Burakovsky: ”Leksand har jag oerhört nära hjärtat”

Hem » SHL Podcast » Burakovsky: ”Leksand har jag oerhört nära hjärtat”

Av alla klubbar Robert Burakovsky representerat finns det tre som ligger honom extra varmt om hjärtat. Hemmaklubben Malmö, schweiziska Fribourg-Gottéron – och så Leksand.
– Jag kommer aldrig glömma de sju åren jag var där, säger Robert Burakovsky i SHL-podden Retro.

Hockeylegendaren Robert Burakovsky har spelat i NHL, varit proffs i flera utländska ligor och tagit SM-guld med moderklubben Malmö. Men karriären som elithockeyspelare tog fart i Leksands IF när ”Burra” som 16-åring fick ett erbjudande om att börja på stadens hockeygymnasium.

– Pappa var på det direkt, mamma var inte så där nöjd att jag skulle flytta. Men jag bodde hos en fantastiskt bra familj där uppe de första två åren, berättar Robert Burakovsky i avsnittet.

Ganska snabbt blev han uttagen till A-laget, och därifrån tog det sedan fart på riktigt. Under elitkarriären snittade Burakovsky en poäng per match i såväl schweiziska, österrikiska och danska ligan som i AHL. Även i svenska högstaligan levererade han poäng i var och varannan match. Men trots att klubbarna var många under karriären finns det några som lämnat lite extra avtryck hos poängkungen. Bland annat den han fick elitseriedebutera i.

– Leksand har jag oerhört nära hjärtat. Jag har väldigt mycket vänner och är väldigt mycket i Leksand fortfarande. Jag kommer aldrig glömma de sju åren jag var där.


Lyssna på SHL-podden i iTunes

Spela på SHL


När Burakovsky ser tillbaka på sin karriär är det få vägval han ångrar. Det finns dock en händelse som Leksandikonen fortfarande kan gräma sig över.

– Det jag kan ångra lite är väl det året jag gick till Düsseldorf, när vi åkte ur med Leksand.

– Vi ramlade ur där, snöpligt. Jag var ändå en av stöttepelarna, var i toppen av elitseriens skytteliga även då när vi ramlade ur och jag har ju ändå så stort hjärta för Leksand att jag skulle tagit mitt ansvar och stannat kvar. Det är alltid lätt att vara efterklok, men det är kanske det jag ångrar mest med mina klubbval.

Hur såg supportrarna på att du lämnade?
– I början var de väldigt besvikna på mig, och det fick jag höra också. I dag tar de mig nog som en riktig leksing. Jag är stolt, Leksand har ju haft fruktansvärt många profiler genom tiderna, säger Burakovsky och berättar om klubbens 100-årsjubileum som han var med och spelade under för drygt ett år sedan.

– Och jag måste ändå säga, av alla de profiler som funnits i Leksand så blev jag framröstad som nummer 49, och det är jag grymt stolt över. Det bevisar ju att man har gjort någonting i alla fall.