”Frölundas snack om hårdast träning är en strategi”

Hem » SHL Podcast » ”Frölundas snack om hårdast träning är en strategi”

Bild: Bildbyrån

Frölunda har under de senaste säsongerna öppet sagt att de tränar extra hårt i januari vilket medfört både sämre resultat just då och ett starkare rykte som den klubb som tränar hårdast i Sverige. Pär Arlbrandt tycker bara det är spel för gallerierna.
– Det är väldigt mycket marknadsföring av klubben i det här. Visst, de tränar säkert jättehårt men det gör många andra lag också. De vill utmåla sig på det sättet, dels för att få respekt utifrån och dels för att blåsa upp spelarnas självförtroende, säger förre SHL-forwarden i senaste avsnittet av SHL-podden.

I februari spelas OS vilket ger SHL-klubbarna några veckor att träna extra hårt. Det har Frölunda, med Roger Rönnberg i spetsen, implementerat redan tidigare SHL-säsonger då de öppet sagt att de ”tränar ner sig” i januari/februari för att vara starkare i slutspelet. Det har dock medfört klart sämre poängsnitt än i november/december (i fjol hade de 2.13 poäng/match i nov/dec och 1.14 i jan/feb).

Metoderna i Frölunda, som vann SM-guld senast 2016, har ökat på ryktet om dem som den klubb som tränar mest och hårdast. Pär Arlbrandt är dock skeptisk till om så verkligen är fallet. Han menar att allting är en del av en större Frölunda-plan.
– Frölunda har en otroligt tydlig strategi sedan några år tillbaka. De har försökt sno epitetet som Skellefteå hade länge, att de ska vara det bäst tränade laget. Det är väldigt mycket marknadsföring av klubben i det här. Visst, de tränar säkert jättehårt men det gör många andra lag också. De vill utmåla sig på det sättet, dels för att få respekt utifrån och dels för att blåsa upp spelarnas självförtroende. Att det är den klubben som tränar absolut mest, säger han i senaste avsnittet av SHL-podden och fortsätter:

– Det är väldigt mycket strategi i såna här utspel. Det är därför man får höra om Frölundas hårda krav på sommaren: de här tio punkterna ska du klara. De flesta lag har en sådan lista men Frölunda har varit väldigt duktiga på att få ut det. Nu är det en sanning i hockey-Sverige: att Frölunda tränar hårdast. För några år sedan var det Skellefteå. Det ligger säkert en del i det men jag tror inte att till exempel Djurgården, Skellefteå, HV71 tränar mycket annorlunda än vad Frölunda gör den här säsongen.

– Jag tror inte att Skellefteå tränar mindre hårt nu men ändå har Frölunda tagit över rollen som den klubb som ska träna hårdast. Jag tycker det är en smart strategi men när Roger Rönnberg säger att hans spelare får ”tunga ben” så blir det lätt ursäkter också, säger Arlbrandt.

Vinner Frölunda nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om Frölunda är runt 22.00)