Markus Svensson: “Han frågade om jag hade blivit mordhotad”

Hem » SHL Podcast » Markus Svensson: “Han frågade om jag hade blivit mordhotad”

Med två SM-guld, landslagsspel och KHL-spel på meritlistan är Färjestads Markus Svensson en av SHL:s mest meriterade målvakter, men karriären i den högsta serien fick allt annat än en enkel start.
– Det var någon journalist som ringde till mig på natten och frågade om jag hade blivit mordhotad, säger Svensson i Betssons podcast SHL-podden möter.

34-årige Markus Svensson återvände till SHL inför den här säsongen efter två säsonger i KHL med Spartak Moskva och smålänningen har varit en starkt bidragande anledning till att Färjestad i skrivande stund toppar SHL-tabellen.

Karriären i den högsta serien hade dock kunnat se ut på ett helt annat sätt. SHL-debuten gjorde han för AIK under säsongen 2011/12 och efter att ha blivit utbytt i sin första match från start så beskrevs han som “världens sämsta målvakt” av Lasse Anrell i Sportbladet efter sin andra start.

– Det var tufft. Jag minns en del från det där. Det var en tuff start. Matchen innan, som var min första i SHL, så hade jag blivit utbytt i första perioden efter att ha släppt in tre mål, tror jag. Efter det hade jag inte startat på ett par matcher och så spelade jag den här matchen som vi förlorade med 8-7. Jag blev ju väldigt, väldigt kritiserad. Det var någon journalist som ringde till mig på natten, precis innan jag skulle sova, och frågade om jag hade blivit mordhotad. Det kändes ju lite läskigt. Jag hade inte hört någonting själv, men det blev inte så många timmars sömn den natten faktiskt, säger Svensson i Betssons podcast SHL-podden möter och fortsätter:

– Det är klart att jag inte spelade bra, men alla mål var väl inte enbart mitt fel. Jag spelade inte bra i den matchen, men sedan så blev det väl… Alltså, jag förstår ju att jag fick kritik, men det spårade väl ur litegrann.

Svensson beskriver att sågningen fick konsekvenser för hans egen del. Konsekvenser som han idag kan se som starkt bidragande till de efterföljande framgångarna.

– Det var ju inte roligt alltså… Det var i den vevan som jag tog hjälp av Andy Swärd, en mental tränare, och började jobba med honom. Jag var 27 år då, det var min första säsong i SHL och jag kände väl att jag inte skulle få så många fler chanser. Det gällde att jag gjorde allt för att vara så bra jag kunde vara nästa gång jag fick chansen, säger 34-åringen.

– Det var tufft, men samtidigt är jag tacksam över det idag. Det stärkte mig verkligen. Jag började jobba ännu mer noggrant och jag slutade läsa media helt och hållet. Jag kände att “det här ger mig inte så mycket” (skratt) och så började jag jobba med Andy. Vi började strukturera upp mitt spel ännu mer med målvaktstränaren i AIK. Fördelen med att åka på en sådan käftsmäll är att du är relativt öppen för att våga prova nya saker. Jag var ganska mottaglig.

Efter en tuff första säsong i ligan där Kalmarsonen, enligt nämnde Anrell, spelade på “rumänsk andradivisionsnivå” valde trots allt giganterna Skellefteå AIK att satsa på Svensson. Resultatet blev två SM-guld på lika många säsonger.

– Egentligen så är det väl små, små förbättringar som man gör längs vägen som gör att det blir stor skillnad på resultatet. När jag kom till Skellefteå så hade vi ett fantastiskt lag däruppe. Det var en enorm ordning och reda och vi spelade ett grymt försvarsspel, så det var ju ett väldigt bra ställe att komma till som målvakt. Tajmingen att komma dit för min del kunde ju inte ha varit bättre, berättar målvakten och konstaterar vidare att det inte var helt enkelt att se den utvecklingen komma. Inte ens för honom själv.

– Jag kommer ihåg att när jag började jobba med Andy så sa han att “du kommer att stå i landslaget om några år” och det trodde jag väl inte riktigt på där och då (skratt). Det kändes väldigt långt borta, men vi satte upp små mål och jobbade efter de. Sedan när jag kom till Skellefteå så var det som sagt en jättebra organisation och de trodde verkligen på mig. De gav mig chansen att spela regelbundet, så det är jag väldigt tacksam över.

– Lyssna på SHL-podden i iTunes