lägen. Men den ville fan inte in. Så nej, jag fick inte panik, men jag funderade på vad fan det var som hände, säger han i senaste avsnittet av SHL-podden möter och fortsätter berätta om hur tankarna gick innan han skrev på för Linköping:

– När jag fick frågan om att komma hit så tänkte jag mest på om jag kommer att klara av att ta den kritiken som jag visste att jag skulle få om jag inte producerar. För jag förstod att jag skulle bli bedömd på hur jag var när jag var här sist. Då gjorde jag mycket poäng och var som en stjärnspelare och spelade i landslaget. Det vet jag att jag inte är idag. Jag är trots allt 38 år och jag blev tillsagd: ”du kommer ha en annan roll, vi ska rulla på fyra kedjor och du får ta den istiden du får”. Så det var mycket det jag tänkte på innan jag signade och kom till slut fram till att jag kunde hantera det.

Till slut kom första målet, i 32:a SHL-matchen mot Karlskrona. Ytterligare ett mål samt 12 assists har det nu blivit men när han bedömer den generella kritiken mot honom håller han inte med och menar också att det var en helt annan tid för honom när han var här sist.
– Att andra bedömer mig och säger ”du är för långsam, du kan inte spela den här hockeyn”, det håller inte jag med om alls för jag är inte mycket långsammare än någon i laget. Jag är bättre tränad idag än jag var för tio år sedan. När jag var här sist och det var tek i anfallszon så kunde jag hoppa ut på isen, då visste jag att min kedja skulle in. Jag började alla powerplay där jag fick stå och styra. Jag fick spela precis som jag ville kan man säga och jag spelade med offensivt väldigt skickliga spelare som också ville göra mycket poäng. Visst, vi var inne på mycket mål bakåt men det går inte att jämföra då och nu, tycker jag.

Trots den tuffa säsongen så har den fantastiskt meriterade Mårtensson accepterat sin roll i laget och är positiv inför resten av säsongen.
– Det har gått lite bättre på slutet när jag har börjat spela med Nick Sörensen som passar mig bra med sin speed och gör mycket mål. Jag tycker själv att jag behöver en sådan spelare bredvid mig om jag ska få ut det jag är bra på. Jag har en annan roll och jag försöker göra den så bra som möjligt men det är fortfarande den viktigaste och roligaste biten kvar av säsongen så jag hoppas att kunna summera den som en av de bästa säsongerna någonsin genom att vinna SM-guld, säger han.

Lite statistik från Mårtenssons fina karriär:
• 314 poäng på 325 SHL-matcher (inklusive slutspel) i Linköping 2004-08 och 2009/10.
• 295 poäng på 409 KHL-matcher (inklusive slutspel) 2008/09 och 2010-15.
• 38 poäng på 45 VM-matcher.

TONY MÅRTENSSON PÅ SHL.SE
TONY MÅRTENSSON PÅ ELITEPROSPECT

Gör Mårtensson mål nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om den här säsongen är runt 59.00)