Leksands-ikonen: “Folk var arga jämt”

Hem » SHL Podcast » Leksands-ikonen: “Folk var arga jämt”

Leksands IF kan vara på väg mot klubbens första SM-slutspel på 18 år och det med klubbikonen Mikael Karlberg som en del av ledarstaben. En trotjänare som anser att klubben mår bättre idag än vad den har gjort på länge.
– Det visar sig i tabellen också, säger Karlberg i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Från 1995 fram till spelarkarriärens slut på elitnivå, 2009, representerade forwarden Mikael Karlberg ingen annan svensk klubb än Leksands IF och även efter att de egna skridskorna hamnade på hyllan så har västmanlänningen blivit kvar i Dalarna. Efter att tidigare ha jobbat både som juniortränare och som sportchef blev “Challe” i år assisterande tränare till A-lagets Björn Hellkvist.

Där har han varit med och gjort Leksand till ett lag som stormar mot klubbens första SM-slutspel på 18 år och även om mycket av framgången kan tillskrivas duktiga spelare så menar Karlberg även att en del hänger på att det inte alls är lika turbulent i föreningen som det har varit tidigare. Turbulens som han själv har upplevt på nära håll.

– Jag tror att det har varit för mycket ruljans på ledande positioner. Man har inte orkat vara kvar och driva det. Alla som har kommit in har nog haft samma tanke om att göra det grundligt och från början, men det finns så många yttre faktorer. Jag tycker att det har lagt sig lite nu jämfört med de värsta åren, säger Mikael Karlberg i Betssons podcast SHL-podden Retro och berättar vidare om de många tuffa åren i Hockeyallsvenskan.

– Det var så mycket besvikelse jämnt och alla trodde bara att det var att gå upp. “Vi är Leksand och vi ska upp” bara, men det går inte att fuska sig upp. Det måste göras grundligt och jag tycker att den känslan har lagt sig lite under de senaste åren. Det är inte alls samma sak nu.

– Under mina sista år som spelare kände jag mig skyldig vart jag än var. Jag kände mig obekväm och det kändes som att folk var arga jämt. Det har lagt sig lite de senaste åren. Det har blivit lite lugnare och jag tycker att det visar sig också. Föreningen mår bättre än på bra länge och det visar sig i tabellen också.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Leksand vinner guld? Odds: 25.00


Karlberg menar att även han själv har fått uppleva hur många det finns i och runt Leksands IF som vill ha fingrarna med i den berömda syltburken. Något som han tror ofta har varit förklaringen bakom att föreningen inte lyckats etablera sig i SHL under 2000-talet.

– Problemet är att det inte har funnits någon styrning kring vem som bestämmer. Alla har velat bestämma och då blir det att många får komma till tals. Det blir inte bra. Det var något som jag verkligen kände när jag var sportchef. Några är ju utsedda till chefer, men det är för många som är inne och kladdar. Det gäller även inom föreningen och inte bara utifrån, säger “Challe”.

När nu en dryg fjärdedel återstår av årets grundserie parkerar Leksand, i skrivande stund, på en sjundeplats i tabellen och Mikael Karlberg upplever att det finns en arbetsro kring laget, tränarstaben och klubbledningen.

– Som det känns nu så har Thomas (Johansson, general manager reds. anm.) mycket friare händer för att ta sina beslut. Han har lugn och ro. Det är min känsla i alla fall och så har han sitt team bakom sig som stöttar honom. De har säkert åsikter och olika tankar om saker och ting, men tydligheten kring vem som bestämmer är mycket bättre och då har det lugnat ner sig också, säger han.