Galna prislappen på 90-talet: Fem miljoner kr

Hem » SHL Podcast » Galna prislappen på 90-talet: Fem miljoner kr

Spelgeni och en av lagets viktigaste kuggar. Då var Luleå inte särskilt sugna på att släppa Stefan ”Skuggan” Nilsson till Lugano, utan satte en gigantisk prislapp för att vara 1995.
– 
Lugano tror jag erbjöd sig att betala en miljon, men Luleå begärde fem miljoner, berättar Skuggan, numera general manager i klubben, i SHL-podden Retro.

Stefan ”Skuggan” Nilsson gjorde 13 raka säsonger i Luleå fram till och med 1997/98. Oftast fanns det inga tankar på att se sig om efter något annat, men i SHL-Podden Retro berättar Skuggan om Luganos intresse efter VM i München 1995.

– Lugano var väldigt intresserade att lösa mig från det kontrakt jag hade i Luleå. Då var jag lite intresserad ändå. Hur skulle det vara att lira i en annan liga? Men då satt jag på kontrakt, berättar Skuggan,

Ett bud kom från Lugano, men Luleå var inte ett dugg sugna på att släppa sin stjärna och satte en för den tiden smått galen prislapp.

– Lugano tror jag erbjöd sig att betala en miljon, men Luleå begärde fem miljoner. Så det var inte ens att tänka på.

Programledare Mårthen Bergman: Fem miljoner!?!?
– 
Ja, och det var 95. Så det var extremt stora summor för att lösa en spelare på den tiden. Men det var ju lika med att man sa ”Nej, vi släpper inte dig”. Nu är det ju mer vanligt att man har lösen på spelarna mot KHL, men på den tiden så var det på ett annat sätt kring avtalen. Även mot NHL så fanns det ju inte heller. Du kunde inte gå mitt i ett avtal. Det var lite andra regler då, förklarar Skuggan som faktiskt inte ens hade några vidare NHL-drömmar.

– Jag var ju draftad av Washington. Men det var ingen dröm så där att spela NHL för mig då. Jag vet inte, det jag hade som tidig ungdomsspelare och juniorspelare, det var att spela med Luleå Hockeys A-lag. Det var min dröm då och det fick jag ju göra.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Luleå vinner guld (5.50)


Efter 13 säsonger blev det dock ett utlandsäventyr till slut för Skuggan som hamnade i Österrike och Klagenfurt i två säsonger och sedan i Schweiz och HC La Chaux-de-Fonds i en säsong.

– För att ta den storyn från början. Jag satt ju med ett avtal med Luleå, men jag hade en uppgörelse i det avtalet som jag inte tyckte att Luleå uppfyllde. Ekonomiskt så var det mindre fördelaktigt för mig, så jag sa att det här håller inte. Jag började ju ändå komma upp i åren då, så jag sa att då måste jag få komma ut och tjäna pengar helt enkelt. Jag löste mig ur det avtalet jag hade med Luleå och det är ju klubben i mitt hjärta så det var tufft att sitta i de förhandlingarna. Och de ville inte släppa iväg mig heller, så det var inga roliga dagar, berättar Skuggan som ändå i efterhand är glad att han tog äventyret innan han avslutade karriären med tre säsonger till i Luleå.

– Jag hade två toppenår i Klagenfurt och det var extremt rolig hockey och vi trivdes jättebra hela familjen. Det är två år som jag verkligen kommer minnas.

Lyssna på hela podden med Skuggan ovan. Snacket om Luganos intresse kommer ungefär 35 minuter in i podden.