Efter kaptensbytet: ”Ska alla vara helt perfekta?”

Hem » SHL Podcast » Efter kaptensbytet: ”Ska alla vara helt perfekta?”

Är det ett smart drag att byta kapten mitt under pågående säsong? SHL-podden diskuterar Färjestads beslut i veckans avsnitt.
– Jag tror inte att det är så stor grej, säger Christian ”Fimpen” Eklund.

Efter en svag säsongsöppning av Färjestad var kaptenen Gustav Rydahl en av dem som fick ta emot hård kritik. C Mores expert Niklas Wikegård sa bland annat att han ”skulle satt honom längst ut på bänken” efter förlusten mot Malmö. Som svar på tal kallade Rydahl Wikegård för ”en jävla pajas” i en intervju med NWT, något som fått stor uppmärksamhet i medier.

Nu har Karlstadlaget dock lyckats vända den nedåtgående trenden. När poddavsnittet spelas in har man på fem matcher plockat elva poäng och lagt sig på en stabil plats i tabellen. Trots det har Gustav Rydahl fått lämna över kaptensbindeln till backen Sebastian Erixon. Ett beslut som SHL-podden avhandlar i veckans avsnitt. Varför väljer man att byta kapten mitt under en säsong? Och har Rydahls uttalande mot Niklas Wikegård något med saken att göra?

– Jag har varit med om flera gånger att man bytt kapten. Ofta när jag har varit med om det har det varit att kaptenen känner att det blir för mycket att vara kapten också. Han vill koncentrera sig på sitt, hitta tillbaka till sitt spel och inte axla det här, säger den tidigare assisterande Djurgårdenkaptenen Christian ”Fimpen” Eklund.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Färjestad vinner guld (7,50)


Han syftar främst på att det tillkommer en hel del ansvar utanför isen med allt från intervjuer till andra arbetsuppgifter i ligan. I fallet Gustav Rydahl tror han därför inte att det var uttalandet som låg till grund för kaptensbytet.

– Här har de inte bara kommit in, gått fram till honom, tagit fram en sax, klippt bort C:et och bara satt det på någon annan. Det har ju diskuterats fram, ”vi tror det här är bättre”. Eller om han tagit beslutet själv. Det är bara tidningar som vill att det ska vara någon stor grej. Jag tror inte att det är så stor grej, säger han.

Pär Arlbrandt är inne på samma spår, men menar samtidigt att det beror helt på situationen.

– Jag har varit med om när det varit folk som blivit ledsna över att de blivit fråntagna kaptensbindeln, och det är klart att det är känsligt om personen i fråga inte vill det, säger han och fortsätter.

– Nu har jag inte koll på hur debatten varit. Men som supporter till ett lag, hade man inte velat sett och tyckt att det varit rätt gött när en kapten står upp för klubben och laget, frågar han sina poddkollegor.

Fimpen håller med.

– Det var ju skönt att han bet ifrån lite. Sen kanske man inte ska gå i en fälla, men vill man ha att alla kaptener ska vara som Joel Lundqvist och Jacob Josefson, helt perfekta?

Lyssna på panelens snack om kaptenskap 32.45 minuter in i avsnittet ovan.