“Det har redan blivit mycket skador och det kommer att bli värre”

Hem » SHL Podcast » “Det har redan blivit mycket skador och det kommer att bli värre”

Diskussionen kring hjärnskakningar är het inom ishockeyn, men allt som oftast stannar samtalet kring tacklingar på utespelare. Timrå-målvakten Niklas Svedberg menar dock att någonting även måste göras akut åt situationen för ligans målvakter.
– Jag tror inte att kunskapen finns hos de som styr i SHL, säger Svedberg i Betssons podcast SHL-podden möter.

Några av de hetaste, återkommande, samtalsämnena inom svensk ishockey är vad som ska göras åt hjärnskakningarna och hur domarna bedömer situationer där en spelare stört målvakten i samband med ett mål. Sällan pratas det dock om de båda i samma andetag; hur stora risker innebär det för målvakterna när spelare tar sig in i målområdet otillåtet? Det menar Timrå-målvakten Niklas Svedberg är ett stort problem inom hockeyn idag.

– Det är ett problem inom svensk hockey det där med hur spelare sneddar genom målgården. De är inte inne först, men sedan är de inne lite och stör målvakten och som målvakt måste du ta smällen för att få någonting med dig. Tar du inte riktigt smällen och bara får en liten rotation så vågar de inte döma bort målen. Det där är någonting som ligan måste jobba på. Det blir extremt mycket pååkningar på målvakter, säger Svedberg i Betssons podcast SHL-podden möter och fortsätter:

– Jag såg den som (Oscar, målvakt i Malmö Redhawks reds. anm.) Alsenfelt fick här senast och den ser ju inte så farlig ut för folk som inte förstår, men problem är att när du som målvakt går in i den situationen så har du bara fokus på pucken. Du står inte och skyddar dig för en smäll. Det kan du inte göra när det kommer ett skott i 100 kilometer i timmen. Du måste vara fullt fokuserad, så om det då kommer en liten smäll där någon åker in med rumpan i huvudet på dig så får du rotation på nacken och allting. Det smäller ju.

Svedberg menar att det finns uppenbara svårigheter för domarna i bedömningen av olika situationer, men att det saknas ännu tydligare riktlinjer från ligan för att komma till bukt med problemet.

– Ofta bryter spelare in och går mellan backen och målvakten för att sedan försöka hoppa undan. Då får de ofta en liten touch på backen, som vet att det kommer att smälla, men backen kan ju inte göra någonting. Han skyddar ju bara linjen, men så blir det en smäll på målvakten. Oftast tar domarna ju det, men om du som målvakt inte går ut och tar den smällen så kanske det blir mål trots att forwarden går rakt igenom målgården och “bara” touchar litegrann och så skyller domaren på att det är backen som knuffar in honom. Det svåra för domarna är ju att se när det verkligen är en knuff av backen och när forwarden söker den själv, konstaterar 29-åringen.

– Det har varit några smällar i år och jag har fått en själv, men klarade mig väl som tur var utan hjärnskakning. Den var väl inte så schysst, men det är fler som har fått smällar och om du kollar i Nordamerika så har de jättemycket problem med hjärnskakningar och knäskador för att målvakterna blir överkörda. Jag tror inte att kunskapen finns hos de som styr i SHL.

Nyckelfrågan för Timrå-stjärnan är vad som händer innanför målområdet och han vill därför inte argumentera mot huruvida spelare ska kunna driva hårt in mot mål eller inte.

– Jag tror inte att unga killar som kommer in i ligan går in för att köra över keepern med flit. Vissa gör det säkert, men de flesta vill ju bara gå hårt in på mål. De blir coachade att de ska göra det och det är klart att du ska få göra det om det finns utrymme. Du kan inte vara helt fredad som målvakt heller, men samtidigt måste du kunna jobba som du vill i ditt område, säger han.

Någon direkt ljusning i dagsläget säger Niklas Svedberg dessvärre inte heller se.

– Det är ju lika för alla målvakter, så det är ju inga konstigheter, men det kommer att bli väldigt mycket skador. Det har det redan blivit och det kommer att bli värre.

Lyssna på SHL-podden i iTunes