Legendaren: “Nästan så att hockeyn kommer i andra hand”

Hem » SHL Podcast » Legendaren: “Nästan så att hockeyn kommer i andra hand”

Med totalt tio säsonger i Brynäs A-lag och två SM-guld är Anders “Masken” Carlsson en av Brynäs stora i modern tid, men han är inte helt övertygad av det som händer i Gävleklubben nu för tiden.
– Det är mycket jobb utanför rinken och det är nästan så att hockeyn kommer i andra hand där, säger “Masken” i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Gävlesonen Anders “Masken” Carlsson gjorde Elitseriedebut för Brynäs i samma match som bland annat legendaren Tord Lundström avslutade sin karriär. Därefter blev det totalt ytterligare nio år i Brynäs-tröjan och bland annat två SM-guld för centerstjärnan och han har även varit aktiv inom föreningen efter avslutad spelarkarriär.

Idag är det dock lugnare på jobbfronten för 60-åringen, men att han skulle kunna göra nytta i många SHL-klubbar sticker han inte under stol med.

– Jag är inte ute efter någon jättekarriär så, men jag vet vad jag kan. Jag vet vad jag är bra på och det finns många lag som skulle behöva mig kan jag säga, säger “Masken” i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Programledare Mårthen Bergman: Det finns ett lag i Gävle som har det kämpigt.

– Nej, de har tappat mitt telefonnummer tror jag, skrattar han.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Att betrakta Brynäs utifrån under de senaste åren har dock inte varit någon dans på rosor. Sedan SM-finalen mot HV71 2017 har klubben bara spelat fem slutspelsmatcher och vunnit en av dessa och i dagsläget slåss de 13-faldiga mästarna för att nå en play in-plats i SHL.

– Det har varit lite turbulent i föreningen. Det händer mycket saker i den föreningen och det är en väldigt stor förening, på alla sätt och vis. Det är mycket jobb utanför rinken och det är nästan så att hockeyn kommer i andra hand där. De har försökt ta ett krafttag och ändra på mycket, men jag tror att de ska ta det lite lugnt. Det tar tid att ändra på saker, säger han och fortsätter:

– De jobbar så mycket med andra saker än hockeyn, vilket är väldigt bra att de tar ett socialt ansvar i Gävle, men ibland känns det som att det kommer före hockeyn. Jag kan känna det ibland. Jag har säkert fel, men det är så jag känner och många med mig i Gävle känner samma sak. De gör väldigt mycket bra saker och det är en väldigt fin förening, så jag hoppas att de får ordning på det.

De sportsliga motgångarna till trots så menar Carlsson att han inte upplever de annars så kräsna Brynäs-supportrarna som allt för upprörda. Åtminstone inte fram till nyligen.

– Det har känts som att det har varit ganska lugnt, men nu märker man ju på sociala medier att det börjar svänga litegrann. Annars har det ju varit förvånansvärt lugnt. Det är ju en stad där man ska ligga topp fyra och man ligger liksom på plats 12, 13, 14 ibland och det har inte varit livat i stan. Men nu börjar man höra det, säger han.

Trots tryggheten i sitt eget kunnande så ser “Masken” inte att han skulle kunna gå in och ta ett jobb i Brynäs i dagsläget. Kompisen Michael Sundlöv ska nämligen få fortsatt förtroende som sportchef i föreningen oavsett som hans eget telefonnummer tillslut hittas igen.

– Jag tror inte att de hittar det. De har en väldigt kompetent sportchef där som är en väldigt god vän till mig, så jag hoppas att de stöttar honom och att det går bra. Han är väldigt kunnig på sitt jobb, säger Carlsson innan han medger att det ibland kliar i fingrarna för att få vara med och hjälpa till

– Det gör det ju med många lag som man har känslor för. Man ser att “där skulle jag kunna göra nytta”, men det måste vara ömsesidigt.