Legendarens förslag – matchstraff för domargnäll

Hem » SHL Podcast » Legendarens förslag – matchstraff för domargnäll

Allt för mycket tid i en ishockeymatch går åt till att diskutera domslut. Det menar LHC-ikonen Magnus Johansson, som istället är inne på att det ska vara stenhårda straff för att gnälla på rättsskiparna.
– Det ska inte vara någon polsk riksdag runt domarna, säger Johansson till Betssons podcast SHL-podden Retro.

Efter att själv ha gjort över 750 matcher i SHL och Elitserien har nu den tidigare LHC- och Frölunda-stjärnan Magnus Johansson betraktat ligan från sidan under de senaste knappa sex åren. Där har han insett hur mycket han stör sig på alla diskussioner som uppstår under en match kopplade till domslut och när han i Betssons podcast SHL-podden Retro får frågan vilken regeländring han skulle vilja testa inom svensk ishockey så går tankarna till just det.

– Det kanske skulle vara direkt matchstraff om man klagade på domarna? Jag tycker det är så otroligt tröttsamt med allt gnäll på domarna och spelare som åker efter dem. Det stör mig och det stör spelet tycker jag, Jag skulle hellre vilja att spelet går igång direkt än att både spelare och ledare ska ha åsikter om domarna, säger Johansson i podden och fortsätter:

– På något sätt så blir det ju så på grund av att domsluten blir så otroligt avgörande och det går fort där ute, men samtidigt så måste vi på något sätt acceptera det. Det är så det är och det är vad spelet handlar om. Vilken nivå domarna än håller så är deras absoluta avsikt att det ska vara så rättvist som möjligt och det måste vara allas utgångspunkt. På något sätt skulle jag vilja komma ifrån de där avbrotten när det ska diskuteras med domarna.


Lyssna på SHL-podden i iTunes


I den mån domarna själva behöver tid för att granska ett beslut så ska de få den menar Johansson, men tjafset med spelare och ledare måste försvinna.

– Jag gillar när de får chansen att kolla på situationerna i efterhand, men då ska det vara domarna som kollar och beslutar. Det ska inte vara någon polsk riksdag runt domarna. Ibland kan de kolla på en situation och göra en bedömning, men när de sedan har tagit ett beslut så ska det diskuteras igen, säger han.

Just nu pågår Handbolls-VM i Egypten och den tidigare OS- och VM-spelaren menar att hockeyn skulle kunna lära sig mycket av hur domsluten hanteras inom handbollen.

– Jag gillar handbollen där. Det är väldigt lite klagande på domarna där. De har lärt sig att de måste springa hem. De har inte tid att klaga på domarna. Jag vet inte vad det är, men om man skulle kunna få till det på något sätt med tuffare straff för att få bort gnället.

Programledare Mårthen Bergman: Det kanske är en idé att domarna bara åker och släpper pucken?

– Ja, men då skulle alla bli helt rabiata idag. Alla är vana vid att man ska få diskutera och ifrågasätta. Man måste få en förklaring. Skit i det. Sätt igång spelet istället, så blir det roligare för alla, svarar Johansson.