Fimpens tips till domarna: ”Sluta vara så kaxiga”

Hem » SHL Podcast » Fimpens tips till domarna: ”Sluta vara så kaxiga”

Hur är domarnivån i Sverige? Enligt de flesta tydligen urusel. I det senaste avsnittet av SHL-podden berättar ”Fimpen” hur domarna borde agera för att folk ska sluta klaga på dem.

Som så många gånger förr har fokuset den senaste tiden legat på domarnivån i SHL. Cmores expert Niklas Wikegård var inte nådig när han här om veckan sågade den svenska domarkåren. Bland annat sa han: “De säger att vi har en hög nivå i Sverige, vad jämför vi med? Rumänien?” I det senaste avsnittet av Betssons SHL-podden kom samtalet in på huruvida en så högt aktad expert som Niklas Wikegård borde vädra de här åsikterna. Studion var överens om att domaryrket är svårt och att enskilda domare inte ska hängas ut. Christian “Fimpen” Eklund hade däremot ett tips till hur landets domare ska få med sig mer respekt, det gäller att inte bråka med spelarna.
– De bra domare jag har haft, de har inte varit så jävla kaxiga hela tiden. Så fort man kommer och ska prata med domarna bara skriker vissa tillbaka. Deras första inställning är alltid attack, mot attack.
Han tar upp ett exempel på en bra domare som han har haft.
– Vinnerborg tycker jag var bra när vi hade han. Jag kunde komma fram och skrika att det inte alls var en utvisning. Då svarade han: “Du, jag tycker det var utvisning och jag tog den nu.” Man kan inte säga någonting när man får ett bra bemötande, förklara, snacka, ha ett bra surr.

Marcus Vinnerborg blev sedan den första europeiske domaren att döma i NHL, kanske var det just för att han kunde hålla sig lugn i argumentationer. Fimpen menar att för få domare är som Vinnerborg idag.
– De ska inte alltid direkt tända på alla cylindrar, för det tycker jag att domarna gör nu. De ska alltid försöka visa att det är dem som bestämmer. Fan, ha en dialog med spelarna liksom. Visst, man kan skrika ur sig något dumt, och de kan få käfta tillbaka lite, som det var förr. Ha lite spelsinne, domarna är ju en del av spelet.

Fimpen backas upp av sin podd-kollega Pär “Arla” Arlbrandt som menar att det ofta är domarnas stil att vara oresonliga som bäddar för hatet.
– Så är det. Om domarna säger: “Nej! Aldrig! Stå upp!” då blir det hat.
– Vi alla ska hjälpas åt för att få en bra produkt, och då tror jag domarna måste fatta att de är en del av spelet, säger Fimpen avslutningsvis.

Lyssna på SHL-podden på iTunes

SHL-podden i sociala medier: