Eklund fick lämna Leksand: “Blev inte överraskad”

Hem » SHL Podcast » Eklund fick lämna Leksand: “Blev inte överraskad”

Som spelare gjorde han närmare 200 matcher för Leksand i Elitserien och under flera säsonger har han även haft olika tränarroller i klubben, men efter förra säsongen fick Per-Erik Eklund inte förnyat förtroende. Ett beslut som kom tämligen väntat för 57-åringen.
– Jag blev inte överraskad så. Det kan jag inte säga, säger han i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Efter säsongen 1998/99 tackade den tidigare AIK- och NHL-spelaren Per-Erik Eklund för sig på isen efter fem säsonger i Leksand, men även efter spelarkarriären blev han kvar i Dalarna. Mellan 2003 och 2006 hade forwarden olika tränaruppdrag inom klubben och så sent som förra säsongen var han tillbaka igen. Då som assisterande tränare till Ulf Samuelsson och koll på föreningens många turer upp och ner anser sig stockholmaren ha.

– Det är klart att det har varit frustrerande när det har varit upp och ner hela tiden och de inte har fått in den här stabiliteten. Det är väl det man har saknat från toppen och nedåt. Även från ledningen. De har inte fått in folk som har jobbat över tid och i lugn och ro. Jag förstår att det är svårt att jobba i lugn och ro, men man behöver få lite samma folk som jobbar över tid. Det känns som att det har varit in och ut på alla nivåer, säger Eklund i Betssons podcast SHL-podden Retro.

– De har kanske inte tålamodet och så fort det går dåligt har de känt att de måste göra någonting. Då är det antingen från toppen, tränare eller sportchef som måste göras någonting åt. Då byts det och så kommer det nya personer med nya idéer och tankar. Det har säkert varit bra personer inne, men de har inte fått tid och lugn och ro att jobba. Även om det kommer dåliga perioder så måste man se det lite på sikt ibland också.

Efter att spelarkarriären tog slut har den tidigare Philadelphia Flyers-spelaren mestadels jobbat som scout åt olika NHL-klubbar, men faktum är att han då och då även har blickat mot arbeten inom Leksands IF.

– I några perioder när de har sökt någon så har jag sökt några av jobben. Så visst har jag känt att jag har kunnat hjälpa till på någon nivå, säger han.


Lyssna på SHL-podden i iTunes


Återkomsten kom dock först mitt under förra säsongen när han och Ulf Samuelsson fick uppgiften att försöka hålla den anrika klubben kvar i SHL. Tillslut blev det inte ens något negativt kval på grund av coronapandemin, men att komma in i en klubb i kris var helt klart speciellt.

– Det var naturligtvis en orolig klubb på alla plan. Det märkte vi när vi kom in att det var oroligt. Vi visste ju så gott som att vi skulle in i en kvalserie. Vi skulle nästan ha behövt vinna alla matcher som var kvar för att undvika det, så vi kände direkt att vi hade tre eller fyra matcher på oss att känna vart det var på väg. Skulle vi ha vunnit alla fyra så hade vi fått jobba vidare för att ta oss över strecket, men vi kände ganska snabbt att det handlade om att få gruppen att tro på vad vi höll på med och rätta till en del saker inför kvalet. Sedan fick vi se vad som skulle hända, säger Eklund, men menar att han snabbt började känna av en positiv utveckling och att tryggheten började växa fram.

– Efter tre, fyra matcher kändes det ändå som att vi började hitta lite saker som bättrades trots att vi hade mycket skador. Vi kände att alla med små skavanker var tvungna att vilas inför kvalet, så vi hade väl fem eller sex juniorer med i någon match och ändå matchade vi några lag jättebra.

– Jag har varit med förr i kvalsammanhang och då har jag känt oro, men förra året gjorde jag faktiskt inte det. Jag tyckte vi bättrades oss på många punkter, så jag kände mig ganska lugn. Samtidigt är ju ett kval alltid ett kval. Det är svårt att säga vad det hade blivit, men jag kände mig ganska trygg.

Någon fortsättning blev det dock varken för Per-Erik Eklund eller Ulf Samuelsson. I stället valde Leksand att ta in Björn Hellkvist som ny huvudtränare och Mikael Karlberg och Fredrik Hallberg som assisterande. Ett beslut som inte kom som någon chock för Eklund.

– Uffe kände väl ganska snabbt att han inte skulle få vara kvar. Sedan diskuterades mitt namn i några veckor, men jag kände väl att de hade ganska klart med tränare till nästa säsong ganska tidigt. Jag blev inte överraskad så. Det kan jag inte säga, säger han.