Djurgårdsstjärnan: ”Jag satte stor press på mig själv”

Hem » SHL Podcast » Djurgårdsstjärnan: ”Jag satte stor press på mig själv”

Axel Jonsson Fjällby har blivit en helt annan spelare slutspelet. I en intervju med SHL-podden berättar han om sitt dåliga självförtroende under grundserien.
– Jag kanske ville mer än vad jag kunde och då sänktes självförtroendet i samband med det.

Det var i fjol som Axel Jonsson Fjällby fick sitt stora genombrott i karriären. Den vindsnabbe forwarden från Stockholm tog en ordinarie tröja i Djurgården och charmade många under JVM i Buffalo där han gjorde fyra poäng och imponerade med sin snabbhet. Efter ett riktigt lyckat slutspel for han över till USA för att försöka slå sig in i Washington Capitals farmarlag Hershey Bears. Men med bara tre poäng på 16 matcher vände Jonsson Fjällby tillbaka till Djurgården, där det inte alls blev som han hade förväntat sig. Bara ett mål på 36 matcher och många undrade vad som hänt med talangen. Nu har vi svaret, han sparade sig till slutspelet. Med sina sex mål och fyra assist har han varit en av Djurgårdens bästa spelare och ligger bra till att utses till MVP om Djurgården får lyfta Le Mat-pokalen.
– Det är självförtroendet som spelar in. Jag hade lite dåligt självförtroende genom hela serien. I slutspelet kände jag att jag fick en nystart, då har det släppt och det är jätteskönt, säger han till SHL-podden direkt efter match 2 i Globen.

Han berättar vidare att han hade höga förväntningar på sig själv men att det var svårare än han trodde att komma in i ett lag mitt under säsong.
– Jag kom in mitt i säsongen när det hade spelats 20 matcher redan, det har aldrig hänt mig förut att komma till ett lag mitt i säsongen. Jag kände mig inte helt bekväm och satte stor press på mig själv. Jag kanske ville mer än vad jag kunde och då sänktes självförtroendet i samband med det. Men som sagt, nu till slutspelet känner jag att det är en nystart, man börjar om på noll. Jag tycker om att spela slutspel och det har gått bra.
Jonsson Fjällby har inte gjort sig känd som någon finlirare, snarare tvärtom. En modern grinder som med hjälp av sin fart och frenesi skapar oreda för motståndarna. När han hittade tillbaka till det spelet kom även poängen in på kontot.
– Även om jag inte är någon målskytt eller poänggörare tog jag med mig förra årets slutspel då jag ändå producerade lite och tänkte att “nu ska jag producera”. När det inte gick vägen med produktionen så sänktes självförtroendet. Jag glömde bort lite vad jag var för typ av spelare i grunden, en hårt arbetande spelare.

I SHL-poddens 91:a avsnitt är Pär ”Arla” Arlbrandt imponerad över hur mogen Axel Jonsson Fjällby verkar vara, och den gamle poängkungen tror även han att det gäller att hitta sin rätta identitet på isen.
– Han är klok och förnuftig, även om han inte är så gammal. Han känns mogen i sitt tänk. Det blir lätt så när man kommer tillbaka, han hade nog höga poängförväntningar och glömde bort det han var bra på, som han säger. Det är bra att han har fått en verklighetsinsikt, säger Arla i SHL-podden.

Lyssna på SHL-podden i iTunes