Dackells kritik: “Det har varit väldigt rörigt”

Hem » SHL Podcast » Dackells kritik: “Det har varit väldigt rörigt”

Efter att själv ha lagt skridskorna på hyllan 2012 har Andreas Dackell haft nästan varje roll som finns i Brynäs IF och nu konstaterar legendaren att de senaste åren har varit väldigt röriga i storklubben.
– Styrelsen har inte riktigt satt upp riktlinjerna, säger Dackell i Betssons podcast SHL-podden Retro.

Brynäs-ikonen Andreas Dackell avslutade spelarkarriären med att vinna sitt andra SM-guld med Gävleklubben och bara ett år senare klev han in i en roll som utvecklingstränare. Därefter har han varit såväl assisterande tränare som sportchef och styrelseledamot, men kontorsarbetet visade sig inte vara legendarens grej.

– Jag blev invald i Brynäs styrelse under de tre åren jag inte gjorde någonting annat och så kom det att vi skulle byta sportchef från (Stefan reds. anm.) Bengtzén och då sa jag att jag kunde hoppa in och vikariera. Sedan skulle vi utöka till att ha både General Manager och sportchef. Micke Sundlöv kom hem och jag fick rollen som ansvarig över hela sporten, både ungdom, dam, junior och herr. Jag höll på med det i ett år ungefär, men kände väl både gentemot mig själv och Brynäs IF att det nog inte var rätt plats för mig, berättar han i Betssons podcast SHL-podden Retro.

– Det var väl vid nyår förra året ungefär som jag klev av det. Jag var nog inte riktigt mogen för det och jag är nog inte riktigt den personen som ska sitta på ett kontor och styra och ställa. Det blir mycket möten och sådär och gentemot Brynäs framförallt så kände jag att jag inte var rätt person för uppdraget.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


För mindre än fyra år sedan spelade Brynäs SM-final mot HV71, men sedan dess har laget mestadels slagits för att överhuvudtaget ta sig till slutspel. Den här säsongen består kampen i att undvika negativt kval och Dackell vittnar om att det har varit röriga år inom föreningen. Något som han menar har spridit sig från toppen och nedåt.

– Ja, det har varit väldigt rörigt i några år. Jag har ju varit med på alla positioner i stort sett under de här åren, men det är svårt att peka på vad felet är. Jag tror och känner kanske att styrelsen inte riktigt har satt upp riktlinjerna för de som jobbar operativt. Man har bytt ut lite folk och så har man gått på en lite ny linje där och så har det kommit någon ny igen och så har man gjort lite där. Det blir inget “Såhär gör vi i Brynäs!” från styrelsens sida och det vet jag att det finns folk som har framfört, säger 48-åringen.

– Jag tror att de jobbar på det i styrelsen nu att få till att “Såhär jobbar vi i Brynäs IF” och så spelar det ingen roll vilken person som kommer in. Naturligtvis ska den personen göra sina grejer, men då finns det i alla fall en riktlinje att “Det här följer vi och det här står vi för”. Det är dit vi måste jobba. Vi är inte riktigt där idag, men förhoppningsvis ska det väl bli så.

I skrivande stund återfinns Brynäs på en 11:e plats i tabellen, på samma poäng som HV71 på den sista slutspelsplatsen och med två matcher färre spelade. Fortsatt hyfsade chanser att nå ett play-in med andra ord, men trots det så tycks det vara synnerligen utmanande att spela ishockey i Brynäs herrlag när det går emot.

–  Jag har ju varit där som spelare själv också. Det är tufft i Gävle när det går tungt. Det är det verkligen. Det är många som tycker och det är verkligen en hockeystad i grunden. Det är många som kan hockey, tycker de själva i alla fall (skratt). Det är inte lätt och det blir press. Det blir press på allihop som jobbar innanför de här väggarna. Det är lätt att säga att man ska koppla bort det och ta en match i taget, men det är inte så lätt att göra, säger Dackell och menar att det faktiskt finns ett konkret misstag att peka på som föreningen har gjort under de senaste åren. Nämligen det när Thomas “Bulan” Berglund skulle ersättas som huvudtränare.

– Ja, jag satt själv i styrelsen då och det var när “Bulan” hade meddelat att han inte skulle träna Brynäs mer och det istället blev Roger Melin. Vi bytte inte så mycket spelare, så jag tror att kontrasten mellan “Bulan” och Roger blev alldeles för stora. Där blev det bara fel, framförallt för spelarna. Det blev så olikt. Den rekryteringen blev fel i det läget.