Hyllar Rögles utveckling: “Jättemycket proffsigare”

Hem » SHL Podcast » Hyllar Rögles utveckling: “Jättemycket proffsigare”

Efter åtta säsonger på annan ort återvände centern Mattias Sjögren till Rögle inför förra säsongen och upptäckte då att föreningen han kom tillbaka till var klart mycket mer professionell än den han lämnade som 22-åring.
– Kravbilden har höjts. Helt klart, säger Sjögren till Betssons podcast SHL-podden möter.

I slutet av 00-talet och början av 2010-talet var Rögle BK något av ett jojo-lag mellan SHL och Hockeyallsvenskan, men sedan 2015 har klubben varit bofast i den högsta serien. Något som även har gjort det möjligt för Ängelholmsgänget att utveckla den egna organisationen och höja sin allmänna professionalitet. Om det vittnar nu lagkaptenen Mattias Sjögren, som märker stor skillnad på det Rögle han representerar idag jämfört med det kan kom till som tonåring.

– Jag tror jag kom till Rögle när jag var 15 eller 16, men då spelade jag ju inte i A-laget. Jag kom till juniorerna, men jag var ju i föreningen och jag kände väl att som klubb så var de nöjda med att vara ett topplag. De sa det väl aldrig utåt, men det kändes som ett topplag i Hockeyallsvenskan som skulle greja en kvalserie och väl i en kvalserie så var det “allt kan hända”. Lite så, säger han i Betssons podcast SHL-podden möter och fortsätter:

– När vi gick upp 2008 tror jag att alla involverade och hela hockeysverige tyckte att det var otippat att vi gick upp och sättet vi gjorde det på. På något sätt började klubben en resa där med vad det innebär att spela i SHL. Sedan kändes det väl inte riktigt som att det fick fäste i klubben på många år egentligen, men de senaste två eller tre åren så känns det från klubben, från styrelsen och nedåt att det har varit väldigt tydligt att “nu ska vi jobba långsiktigt för att lyckas”.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Två personer som har varit starkt bidragande till att skynda på utvecklingsprocessen har varit tvillingarna Chris och Cam Abbott. Sportchefen och huvudtränaren har, tillsammans med flera viktiga värvningar på spelarfronten, satt rejäl fart på förändringsarbetet menar “Sjöa”.

– De direktiven blev väldigt klara här när de plockade in Chris och Cam och även fick många spelare att flytta hem. Det är väldigt tydligt att det är ett långsiktigt tänk med allting från arenan till spelarna och kraven. Det är den vägen man måste gå för att lyckas. Det är ingenting vi kommer att göra bara den här säsongen, utan det måste fortgå i flera år framöver för att den här vinnarmentaliteten som man ofta pratar om ska finnas i Ängelholm, säger 32-åringen.

Sjögren menar att klubben har lyckats få till en organisation och en spelargrupp som inte på något sätt nöjer sig med att diplom för tappert kämpande när SHL-säsongen är över. Bågen är betydligt hårdare spänd än så.

– Det har blivit jättemycket proffsigare, men jag jämför ju med när jag var här senast. Det var 2008 och två säsonger framåt när vi åkte ur. Det är en stor skillnad på klubben. Det är en mycket större förening och klubb, mycket proffsigare och så kan man kolla på spelarna i laget i år. Det är mycket rutin och erfarenhet som finns inne i omklädningsrummet och det är ingen som är nöjd med att bara spela i SHL eller med att hålla sig kvar. Utan vi siktar verkligen högt. Nu (den 6 februari reds. anm.) ligger vi utanför topp sex och det är det ingen som är nöjd med, utan vi ska bara dit, säger Rögle-kaptenen.

– Kravbilden har höjts. Helt klart. Det handlar nog om att vi har gjort några säsonger i SHL nu insett att det krävs lite till för att tillhöra toppen i Sverige. Jag har verkligen känt de vibbarna i Rögle sedan jag kom hem att det andas positivt. Sedan är det upp till oss spelare att prestera utefter de målsättningar vi sätter upp.