Erixon om Messier-mötet: “Minns bara hur stum jag var”

Hem » SHL Podcast » Erixon om Messier-mötet: “Minns bara hur stum jag var”

Efter åtta säsonger i Nordamerika är backen Tim Erixon tillbaka i SHL och Växjö Lakers och det efter att bland annat ha representerat samma New York Rangers som pappa Janne spelade för i tio säsonger.
– Är han på match där så brukar han hamna på jumbotronen, berättar Tim i Betssons podcast SHL-podden möter.

Backen Tim Erixon gjorde sig ett namn som en av många Skellefteå-fostrade supertalanger i slutet av 00-talet och början av 10-talet, men faktum är att 28-åringen är född i New York. Pappa Janne tillbringade nämligen tio säsonger i New York Rangers och först när sonen Tim var ett par år gammal så gick flyttlasset hem till Västerbotten.

– Jag var väl två och ett halv, tre år när vi flyttade hem. Vi bodde i New York och han spelade i Rangers i tio år, så han var där ett bra tag. När vi flyttade hem så blandade jag väl lite svenska och engelska där ett tag, men sedan är jag uppvuxen i Skellefteå, så det är väl hemma med familj och vänner, berättar Erixon i Betssons podcast SHL-podden möter.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Efter tio säsonger och över 600 matcher, inklusive slutspel, i The Big Apple så missade dock pappa Erixon precis chansen att få vara med och vinna Stanley Cup med Rangers. Flytten hem gick ett år för tidigt.

– Ja, det stämmer. Han var 30 då, så han var ju inte så värst gammal, men han hade ganska mycket problem med nacke- och ryggskador. Det var ju ganska mycket mindre respekt för varandra på den tiden, med tacklingar och så, så han hade väl tagit ett par stycken. När de vann, -94, så fick han ett erbjudande om att de ville ha tillbaka honom till slutspelet, men han var för dålig i kroppen. Han spelade inte speciellt mycket hemma i Skellefteå heller när han kom hem. Nog hade han säkert velat ha den där vinsten, men hälsan är ändå bra mycket viktigare. Han har aldrig pratat om det så själv, men om jag hade frågat honom idag så hade han nog sagt att hälsan ändå var det viktigaste. Han mår ju bra idag, så det var nog kanske ett smart beslut ändå, säger Tim.

Programledare Mårthen Bergman: Vad är väl en bal på slottet…

– (skratt) Ja, han var ju ändå där i tio år, så det är klart att han hade velat ha en Stanley Cup-ring, men hälsan går ju först ändå.

Erixon draftades ursprungligen i den första rundan 2009 av Calgary Flames, men efter att hans rättigheter bytts bort blev den första klubben han själv representerade just New York Rangers. En minst sagt speciell känsla med tanke på pappas fotspår.

– Ja, det är klart att det var häftigt. Min första match var ju dessutom i Stockholm, i Globen. Vi hade försäsong i Europa och jag blev nedskickad efter näst sista försäsongsmatchen som åttonde eller nionde back. Det var nog två som åkte. Efter det så förlorade Rangers mot ett lag i Schweiz och tredje backparet var typ minus fyra eller något. Det gick tungt i alla fall och jag hade flugit tillbaka till Nordamerika, men då gick general managern själv in och sa “nej, skicka tillbaka honom”. Så nästa dag fick jag flyga tillbaka. Min familj och mina vänner hade ju först köpt biljetter och resor till Stockholm ifall att jag skulle spela, men så började de ju titta på att sälja dem. Då fick jag säga till alla att “nej, jag ska faktiskt spela”, så det var coolt. Både att det var i Sverige, inför familj och vänner, att det var första matchen i NHL och att det var i farsans gamla lag. Det var ändå speciellt, säger han.

Att den nye svenske rookien i laget hade en pappa med en sådan historia i klubben hade givetvis inte gått klubbledningen förbi, men om hans lagkompisar riktigt var med på tåget vet inte Växjö Lakers-backen.

– Det spred sig väl lite grann i laget att farsan hade spelat i alla fall. Sedan vet jag inte om de visste hur stor roll han hade. Han kan fortfarande bli lite igenkänd ibland när han går omkring i New York. Han var ändå där i tio år, var framgångsrik och framförallt om du är runt Madison Square Garden kan det vara folk som känner igen honom. Är han på match där så brukar han hamna på jumbotronen och sådant. Det är lite coolt med tanke på att det är ett tag sedan, men han är ganska igenkänd där, konstaterar han.

Att pappa Jan spelade med storheter som Mark Messier, Tony Amonte, Mike Gartner och Brian Leetch hann Tim inte märka så mycket av innan familjen flyttade hem till Sverige. Han skulle få bli varse det lite senare i livet, men har inga minnen av att Mark Messier satt hemma vid köksbordet.

– Inte i Skellefteå. Det var inte så många av dem som tog sig upp dit (skratt), men jag minns att vi var och hälsade på när jag var typ tio år gammal. Då var vi över och såg några matcher och farsan fick ta med mig ner i omklädningsrummet. Då var det fortfarande några av dem, som typ Brian Leetch, jag tror att Messier var där, Mike Richter och några andra, som han spelade med som fortfarande var kvar. Jag fick några klubbor och fick hälsa på dem. Jag minns bara hur stum jag var. Jag ville inte säga någonting och var bara starstruck, säger Tim Erixon.

Hör hela SHL-podden möter med Tim Erixon, där han bland annat pratar den egna NHL-karriären, där poddar finns.