Forssell om dotterns sjukdom: “Hon peppade mig att spela”

Hem » SHL Podcast » Forssell om dotterns sjukdom: “Hon peppade mig att spela”

Det var under hösten 2017 som Malmö-forwaden Erik Forssell fick mardrömsbeskedet. Dottern Moa hade drabbats av cancer och skridskorna fick läggas på hyllan tills vidare. Tre månader senare gjorde han comeback.
– Hon peppade mig att jag skulle spela, säger Forssell i Betssons podcast SHL-podden möter.

Den tidigare Skellefteå- och Malmö-forwarden Erik Forssells SHL-säsong i karriären blev något av en mardröm. Under hösten 2017 fick familjen beskedet att dottern Moa drabbats av cancer.

36-åringen tog direkt en timeout från hockeyn för att lägga all energi där den behövdes som mest, men redan efter några månader började positiva besked och prognoser komma. Centern gjorde comeback i slutet av säsongen och fick avsluta karriären med ett SM-slutspel. Nu berättar han känslosamt och öppenhjärtligt om den tuffa tiden och om hur hockeyn hjälpte honom och familjen under pågående behandlingar.

– I början pratade de inte så mycket om chanser och sannolikheter. De pratade ingenting om det, utan de sade bara att de försökte göra det bästa de kunde. Som utomstående så tänker man kanske att man vill få veta hur stora chanserna är och sådär, men jag förstår deras förhållningssätt att det inte tjänar någonting till att prata om det. De gör sitt bästa och vi fick ändå ett positivt intryck av de var hoppfulla, säger Forssell i Betssons podcast SHL-podden möter.

Programledaren Mårthen Bergman undrar vidare huruvida det inte var svårt fokusera på hockeyn när han väl kom tillbaka och att han själv inte alls tror att det fungerar att, som många säger, “vara fullt fokuserad när du är på isen”. En teori som Forssell slår ner.

– De har nog rätt och du har nog fel, i alla fall i mitt fall. Jag tyckte att det var ett bra sätt att… Alltså, när du är ute på isen och spelar så är du “här och nu”. Då är det det som du är fokuserad på och då kan man skingra tankarna och inte tänka så mycket på det andra. Jag kom ju tillbaka till slutspelet och under den första tiden med Moa så var det inte alls aktuellt att spela, för då hade jag inte kunnat hantera hockeyn. Det fanns inte en chans, men sedan när vi började få bra besked så kände jag att det kunde vara möjligt och då var det i slutet av säsongen och nära slutspelet, säger han och fortsätter:

– Det är ju konstigt och på ett sätt ologiskt eftersom hockeyn, relativt sätt, är helt oviktig, men när jag spelade match så gick det bra att fokusera på det. Det var bra för mig och även för min dotter, Moa. Hon peppade mig att jag skulle spela, så det kändes ju också bra.

Bergman: Hur mådde du överlag då? Det slutade ju ändå med att du valde att lägga av.

– Nej, men det är klart att det var en jobbig period, men sedan kommer man in i en slags vardag i det också. Dessutom, som jag sa, så var det viktigt för oss i familjen att vi hade börjat få positiva besked och att cellgifterna hade stor effekt på hennes tumör och att det gick år rätt håll. Det gjorde ju definitivt att det blev lättare, men sedan så fick jag ju bestämma mig för hur jag skulle hantera situationen och då gällde det ju att vara 100 procent fokuserad på hockeyn när jag var på isen och 100 procent fokuserad på familjen när jag var hemma. Andra gånger, i slutspel, så har man kanske haft svårt att släppa hockeyn, men nu var det mycket lättare.

Idag tyder mycket på att Moa är färdigbehandlad och att hon inom kort helt kommer att friskförklaras.

– Idag är det bra med henne. Hon genomgick en tuff behandling fram till i somras kan man säga som hon svarade bra på och vi fick egentligen aldrig några bakslag, utan efter ungefär två månader så fick i ganska bra besked. Att det gick åt rätt håll, men sedan vet man ju aldrig med den sjukdomen. Det är en tuff behandling och det har varit tufft för henne, men hon har varit superstark som har krigat sig igenom det. Sedan efter sommaren så har hon haft en efterbehandling med cellgifter i tablettform fram till årsskiftet, så troligtvis är hon färdigbehandlad. Vi har dock inte fått det helt bekräftat utav läkarna ännu. De vill gå igenom allting ordentligt först, men givet hur utgångsläget var så är det bara positivt, säger Erik Forssell.

Utöver den svåra perioden med dotterns sjukdom pratar Forssell i podden även om saker som att byta Norrland mot Skåne, varför Joakim Lindström inte lyckats i NHL, konsten att byta favoritlag i fotboll med jämna mellanrum, att göra bortglömda mål samt huruvida han vill jobba med hockey i framtiden.

– Lyssna på avsnittet på iTunes

SHL-podden på sociala medier:

Twitter: @shlpodden

Facebook: SHL-bloggen

Sajt: www.shlbloggen.se

SHL-podden produceras av kommunikationsbyrån Med Vän.