Händemark: ”Ett hamsterhjul som bara snurrar”

Hem » SHL Podcast » Händemark: ”Ett hamsterhjul som bara snurrar”

Noggranna förberedelser och många uppoffringar. Trots det skulle Malmö Redhawks lagkapten aldrig vilja vara någon annanstans än på isen.
– Det här är det bästa jobbet jag kan ha och skulle inte byta det mot något i hela världen, säger Fredrik Händemark i Betssons SHL-podden möter.

Redhawks-centern Fredrik Händemark började sin resa med malmöklubben under säsongen 2016. I dag är han lagkapten och en viktig poänggörare för laget. I SHL-podden möter får Händemark frågan om vilken som är den största allmänna missuppfattningen om livet som professionell ishockeyspelare.

– Hur lite tid vi lägger ner, hur lätt det är. Att vi bara åker hit och tränar på förmiddagen och är lediga efter lunch. Folk förstår inte hur mycket tid vi lägger ner på förberedelser, det är ju i stort sett 24 timmar om dygnet, säger han.

Han berättar också att det blir en hel livsstil, och att man som elitspelare ”aldrig riktigt kan lämna jobbet”.

– Jag måste sova den tiden, äta det här. Det är som ett hamsterhjul som bara snurrar. En mat- och sovklocka. Man är här långt innan träning för att värma upp, göra sina uppvärmningsövningar och fixa med utrustning. Vi lägger så sjukt mycket tid som folk inte förstår. Och det är det man kan störa sig lite på ibland faktiskt.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på veckans SHL här


Men du är en av de värsta va, undrar programledare Mårthen Bergman.
– Ja, vissa tycker nog det, säger Händemark och skrattar.

Han berättar att förberedelser är a och o för att han ska kunna bygga upp ett självförtroende som gör honom lugn inför matcherna.

– Det är som när man vet att man har prov i morgon men inte pluggar. Det kan gå bra, men förmodligen går det dåligt. Förberedelser skapar framgång över tid.

Är du en skalman?
– Ah, det är jag. Det är inte så roligt liv alla gånger. När man är kvar i gymmet efter och vet att man behöver stretcha den här halvtimmen, det är inte skitkul alla gånger. Men man vet att det är match i morgon och att man behöver och mår bra av det, säger Händemark och fortsätter:

– Och sen en fredagkväll när det är match en lördag kanske man vill äta något gott, men man vet att det är den här kycklingfilén som gäller för att man presterar bäst på det. Man får ju prioritera och offra vissa saker.

Känner du att du offrar?
– Nej, egentligen inte. Det här är mitt drömyrke och när jag var liten så var det här mitt drömjobb. Det är det bästa jobbet jag kan ha och skulle inte byta det mot något i hela världen faktiskt.