Demontränarens hårda behandling av Mårtensson: ”Shit, are you here again?”

Hem » SHL Podcast » Demontränarens hårda behandling av Mårtensson: ”Shit, are you here again?”

Bilder: Bildbyrån

Tony Mårtensson stack över till NHL när han var 22 år men fick aldrig riktigt chansen av legendariske demontränaren Mike Babcock i Anaheim och det blev till slut bara sex NHL-matcher.
– Första gången jag träffade honom sa han ”who are you?”, när han skickade ner mig i farmarligan sa han ”you are way too small to play in the show” och sista gången när jag var tillbaka uppe i NHL sa han ”shit, are you here again”, berättar Tony Mårtensson i senaste avsnittet av SHL-podden möter.

Efter att ha gjort 26 poäng i båda sina två första Elitseriesäsonger 2000/01 och 2001/02 stack en 22-årig Tony Mårtensson över till Nordamerika för att prova lyckan i Anaheim. I senaste avsnittet av SHL-podden möter berättar han om den något turbulenta tiden.
– Det var tufft att åka över som 22-åring. De tar inte hand om spelarna där. Jag kom till Anaheim, gjorde en träning och sen var det ”du ska ner till farmarligan”. Sex timmar flyg och när man kom dit fick man en broschyr ”här kan du hitta en lägenhet”. Jag var tvungen att ta hand som mig själv så jag tror jag växte otroligt mycket som människa. Det har jag haft med mig resten av karriären.

En träning?
– Ja, jag fick ett pass på campen i Anaheim. Vi var ju 40 spelare så det var inte bara jag som blev nedskickad men det var det klassiska: efter träningen så låg det en flygbiljett till Cincinnati på trunken. Men den låg ju där innan träningen, de hade bestämt sig.

– När jag kom till träningen var jag otroligt stolt och hälsade på Mike Babcock, som var tränare. Han tog i hand, hälsade och sa ”who are you?”. ”I’m from Sweden” var typ det jag kunde säga på engelska. Han hade ingen koll på vem jag var och det förstår jag, jag åkte ju dit för att slåss i farmarligan. Men någon mer träning hade jag hoppats på.

Du visste att du skulle ner i farmarligan innan du åkte dit?
– Ja, det gjorde jag även om drömmen såklart var att få vara kvar och spela. Men jag antog att det skulle bli så.

Det känns inte som att det hade spelat någon roll hur det gick på den träningen?
– Nej, för mig hade det nog inte gjort det. Jag var rätt tanig och svensk. Mike Babcock tyckte inte om svenskar så mycket, i alla fall inte då. Det blev väl annorlunda när han flyttade till Detroit och fick en hel hög där. Det året skickade han även hem Samuel Påhlsson från Anaheim och sen tog de tillbaka honom och jag tror det slutade med att de vann Stanley Cup året efter.

– Jag hamnade i kläm och blev tillsagd att jag var alldeles för liten och svag för att spela i NHL och jag var inte en del av deras plan under de två åren. Det är mycket politik, jag blev draftad sent.

Varför plockar de över en då?
– Jag tror väl att scouten såg någonting i mig. Men jag blev en rätt ok hockeyspelare ändå, även om det inte var hos dem. Jag gjorde 160 matcher i AHL och fick göra sex matcher i NHL och göra mål vilket känns jäkligt bra nu i alla fall.

Ja, det blev bara sex matcher men kände du att du hade nivån i dig?
– Jag gjorde min sista match mot Edmonton borta, det var faktiskt Tommy Salo som stod i mål. Jag tyckte det gick bra. Vi skapade lite chanser, hade några skott på mål. Då tänkte jag ”nu får jag vara kvar ett tag”. Så flög vi till Vancouver och när planet landade så kallade Mike Babcock in mig och då kommer jag ihåg att jag tänkte ”nu får jag vara kvar någon vecka till i alla fall”. Då sa han bara ”you are way too small to play in the show”. Då kände jag att jag hade gjort mitt där. Dagen efter flög jag tillbaka till Cincinnati och sen blev jag kvar där säsongen ut.

På frågan om vad det sjukaste Mårtensson varit med om inom hockeyn kommer han tillbaka till Mike Babcock.
– All skit man fick av honom. Han försökte bryta ner en tycker jag. Men det lyckades han inte med. Jag blev bara ännu starkare och det är kul att berätta de anekdoterna idag. Hur han var på en trots att man trots allt träffades så få gånger. Året efter när jag var uppe igen sa han ”shit, are you here again?”. ”Yes, I’m back.”, svarade jag. Han ser ju rätt tuff ut och när han kollar på en och säger det…

Du käftade inte direkt tillbaka?
– Nej, säger Tony och skrattar.

Lite statistik från Mårtenssons fina karriär:
• 116 poäng på 155 AHL-matcher (inklusive slutspel) 2002-04.
• 314 poäng på 325 SHL-matcher (inklusive slutspel) i Linköping 2004-08 och 2009/10.
• 295 poäng på 409 KHL-matcher (inklusive slutspel) 2008/09 och 2010-15.
• 38 poäng på 45 VM-matcher.

TONY MÅRTENSSON PÅ SHL.SE
TONY MÅRTENSSON PÅ ELITEPROSPECT

Gör Mårtensson mål nästa match? Just nu dubblar vi din första insättning upp till 1000 kr. Spela på SHL här.

Lyssna på podcasten i iTunes

(Snacket om den här säsongen är runt 59.00)

2 Replies to “Demontränarens hårda behandling av Mårtensson: ”Shit, are you here again?””