Efter skrällstarten: ”Vilka ska komma sist då?”

Hem » SHL Podcast » Efter skrällstarten: ”Vilka ska komma sist då?”

De bottentippade lagen imponerar i SHL. Så vilka ska egentligen komma på de två sista platserna? Det undrar SHL-podden i veckans avsnitt.
– 
Nu är det en lång säsong, men det är intressant. Bra mycket mer intressant än om Oskarshamn och Leksand hade legat på noll poäng, säger Christian ”Fimpen” Eklund i podden.

Nykomlingarna Oskarshamn och Leksand har plockat poäng i strid ström. Forna bottengäng som Rögle och Örebro imponerar. Samtidigt har topptippade Växjö fyra raka förluster. Så, vilka lag ska egentligen kvala när grundserien spelats färdigt?

– Jag tänkte på det i bilen hit. Man tänker att ”de kommer aldrig sist, Växjö”. Men vilka lag ska komma sist då? Leksand är bättre än vi trodde, Örebro är bättre än vi trodde, Oskarshamn går på någon våg just nu. Nu är det en lång säsong, men det är intressant. Bra mycket mer intressant än om Oskarshamn och Leksand hade legat på noll poäng, säger Christian ”Fimpen” Eklund i veckans SHL-podd.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på veckans SHL här


Joakim ”Stats-Jocke” Österberg går igenom statistiken för hur lag som börjat med fyra raka förluster presterat under resterande del av säsongen. Sedan Elitserien startade 1975/76 har nio lag startat med fyra raka förluster och sju av dem har slutat sist eller näst sist. Bara ett lag har gått till slutspel, Frölunda 93/94.

Fimpen menar dock att statistiken i fallet Växjö troligen inte är riktigt jämförbar.

– Jag tror att historien visar att lagen som tog noll poäng första fyra lagen var tippade bottengäng, typ Väsby. Det var inte Växjö som låg där så prognosen kommer nog inte stämma.

Poddens andra expert, Pär Arlbrandt, förklarar Växjös kräftgång med lagets läckage bakåt.

– Det är egentligen rätt simpla förklaringar, de har släppt in åt helsicke för mycket mål. Boxplay har hackat, målvaktsspelet har hackat. Mer krävs inte för fyra raka förluster i SHL, så bra är de andra lagen.

Nästa omgång väntar som lite extra krydda dessutom ett smålandsderby mellan just Växjö och Oskarshamn, i Vida Arena.

– Tänk er själva, vilket omklädningsrum hade ni helst velat sitta i på torsdag? Växjö eller Oskarshamn? Det är skön känsla att sitta i bortaomklädningsrummet där, det är lite mer ångest och press i Växjö, konstaterar Pär Arlbrandt.