Emil Pettersson: ”Vinner Elias Stanley Cup så kan jag…”

Hem » SHL Podcast » Emil Pettersson: ”Vinner Elias Stanley Cup så kan jag…”

Det är inte ovanligt att syskon som tävlar mot varandra under hela uppväxten utvecklar en särskild form av rivalitet, men även kärlek. Växjö Lakers Emil Pettersson menar dock att det inte finns ett spår av avundsjuka hos honom när han tittar på lillebror Elias succé i NHL.
– Hade det varit så att han fick vinna Stanley Cup tio gånger så hade jag inte haft några problem att spela i Hockeyallsvenskan, säger Pettersson i Betssons podcast SHL-podden möter.

Elias Pettersson är inne på sin andra succéartade NHL-säsong med Vancouver Canucks, men för storebror Emil blev det SHL-spel med Växjö Lakers istället för fortsatt harvande i AHL. 26-åringen gör ingen hemlighet över att han är besviken över den uteblivna NHL-chansen, men trots det så finns det ingen avund i blicken när han ser hur bra det går för lillebrorsan på den kanadensiska västkusten.

– Vi pratade väl mer hockey under förra säsongen då vi båda bodde i Nordamerika, men det finns ingen jag tycker det är roligare att titta på än Elias. Hade det varit så att han fick vinna Stanley Cup tio gånger så hade jag inte haft några problem att spela i Hockeyallsvenskan. Det finns ingen jag tycker är roligare att titta på och det finns ingen jag unnar mer framgång än min bror. Jag vet hur målmedveten han är och hur hårt han har jobbat för det här, säger Emil Pettersson i Betssons podcast SHL-podden möter och fortsätter:

– Jag har ju också egna mål och drömmar som jag vill uppnå och som jag jobbar för ska bli sanna, men det finns få saker som gör mig så glad som när det går bra för min bror. Det är något som jag alltid har känt, även om det var när han spelade U12-hockey hemma i Ånge eller när han spelade J18-slutspel som 16-åring. Det är samma sak som nu när han spelar i NHL och gör det jättebra där, så jag har känt samma sak från att vi var små. Samtidigt är det klart att jag har mina egna mål som jag vill uppnå, men jag har aldrig haft den där tanken att “fan att han är bättre än jag”. Jag är bara glad att han är bättre än mig.

Emil menar att han, som fyra år äldre än Elias, alltid har försökt hjälpa honom med tips, råd och goda idéer – på alla nivåer.

– Han har spelat i samma lag som jag har gjort och gått lite samma väg som mig, fast mycket snabbare. Jag har alltid delat med mig av mina erfarenheter kring allt ifrån vart man inte ska sätta sig på bussen när man gör sin första A-lagsmatch och sådant, säger han.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


Programledare Mårthen Bergman: Vart ska man inte sätta sig då?

– Längst bak (skratt). Jag gjorde inte det om du trodde det, men det är allt ifrån sådana småsaker till spelmässiga saker som jag fick uppleva eller lära mig innan honom eftersom jag är några år äldre. Jag tror absolut att han har haft ganska stor nytta av det och eftersom han alltid ville spela med mig och mina kompisar så fick han ju spela på en nivå som var högre än för de flesta andra i hans ålder. Det tror jag absolut att han har haft nytta av.

Att Elias länge har setts som en stor talang är ingen hemlighet, men i Emils värld kom det slutgiltiga kvittot på lillebrorsans verkliga kapacitet när han kom upp i Timrås J18-lag.

– Det är väldigt lätt att sitta och säga att det har varit solklart sedan första gången han höll i en klubba, men det är många barn som är så otroligt duktiga med puck och klubba eller på bollsport överhuvudtaget. Istället skulle jag säga att det var under hans första år i J18 som jag tänkte att det var självklart att han skulle bli något. Då gjorde jag mitt andra år i A-laget i Timrå och det var en snackis i A-laget att han gjorde så otroligt mycket poäng i J18-Allsvenskan, säger Emil Pettersson.

– Han gjorde sina första matcher i J20 som förstaårs J18-spelare, kanske vägde 62 kilo och totaldominerade. Det är klart att det kan komma upp sådana spelare ibland, men då är de ju ofta byggda som män redan. Att komma upp som så ung, vara så lätt och ändå göra det så bra. Det visar på en extraordinär talang och jag som känner honom och vet hur målmedveten han är… Då förstod jag att det här kan gå precis hur långt som helst.

Hittills i sin korta NHL-karriär har Elias Pettersson gjort 123 poäng (51+72) på 128 matcher och efter förra säsongen prisades han som Årets Rookie med Calder Trophy.